Friday, 14 August 2020

မုန္႔တြန္ဇံ (Putu Mayam )

 



ဒီေန႔ေတာ႔ မုန္႔တြန္ဇံကို အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားၾကတဲ႔ အထဲက သီးစံုပဲဟင္းေလးနဲ႔ စားခ်င္တာနဲ႔ မုန္႔တြန္ဇံ အလြယ္လုပ္နည္းေလး လုပ္ျဖစ္ပါတယ္ မုန္႔ဖတ္ေလး မျပင္ဆင္ခင္ သီးစံုပဲဟင္းေလး ၾကိဳျပီးခ်က္ထားတဲ႔အတြက္ မုန္႔တြန္ဇံေလးလဲ လုပ္ျပီးေရာ ဗိုက္ဆာဆာနဲ႔ စားျဖစ္ပါတယ္။

မုန္႔ဖတ္ေလးကိုေတာ႔ အလြယ္အျမန္ရေအာင္ ဆန္ၾကာဇံကို ေရေႏြးႏွင္႔ေဖ်ာကာ လုပ္ထားတဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး လုပ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပံုေတြတင္ရတာ ခက္တဲ႔အတြက္ ျပင္ဆင္ပံု အဆင္႔ဆင္႔ကို http://mmlazp.blogspot.com/2020/08/putu-mayam.html ဒီလင္႔ေလးကို ႏွိပ္ျပီး ၾကည္႔ေပးလို႔ ရပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 
  1. ဆန္ၾကာဇံ - ေလးထံုး (စားမဲ႔သူမ်ားရင္ ပိုသံုးေပးပါ)
  2. ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူျပီးသား - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  3. Pressure cooker - တစ္လံုး (သို႔မဟုတ္)
  4. ေရေႏြးေငြ႔ခံကာ ေပါင္းေသာ ရိုးရိုး ေပါင္းအိုး - တစ္လံုး
ျပင္ဆင္ပံု (pressure cooker ႏွင္႔ေပါင္းရန္)
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ၾကာဇံကို ထည္႔ေပးပါ
  • ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ ၾကာဇံဇလံုထဲကို ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရေႏြးထဲမွာ ေလးမိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေလးမိနစ္ ျပည္႔တာနဲ႔ ေရေႏြးမ်ားသြန္ျပီး ေရစစ္ေပးပါ
  • ေရစစ္တာနဲ႔ ေပါင္းခံဇကာထဲကို ပံုပါအတိုင္း အထံုးေလးေတြ ထံုးေပးျပီး ဇကာဆန္႔သေလာက္ ထည္႔ေပးပါ
  • ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးထဲကို ေရထည္႔ေပးပါ
  • ေရထည္႔ရာမွာလဲ ဇကာေအာက္ခံခံု ထိတယ္ဆိုရံုေလးဘဲ ထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ၾကာဇံအထံုးေလးမ်ား ထည္႔ထားတဲ႔ ဇကာကို ေပါင္းခံခံုေပၚ တင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အိုးအဖံုးကို ေလလံုေအာင္ အုပ္ေပးျပီး steam ခလုတ္ကို ႏွိပ္ေပးကာ ငါးမိနစ္ခ်ိန္ေပးကာ ေပါင္းေပးပါ
  • ငါးမိနစ္ ျပည္႔တာနဲ႔ ေပါင္းအိုးထဲမွ ေလကိုကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးကာ မုန္႔ဖတ္မ်ားကို ထုတ္ေပးပါ
  • အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ၾကာဇံမ်ား ကုန္တဲ႔အထိ ေပါင္းေပးပါ
ေနာက္တစ္နည္း
ျပင္ဆင္ပံု (ရိုးရိုးေပါင္းအိုးႏွင္႔ေပါင္းရန္)
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ၾကာဇံကို ထည္႔ေပးပါ
  • ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ ၾကာဇံဇလံုထဲကို ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရေႏြးထဲမွာ ေလးမိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေလးမိနစ္ ျပည္႔တာနဲ႔ ေရေႏြးမ်ားသြန္ျပီး ေရစစ္ေပးပါ
  • ေရစစ္တာနဲ႔ ေပါင္းခံဇကာထဲကို ပံုပါအတိုင္း အထံုးေလးေတြ ထံုးေပးျပီး ဇကာဆန္႔သေလာက္ ထည္႔ေပးပါ
  • ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးထဲကို ေရထည္႔ေပးပါ
  • ေရထည္႔ရာမွာလဲ ဇကာေအာက္ခံခံု ထိတယ္ဆိုရံုေလးဘဲ ထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ၾကာဇံအထံုးေလးမ်ား ထည္႔ထားတဲ႔ ဇကာကို ေပါင္းခံခံုေပၚ တင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အိုးအဖံုးကို ေလလံုေအာင္ အုပ္ေပးျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ ရွစ္မိနစ္ခန္႔ ေပါင္းေပးပါ
  • ရွစ္မိနစ္ ျပည္႔တာနဲ႔ ေပါင္းအိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးကာ မုန္႔ဖတ္မ်ားကို ထုတ္ေပးပါ
  • အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ၾကာဇံမ်ား ကုန္တဲ႔အထိ ေပါင္းေပးပါ
သီးစံုပဲကုလားဟင္းခ်က္ရန္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 

  1. ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္
  2. မက်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ 
  3. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အခက္ႀကီးႀကီး ႏွစ္ခက္
  4. အာလူး - အေနေတာ္ ႏွစ္လံုး
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (အသီးအရြက္ ဆီသတ္ရန္)
  6. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ( သို႔မဟုတ္)
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ (ဟင္းရည္ထဲထည္႔ရန္)
  8. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ပဲျပဳပ္ထဲႏွင့္ဆီသတ္ရာတြင္ သံုးရန္)
  10. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  11. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  12. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ရဲ႕တစ္၀က္
  13. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  14. ကုလားေလးမဆလာ - အထုတ္ေသး တစ္ထုတ္
  15. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • ကုလားပဲဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ နႏြင္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပဲကိုမႏူးတႏူး ပဲအျခမ္းလိုက္ အေနအထား မပ်က္ေအာင္ ျပဳဳပ္ျပီးထားပါ
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကို ေရေဆးထားပါ
  • မက်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ကာ ေ႐စိမ္ထားပါ
  • ခရမ္းသီးကို ေလးစိတ္စိတ္ကာ ေရေဆးျပီး ေရနာရီဝက္ေလာက္ စိမ္းထားပါ
  • အာလူးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ရွစ္စိတ္ စိတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္းတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕နဲ႕ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဒယ္အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ င႐ုတ္သီးေထာင္းကိုထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္မ်ားကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ထားေသာ ခရမ္းသီး အာလူးႏွင့္ ဆား (သို႔မဟုတ္) ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကိုထည့္ေမႊျပီး ဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ မီးပိတ္ထားေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား ဆီသတ္ျပီးတာနဲ႕ ျပဳပ္ထားေသာ ပဲအိုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ျပီး ေရလိုသေလာက္ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႕ အာလူးကို ႏူးေအာင္ တည္ေပးကာ ေရစိမ္ထားေသာ မက်ည္းမွည့္ကို လက္နဲ႕နယ္ေဖ်ာ္ျပီး မက်ည္းမွည္႔ရည္ ထည့္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ ဆူလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ကုလားေလး မဆလာကို ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား ႏူးလာတာနဲ႕မဆလာနံ႕ ေမႊးေနေသာ သီးစံုပဲကုလားဟင္းႏွင္႔ မုန္႔တြန္ဇံကို တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment