Monday 27 April 2020

ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ခ်က္



ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အခါးသီးေလးေတြ ဝယ္လာျဖစ္တာနဲ႔ အခါးၾကိဳက္တဲ႔ အိမ္သားေတြအတြက္ ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက ထိုင္ဝမ္သီး ခပ္ပြပြၾကီးေတြဆို အခါးေပါ႔ျပီး အခုလို ျမန္မာသီး ခပ္က်စ္က်စ္နဲ႔ ဘို႔ေတြအမ်ားၾကီးပါတဲ႔ အသီးဆိုရင္ေတာ႔ အခါးအရသာက ေလးေလးပင္ပင္ ရွိလြန္းလွပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ဟင္းခါးသီး - အေနေတာ္ ငါးလံုး
  2. ပုဇြန္ေျခာက္ - အေကာင္ ႏွစ္ဆယ္ခန္႔
  3. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  5. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  6. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  7. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  9. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ထိပ္ႏွစ္ဖက္မွ ျဖတ္ကာ ဇြန္းအရိုး ခပ္ရွည္ရွည္ျဖင္႔ အထဲမွ အေစ႔မ်ားကို ကေလာ္ထုတ္ေပးပါ
  2. အေစ့မ်ားဖယ္ျပီးပါက ခပ္ထူထူ အေနအထားေလးေတြ အကြင္းလိုက္ လွီးေပးပါ
  3. အားလံုးလွီးျပီးပါက ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  4. ဖယ္ထားေသာ အေစ႔မ်ားကို အသံုးမလိုတဲ႔အတြက္ ဖယ္ထားလိုက္ပါ
  5. ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  6. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ပါးပါးရိတ္ရိတ္ လွီးထားပါ
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စဥ္းထားပါ
  8. ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရစိမ္ထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္မ်ားကို ေရစစ္ကာထည္႔ျပီး ညက္ေအာင္ ေရာျပီးေထာင္းေပးပါ
  9. အားလံုး အဆင္သင့္ျဖစ္ပါက ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔ကိုထဲ႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ
  10. ဆီပူလာတာနဲ႕ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းကို ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
  11. ၿပီးတာနဲ႕ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းထဲမွာပါတဲ႔ ၾကက္သြန္မ်ားကို ႏြမ္းျပီး ေမႊးသြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  12. ၾကက္သြန္နံ႔ သင္းလာတာနဲ႔ ငံျပာရည္ ထည္႔ေမႊေပးပါ
  13. ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ားကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  14. ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ ထည့္ေမႊျပီး အားလံုးကို သမေအာင္ေမႊကာ ေၾကာ္ေပးပါ
  15. ေၾကာ္ေနစဥ္မွာ ဟင္းအိုး အိုးမကပ္ေစရန္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ားကို မေမႊဘဲ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ
  16. ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ား ႏြမ္းလာျပီး ဆီသံၾကား လာတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  17. မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာတာနဲ႔  ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟင္း ေၾကာ္ခ်က္ေလးကို စားသံုးဖို႕ျပင္ဆင္ေပးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment