Tuesday 30 June 2020

ဟာလဝါ ေမႊးေမႊးစိမ္႔စိမ္႔ေလး










ဒီေန႔ေတာ႔ ေက်ာင္းကိုျပန္ရမဲ႔ သမီးငယ္ေလးအတြက္ ဟာလဝါေလး လုပ္ေပးျဖစ္ပါတယ္ အတန္းထဲက သူငယ္ခ်င္းေတြကို ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြ ေကြ်းခ်င္လို႔ပါဆိုေတာ႔ ထမနဲေလးလဲ ထိုးလိုက္ပါေသးတယ္။

အခုလုပ္ထားတဲ႔ အခ်ဳိးအစားက လူ၇ေယာက္ေလာက္ ေကာင္းေကာင္းစားႏိူင္သလို မုန္႔လုပ္စဥ္ ျပန္ထြက္လာတဲ႔ ဆီထဲမွာ ျပန္ျပီးစိမ္ထားပါက တစ္ပါတ္ေက်ာ္ေက်ာ္ ထားလို႔ရပါတယ္။

မုန္႔လုပ္တဲ႔အခါမွာ မုန္႔သားက်က္ကာနီး အိုးထဲမွ ေရပြက္ပြက္မ်ား ကုန္တဲ႔အထိ ေမႊေပးျပီး မုန္႔ထဲမွ ဆီျပန္ထြက္လာတဲ႔အထိ စိတ္ရွည္ရွည္ က်ဳိေပးေစခ်င္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီတစ္ခါေတာ႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး လုပ္ထားတဲ႔ ဟာလဝါ အလြယ္လုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  2. ဆန္မွဳန္႔ - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  3. ေရ - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ငါးဗူးသာသာ (ၾကံသကာႏွင္႔ သၾကားက်ဳိရန္)
  4. ၾကံသကာခဲ - 454 g
  5. သၾကားအညိဳ - 50 g
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. အုန္းႏို႔ - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ငါးဗူး (ready made ဗူးကိုသံုးပါတယ္)
  8. ဘိန္းေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း ရွစ္ဇြန္း
  9. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္႔ေျခာက္ဇြန္း
  10. ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္႔ေျခာက္ဇြန္း
  11. မုန္႔ထည္႔ရန္ အပူခံ ေကာ္ဗူး - တစ္ဗူး
  12. ေဇာက္နက္ျပီး မကပ္ေသာအိုး - တစ္လံုး (မုန္႔က်ဳိရန္)
  13. သစ္သားေယာင္းမ - အရွည္တစ္ေခ်ာင္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • မုန္႔က်ဳိမည္႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • မုန္႔ထည္႔မည္႔ အပူခံသည္႔ ေကာ္ဗူးကို ဆီသုတ္ထားပါ
  • ဘိန္းေစ႔ကို ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာတဲ႔အထိ ေလွာ္ေပးျပီး အေအးခံထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ သၾကားအညိဳ  ၾကံသကာႏွင္႔ ေရတို႔ကိုထည္႔ျပီး က်ဳိေပးပါ
  • ၾကံသကာမ်ား အရည္ေပ်ာ္ သြားပါက မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးျပီး အမွဳိက္မ်ား စစ္ေပးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ျပီး မကပ္ေသာ အိုးထဲမွာ ဆား ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆန္မွဳန္႔တို႔ကို သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • အားလံုး အရသာ သမသြားတာနဲ႔ ၾကံသကာရည္ႏွင္႔ အုန္းႏို႔ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မုန္႔က်ဳိမည္႔အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ က်ဳိေပးပါ
  • မီးဖိုေပၚ မုန္႔ရည္အိုး အိုးစျပီး တင္ကတည္းက သစ္သားေယာင္းမျဖင္႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနရင္းက ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆန္မွဳန္႔မ်ား ပ်စ္လာပါက ဆီႏွင္႔ ေထာပါတ္တို႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • ဆီႏွင္႔ ေထာပါတ္ ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  • ဆီႏွင္႔ေထာပါတ္ ထည္႔ေမႊျပီးတာနဲ႔ မုန္႔သားေတြ ကြဲလာတတ္ပါတယ္
  • မုန္႔သားေတြ ကြဲလာတာနဲ႔ ေထာပါတ္မ်ား ေပ်ာ္လာေအာင္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  • အဆက္ေမႊရင္းက ေကာက္ညွင္းသား ေသလာေလေလ မုန္႔သားက ပ်စ္လာေလမို႔လို႔ ခပ္နာနာ ေမႊေပးပါ
  • ေထာပါတ္ဆီႏွင္႔ မုန္႔သား တစ္သားထဲ က်လာေလေလ ေမႊရတာ လြယ္လာေလမို႔လို႔ အိုးမကပ္ေစရန္ ဆက္တိုက္ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ဘိန္းေစ႔မ်ားကို ထည္႔ေပးျပီး ဆက္ေမႊေပးပါ
  • မုန္႔သားျပစ္လာျပီး ေမႊေနခ်ိန္မွာ ဆီမ်ားျပန္ထြက္လာျပီး မုန္႔ထဲမွ ေရပြက္တာေတြ ေပ်ာက္လာပါလိမ႔မယ္
  • မုန္႔သားနပ္လာကာ ဆီႏွင္႔မုန္႔သား ကြဲသြားျပီး မုန္႔သားအေရာင္ တက္လာပါက ဟာလဝါ ေမႊးေမႊးစိမ္႔စိမ္႔ေလး ရပါျပီ
  • အဆင္သင္႔ ဆီသုတ္ျပီး ျပင္ထားေသာ ဗူးထဲကို မုန္႔သားမ်ား ေလာင္းထည္႔ျပီး အျပင္မွာဘဲ အေအးခံပါ
  • မုန္႔သားေအးသြားတဲ႔ အခါမွာ မုန္႔သားထဲမွ ျပန္ထြက္လာေသာ ဆီမ်ားႏွင္႔ မုန္႔ကိုတာရွည္ အထားခံႏိူင္ေအာင္ ထိုဆီထဲမွာ စိမ္ထားေပးပါ။

No comments:

Post a Comment