Friday 17 July 2020

ေလွာ္စာ




















ေလွာ္စာဆိုတာ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ အစာတစ္ခုဆိုလဲ မမွားပါဘူး နာဂေတာင္တန္းမွာ ေနစဥ္တုန္းက ေဒသအစာ တစ္ခုျဖစ္ေပမဲ့ ရာသီဥတု ေအးတဲ့အတြက္ ခက္ခက္ခဲခဲေလး လုပ္ၾကရျပီး ရာသီဥတုပူတဲ့ ေျမျပန္႕မွာဆိုရင္ေတာ့ လုပ္ရတာ ပိုျပီးလြယ္ပါတယ္။

ယူက်ဴ႕မွာ ၾကည့္တဲ့နည္းကေတာ့ dried yeast ball ကို သံုးပါတယ္ မာမာကေတာ့ dried yeast cake ကို သံုးထားပါတယ္ ဆိုင္မွာေမးေတာ့ အတူတူဘဲလို႕ ေျပာပါတယ္ ေအး႐ွန္းဆိုင္မွာ ၀ယ္လို႕ရပါတယ္ ျမန္မာျပည္မွာဆိုရင္ေတာ့ ေလွာ္စာ ေဆးလံုးဆိုျပီး ပရေဆးဆိုင္ေတြမွာ ေမးျပီး၀ယ္လို႕ရပါတယ္။

ေလွာ္စာလုပ္တဲ့ေနရာမွာ သံုးတဲ့အိုးခြက္ေတြနဲ႔ ေကာက္ညွင္းကို ကိုင္တဲ႔အခါမွာ လက္ကိုေတာ႔ အရမ္းသန္႕ရပါတယ္ ဆီေတြေပေနတဲ႔ လက္နဲ႔လုပ္ရင္ေတာ႔ ေလွာ္စာမျဖစ္ဘဲ ေလွာ္စာက ပ်က္သြားတတ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး လုပ္ထားတဲ႔ ေလွာ္စာလုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ - 500 ml
  2. ေရ - 500 ml (ေကာက္ညွင္းခ်က္ရန္)
  3. ေရသန္႕ - 250 ml (ဆားရည္ေဖ်ာ္ရန္)
  4. ေရ - 500 ml (သၾကားရည္က်ဳိရန္)
  5. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. dried yeast ball - 22 g (တေစး သို႔ ေလွာ္စာေဆးလံုး)
  7. သၾကား - 240 ml (သၾကားရည္က်ဳိရန္)
  8. ေလွာ္စာေဖာက္ရန္ဇလံု - တစ္ခု
  9. Glad wrap - လိုသေလာက္ သံုးေပးရန္

