Sunday, 5 April 2020

ၾကက္သားလံုး အစိမ္းေၾကာ္




တစ္ေန႔တစ္ေန႔ ဘာခ်က္ရမလဲ စဥ္းစားလိုက္ စဥ္းစားထားတဲ႔ အေတြးေတြက ေပ်ာက္သြားလိုက္နဲ႔ COVID19 ေၾကာင္႔ ေစ်းလဲမသြားခ်င္တာနဲ႔ အိမ္မွာရွိတာေလး ဟင္းပြဲတစ္ပြဲ ျဖစ္ေအာင္ ၾကံရဖန္ရျပန္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္သားလံုး အစိမ္းေၾကာ္ တစ္ပြဲအတြက္ ရွိတာေလးနဲ႔ အဆင္ေျပေအာင္ ခ်က္ထားတဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ရင္ပံုသား - 150 g
  2. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  3. ၾကက္သြန္နီ  - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ႏွစ္မႊာ
  5. ၾကက္သြန္မိတ္ - ႏွစ္ပင္
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုႏွစ္ပံု
  7. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  8. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  9. ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  10. ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
  11. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  12. ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ( ၾကက္သားလံုးေၾကာ္ရန္)
  14. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း (အစိမ္းေၾကာ္ေၾကာ္ရန္)

ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္

  1. ငါးငံျပာရည္အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  2. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  3. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  4. ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  5. ၾကက္ဥ - တစ္လံုး (အကာဘဲယူပါ)
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသး အေျမွာင္းေလးေတြလွီးကာ အရသာ နယ္ထားပါ
  2. ၾကက္ဥအကာကို ခေလာက္ထားပါ
  3. ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ကို ေရႏွင္႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ေဖ်ာ္ထားပါ
  4. အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္ဥႏွင္႔ ေကာ္မွဳန္႔ အရည္ေဖ်ာ္ထားတာတို႔ကို ေရာျပီး နယ္ေေပးထားပါ
  5. မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  6. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  8. ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ထားပါ
  9. ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ေပးကာ အပူေပးပါ
  10. ဆီပူလာတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို တစ္တံုးခ်င္း အိုးဆန္႔သေလာက္ ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
  11. ၾကက္သားလံုးေၾကာ္ တစ္ခုလံုး ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  12. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  13. ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  14. ၾကက္သြန္ႏြမ္းတာနဲ႕ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ မံုလာဥနီ ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကို ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ဘဲ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  15. ျပီးတာနဲ႔ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္ေၾကာ္ကိုထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  16. ၾကက္သားလံုးေၾကာ္ကို ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ ပဲငံျပာရည္ထည္႔ေပးျပီး အရသာ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ 
  17. ျပီးတာနဲ႔ အရသာျမည္းကာ မိမိႏွစ္သက္တဲ႔ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးကာ ၾကက္သြန္မိတ္ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  18. ခ်ဳိစိမ့္စိမ့္ေလး ၾကက္သားလံုးေၾကာ္ေလးကို ထမင္းပူပူ ဟင္းပူပူေလး တြဲဖက္ျပီး စားသံုရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment