Friday, 3 April 2020

ငါးရံ ႔ဆီလည္ေရလည္ဟင္း


ဒီေန႔ေတာ႔ ျမန္မာျပည္ကလာတဲ႔ ငါးရံ ႔ေလးေတြကို ဗီယက္နမ္ေစ်းမွာ ေရာင္းေနတာ ေတြ႔တာနဲ႔ ဝယ္လာျပီး ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာေလး ရေအာင္ ဆီလည္ေရလည္ေလး ခ်က္ထားပါတယ္။

ငါးရံ ႔ကို အကြင္းလိုက္ခ်က္ရင္ မစားတဲ႔ သမီးငယ္အတြက္ အရိုးထြင္ျပီး အသားလႊာကာ ခ်က္လိုက္တဲ႔အတြက္ အရိုးထြင္စရာ မလိုဘဲ စားလို႔လဲ အရမ္းေကာင္းလြန္းတဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား


  1. ငါးရံ ႔- အေကာင္ၾကီးၾကီး တစ္ေကာင္
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ႏွစ္မႊာ
  4. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႔
  5. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  7. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  8. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  10. မန္က်ည္းသီးမွည္႔အႏွစ္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ တစ္လံုးစာ (ဟင္းခ်က္ရန္)
  11. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  12. ၾကက္သြန္မိတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ထည္႔ေပးပါ
  13. ငရုတ္သီးစိမ္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ထည္႔ေပးပါ
  14. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ သံုးလံုး
ျပင္ဆင္ပံု

  • ငါးကို အေၾကးခြံထိုးျပီး မလိုတာေတြ ဖယ္ေပကာ အသားလႊာေပးကာ အသားလႊာကို အတံုးေလးေတြ တံုးေပးပါ
  • အသားလႊာထားေသာ ငါးတံုးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
  • အားလံုးျပီးပါက ငါးကို ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာတို႕နဲ႕ နယ္ကာ နာရီဝက္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည္႔ အႏွစ္ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အညွာေျခြထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ခ်င္းတို႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ႏွင္႔ေရာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကို အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္မ်ားႏွင္႔င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ေထာင္းထားတာတို႔ကို ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာပါက ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည္႔ေမႊေပးျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး အခြံမ်ား လိပ္လာတဲ႔အထိ ခ်က္ေပးပါ
  •  ခရမ္းခ်ဥ္သီး အခြံမ်ား လိပ္လာတာနဲ႔ အရသာနယ္ထားေသာ ငါးကိုထည္႔ျပီး ငါးအသား မာလာတဲ့ထိ မေမႊဘဲ အိုးကိုလွဳပ္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ငါးအသား မာလာပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာျပီး ေရမခမ္းတခမ္း အခ်ိန္မွာ မန္က်ည္းသီးမွည္႔ အႏွစ္ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • ေရဆူျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ အခ်ိန္မွာ အရသာျမည္းျပီး ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာကို လိုသလို ျပင္ေပးကာ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင္႔ ၾကက္သြန္မိတ္တို႔ အုပ္ေပးပါ
  • ငါးဟင္း အရသာ ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ရလာတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးျပီး ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ သံုးေဆာင္နိုင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment