Tuesday 14 April 2020

မုန္႔လံုးေရေပၚ



သၾကၤန္ခ်ိန္ခါ ေရာက္လာတာနဲ႔ အရင္ဆံုး စိတ္ထဲေပၚလာတာက ပိေတာက္ပန္းနဲ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚပါဘဲ ရာသီစာ ရိုးရာအစာေလး ျဖစ္ေနတာေၾကာင္႔ ဒီေန႔ေတာ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚ အိအိေလး လုပ္စားျဖစ္လို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွဗဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ခြက္
  2. ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူး
  3. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး 
  4. အုန္းသီးဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  5. ထန္းလွ်က္ခဲ - လက္သန္းတစ္ဆစ္စာေလာက္ အခဲ၂၀ခန္႔
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ငါးပံုတစ္ပံု

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ဆန္မွဳန္႕ ႏွင့္ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕တို႕ကိုထည္႔ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • သမသြားေသာ ထိုအမွဳန္႔ထဲကို ေရ နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးျပီး မုန္႔သားေပ်ာ႔အိလာတဲ႔အထိ နယ္ေပးပါ
  • ေရကို တစ္ခါထဲ မထည္႔ဘဲ နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးပါ
  • တစ္ခါတရံ မိမိသံုးေသာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔အေပၚ မူတည္ျပီး ေရကို လိုတိုးပိုးေလ်ွာ႔ လုပ္ရတဲ႔အတြက္ နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးပိုင္လာပါက ေရပိုေနရင္ ခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက မုန္႔သားကို အ၀တ္ေရစြတ္ျပီး ေရညွစ္ကာ အုပ္ထားျပီး နာရီ၀က္ တစ္နာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ဒီတိုင္းထားေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲကို လက္သန္းတစ္ဆစ္စာ ေလာက္ေလးေတြ တံုးေပးထားပါ
  • အုန္းသီးဖတ္ကို ဆားထည္႔ျပီး ငံျမျမေလးရေအာင္ ဖြဖြေလး နယ္ထားျပီး ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ထည္႔ထားေပးပါ
  • မုန္႔လံုးေရေပၚ က်က္ရင္ဆယ္ျပီးထည္႔ဖို႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေရထည္႔ျပီး အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • မုန္႕သားႏွပ္ထားခ်ိန္ ျပည္႔တာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးဆံေလာက္ ရေအာင္ယူျပီး လက္၀ါးထဲထည္႔ကာ ၇ခါေလာက္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး ညွစ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အလံုးေလး ျဖစ္လာေအာင္ လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ၾကားမွာ အနည္းငယ္ ဝိုက္ျပီး လံုးလိုက္ပါ
  • အလံုးေလး ျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္ညိွဳးႏွင့္ ဖိလိုက္ပါ
  • ခ်ဳိင့္သြားေသာ ေနရာထဲသို႕ထန္းလွ်က္ခဲ အစိတ္ေလး တခုထည္႔လိုက္ပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲေပၚသို႕ မုန္႕သားျပန္အုပ္ျပီး လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ၾကားမွာ ဝိုက္ျပီး လံုးေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲ မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီး အုပ္ေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲ ေပၚပါက မုန္႕သားကို ေရဆူဆူႏွင့္ ျပဳပ္ခ်ိန္မွာ ထန္းလွ်က္ရည္မ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္ပါတယ္
  • မုန္႔သားအားလံုး လံုးျပီးပါက ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက လံုးထားေသာ မုန္႕မ်ားကို တစ္လံုးခ်င္း တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု မကပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးပါ
  • မုန္႕သားက်က္ျပီး ေရေပၚ ေပၚလာပါက မုန္႕အတြင္းသားမ်ာ းက်က္ေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ထားျပီးမွ ဇြန္းဇကာႏွင္႔ ဆယ္ေပးပါ
  • ေရေပၚလာေသာ မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ားကို ဇြန္းဇကာျဖင့္ဆယ္ကာ ေရထည္႔ထားေသာ ဇလံုထဲသို႔ တန္းျပီးထည္႔ေပးပါ
  • မုန္႔လံုးေရေပၚ ေအးသြားတာနဲ႔ ေရစိမ္ထားေသာ မုန္႔လံုးေရေပၚမ်ားကို ဆယ္ျပီး ေရစစ္ေပးပါ
  • ေရစစ္သြားတာနဲ႔ အုန္းသီးျဖဴးေပးျပီး ဆြမ္းေတာ္ကပ္ဖို႔ ဖယ္ေပးထားကာ  စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment