ဒီေန႔ေတာ႔ အြန္လိုင္းကေန ၾကည္႔ျပီးေတာ႔ ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္ပါတယ္ ပဲအက်က္မွဳန္႔နဲ႔ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ ႏွစ္မ်ဳိး ပါတဲ႔အတြက္ အရသာကေတာ႔ စားေနက် မုန္႔ဟင္းခါး အရသာေတြနဲ႔ အနည္းငယ္ ကြာသလိုဘဲ ခံစားရပါတယ္။
ငါးကိုလဲ ဆီမသပ္ဘဲ ခ်က္တဲ႔အတြက္ အရသာက တစ္မ်ဳိးေလး ဆန္းေနတယ္လို႔ ထင္မိပါတယ္ အျပင္မွာလဲ မစားဖူးသလို အျမင္နဲ႔ အရသာကိုဘဲ ေတြးမိကာ အြန္လိုင္းက ၾကည္႔ျပီးခ်က္တဲ႔အတြက္ အမွားအယြင္းနဲ႔ အလြဲေလးေတြလဲ ပါႏိူင္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္တဲ႔နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- မုန္႔ဖတ္ - တစ္ကီလို
- ငါးခူ - သံုးဆယ္သား
- ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ငါးေဆးရန္)
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၁၅လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဆယ္သား
- ငွက္ေပ်ာအူ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ဘဲဥ - ၇လံုး
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- ငါးငံျပာရည္- ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
- အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
- ပဲအက်က္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
- နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ပဲသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ပူစီနံ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ပဲပင္ေပါက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- သံပုရာသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ေရ - ၂၀ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္) ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
- ေရ ၂ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္) ငါးျပဳပ္ရန္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၂၀မႊာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
- ဆီ - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ သံုးဗူးစာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
ငါးျပဳပ္ရန္
- ငါးခူကို ေဘးဆူးေတာင္မ်ား ခုတ္ျပီး ဗိုက္ထဲမွ ကလီစာမ်ား ထုတ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ပြတ္တိုက္ေဆးေပးပါ
- ငါးအရည္ခြံ ေတာ္ေတာ္ေလး ျဖဴလာတာနဲ႕ ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ
- စပါးလင္ ႏွစ္ပင္ကို ေရေဆးျပီး ထုျပီးအထံုးေလး ထံုးေပးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရ စပါးလင္ႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကိုထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ ေရေဆးထားေသာ ငါးခူ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕ စပါးလင္တို႔ထည္႔ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
- ငါးအသား ႏူလာတာနဲ႕ အေအးခံျပီး အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ထြင္ေပးထားပါ
- အသားထြင္တဲ႔အခါ ငါးအသား အေျမွာင္းေလးေတြ ရေအာင္ ထြင္ေပးပါ
- အသားထြင္ထားေသာ ငါးအရုိမ်ားးႏွင့္ ထည့္ျပဳပ္ထားေသာ စပါးလင္ေခ်ာင္းတို႔ကို ေၾကေအာင္ေထာင္းျပီး ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ အရည္ငင္ထားကာ ငါးျပဳပ္ရည္ထဲမွာ ျပန္ေရာေပးထာပါ။
ငွက္ေပ်ာအူလွီးရန္
- ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေရႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းတို႔ကိုထည္႔ျပီး ေဖ်ာ္ထားပါ
- ငွက္ေပ်ာအူကို အဖတ္ေလးေတြ ခြာေပးျပီး အေက်ာသင္ေပးပါ
- အေက်ာသင္ျပီးတာနဲ႔ မထူမပါးေလးေတြလွီးျပီး နႏြင္းေဖ်ာ္ထားေသာ ဇလံုထဲမွာထည္႔ျပီး စိမ္ထားပါ
ဘဲဥျပဳပ္ရန္
- အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဘဲဥမ်ားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ၁၀မိနစ္ေလာက္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
- ဘဲဥက်က္သြားတာနဲ႔ အေအးခံျပီး အခြံခြာထားပါ
ဟင္းရည္အိုးတည္ရန္
- ငရုတ္ေကာင္းကို ေမႊးလာေအာင္ ေလွာ္ေပးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ
- အသားထြင္ထားေသာ ငါးအသားမ်ားကို ျပင္ထားပါ
- ဆား အခ်ဳိမွဳန္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ငါးငံျပာရည္တို႔ကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ဘဲဥ ႏွစ္လံုးကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ပဲအက်က္မွဳန္႔ကို ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ထည္႔ျပီး ေရေဖ်ာ္ထားပါ
- ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ကို ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာထည္႔ျပိး ေရေဖ်ာ္ထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ငါးျပဳပ္ရည္ႏွင္႔ ေရ ဆား ငါးငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႔ ငါးအသားတို႔ကို ထဲ႔ေပးျပီး မီးဖိုေပၚတင္ျပီး တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာပါက အရိုးထြင္ထားေသာ ငါးအသားမ်ား ငွက္ေပ်ာအူႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ဆက္တည္ေပးပါ
- ငွက္ေပ်ာအူမ်ား ႏူးလာပါက ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ အရည္ေဖ်ာ္ႏွင္႔ ပဲအက်က္မွဳန္႔ အရည္ေဖ်ာ္တို႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
- ဟင္းရည္အိုးကို ေမႊျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အေပါ႔အငံ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
- အရသာ ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ မီးကိုပိတ္လိုက္ျပီး လက္က်န္မီးအပူရွိန္ႏွင္႔ မီးဖိုေပၚမွာ တင္ထားေပးပါ။
- ငွက္ေပ်ာအူ မ႐ွိပါက ၾကာစြယ္ထည့္ျပီး ခ်က္ႏိူင္သလို ထဲ႔မခ်က္လဲ ရပါတယ္
မုန္႔ပြဲျပင္ဆင္ရန္
- မုန္႔ဖတ္ႏွင္႔ ဟင္းရည္တို႔ကို ျပင္ထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
- ပူစီနံကို ေရေဆးျပီး ျပင္ထားပါ
- သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး စိတ္ထားေပးပါ
- ပဲသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးေပးထားပါ
- ဘဲဥကို အခြံခြာျပီး ထက္ဝက္ျခမ္း ထားေပးပါ
- မိမိႏွစ္သက္ရာ အေၾကာ္တို႔ကို ျပင္ထားေပးပါ
- ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ မုန္႔ဖတ္ႏွင္႔အတူ မိမိႏွစ္သက္ရာတို႔ကို အနည္းငယ္စီ ထဲ႔ေပးျပီး မုန္႔ဟင္းရည္ဆမ္းကာ ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ အငံအရသာကိုေတာ႔ မိမိတို႔စိတ္ၾကိဳက္ ထဲ႔ေပးႏိူင္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ အငံအရသာ ခပ္ေပါ႔ေပါ႔ စားတဲ႔အတြက္ အငံအရသာကို ေလ်ွာ႔ေပးျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။
No comments:
Post a Comment