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ေလွာ္စာေဖာက္ရန္ လိုအပ္တာေတြကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားေပးပါ
  2. ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရသံုးနာရီေလာက္ စိမ္ေပးကာ ေရစစ္ထားပါ
  3. ေရစစ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္500 mlကို ေရ 500 mlႏွင့္  ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ကာ ခ်က္ေပးပါ
  4. မိမိအသံုးျပဳေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္အေပၚ မူတည္ျပီး ေရကို အတိုးအေလ်ွာ့ လုပ္ေပးပါ
  5. ခ်က္ျပီးေသာ ေကာက္ညွင္းသည္ မေပ်ာ့လြန္း မမာလြန္း အေနအထား ရေနရပါမယ္
  6. ခ်က္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းက်က္ပါက မီးပိတ္ျပီး ၁၀မိနစ္ခန္႕ ႏွပ္ထားပါ
  7. ျပီးမွ ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ထဲ ျဖန္႕ထည့္ကာ အေအးခံထားပါ
  8. ဆား ကို ေရသန္႕ႏွင့္ေရာကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ
  9. Dried yeast ball ကို ေက်သြားေအာင္ ထုေခ်ျပီး ဇကာခပ္စိတ္စိတ္ႏွင့္ စစ္ထားပါ
  10. ေလွာ္စာေဖာက္မည္႔ ဇလံုကို သန္႔ေနေအာင္ ေဆးေပးျပီး အေျခာက္ခံထားပါ
ေလွာ္စာျပဳလုပ္ပံု
  • အေအးခံထားေသာ ေကာက္ညွင္းပန္းကန္ထဲ ေလွာ္စာေဆးလံုး (သို႔) တေဆးမွဳန္႕မ်ား ျဖန္႕ထည့္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေကာက္ညွင္းႏွင္႔ တေဆးအမွဳန္႔မ်ား သမသြားေအာင္ တူသန္႔သန္႔ႏွင္႔ နယ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းႏွင္႔ တေဆးမွဳန္႔မ်ား သမသြားပါက ဆားရည္၈ဇြန္းကို ျဖန္႔ထည္႔ေပးကာ ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ လက္ကိုဆားရည္ႏွင္႔စြတ္ျပီး ေကာက္ညွင္းကို အလံုးေလးေတြ ခပ္ဖြဖြ လံုးေပးပါ
  • အလံုးေလးေတြ လံုးျပီးတာနဲ႔ ေလွာ္စာေဖာက္မည္႔ ဇလံုထဲကို စီျပီးထည္႔ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္း အလုံးေလးေတြ အေပၚကို ဆားရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ဆီ လိုက္ျပီးျဖဴ းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေလလံုေစရန္ glad wrap ျဖင့္ လံုေနေအာင္ အုပ္ေပးပါ
  • ရာသီဥတုအေပၚ မူတည္ျပီး ရက္အတိုးအေလ်ွာ့ ႐ွိႏိူင္ေပမဲ့ ပံုမွန္အပူခ်ိန္ဆိုရင္ သံုးရက္ေလာက္ေနရင္ ကေစာ္ေဖာက္လာပါျပီ
  • ထည့္ထားေသာ ဗူးကို ဖြင့္လိုက္တာနဲ႕ ေလွာ္စာနံ႕သင္းသင္းေလး ရျပီဆိုရင္ စားဖို႕ျပင္ႏိူင္ပါျပီ
  • မာမာတို႔ဆီမွာေတာ႔ ရာသီဥတုက သံုညဒီဂရီ ျဖစ္ေနခ်ိန္ဆိုေတာ႔ oven ထဲထည္႔ျပီး ေလးညနဲ႔ ေန႔တစ္ဝက္ထားမွ ကေစာ္ေပါက္ပါတယ္
သၾကားရည္က်ဳိရန္
  1. သၾကား - 120 ml
  2. ေရ သန္႕ - 500 ml
အိုးသန္႕သန္႕တစ္လံုးမွာ သၾကားႏွင့္ေရကိုေရာကာ ေပ်ာ္တယ္ဆို႐ံုေလး က်ဳိေပးျပီး အေအးခံထားပါ
သၾကားရည္ ေအးတာနဲ႕ ေလွာ္စာထည့္ထားေသာ ဗူးထဲကို ေဘးဘက္မွေန၍ အသာေလး ေလာင္းထည့္ကာ glad wrapျဖင့္အုပ္ကာ တစ္နာရီေလာက္ ထားျပီးရင္ စားသံုးရန္ အသင့္ျဖစ္ေသာ ေလွာ္စာကို ႐ပါျပီ
ပိုေနေသာ ေလွာ္စာကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၅ရက္ေလာက္အထိ ထားျပီး စားႏိူင္ပါတယ္။

ေလွာ္စာလုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳေသာပစၥည္းမ်ား လက္ႏွင့္ ေလွာ္စာထည့္မည့္ ဗူးတို႕မွာ သန္႕ျပန္႕ေသာ ပၥည္းမ်ား ျဖစ္ရပါမယ္
ပထမဦးဆံုးအႀကိမ္ စမ္းလုပ္တာဆိုရင္ အခုေပးထားေသာ အခ်ဳိးးအစား တစ္၀က္ေလာက္ကိုဘဲ စမ္းလုပ္ေစခ်င္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment