ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အခါးသီးေလးေတြ ဝယ္လာျဖစ္တာနဲ႔ အခါးၾကိဳက္တဲ႔ အိမ္သားေတြအတြက္ ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက ထိုင္ဝမ္သီး ခပ္ပြပြၾကီးေတြဆို အခါးေပါ႔ျပီး အခုလို ျမန္မာသီး ခပ္က်စ္က်စ္နဲ႔ ဘို႔ေတြအမ်ားၾကီးပါတဲ႔ အသီးဆိုရင္ေတာ႔ အခါးအရသာက ေလးေလးပင္ပင္ ရွိလြန္းလွပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္ဟင္းခါးသီး - အေနေတာ္ ငါးလံုး
- ပုဇြန္ေျခာက္ - အေကာင္ ႏွစ္ဆယ္ခန္႔
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
- ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ထိပ္ႏွစ္ဖက္မွ ျဖတ္ကာ ဇြန္းအရိုး ခပ္ရွည္ရွည္ျဖင္႔ အထဲမွ အေစ႔မ်ားကို ကေလာ္ထုတ္ေပးပါ
- အေစ့မ်ားဖယ္ျပီးပါက ခပ္ထူထူ အေနအထားေလးေတြ အကြင္းလိုက္ လွီးေပးပါ
- အားလံုးလွီးျပီးပါက ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
- ဖယ္ထားေသာ အေစ႔မ်ားကို အသံုးမလိုတဲ႔အတြက္ ဖယ္ထားလိုက္ပါ
- ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး ေရစိမ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ပါးပါးရိတ္ရိတ္ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စဥ္းထားပါ
- ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရစိမ္ထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္မ်ားကို ေရစစ္ကာထည္႔ျပီး ညက္ေအာင္ ေရာျပီးေထာင္းေပးပါ
- အားလံုး အဆင္သင့္ျဖစ္ပါက ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔ကိုထဲ႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းကို ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
- ၿပီးတာနဲ႕ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းထဲမွာပါတဲ႔ ၾကက္သြန္မ်ားကို ႏြမ္းျပီး ေမႊးသြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္နံ႔ သင္းလာတာနဲ႔ ငံျပာရည္ ထည္႔ေမႊေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ားကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
- ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ ထည့္ေမႊျပီး အားလံုးကို သမေအာင္ေမႊကာ ေၾကာ္ေပးပါ
- ေၾကာ္ေနစဥ္မွာ ဟင္းအိုး အိုးမကပ္ေစရန္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ားကို မေမႊဘဲ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ
- ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ား ႏြမ္းလာျပီး ဆီသံၾကား လာတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
- မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာတာနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟင္း ေၾကာ္ခ်က္ေလးကို စားသံုးဖို႕ျပင္ဆင္ေပးနိုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment