Wednesday 26 February 2020

ေရခဲသုပ္





ေရခဲသုပ္လို႔ ေျပာလိုက္ရင္ ငယ္ငယ္တုန္းက ေက်ာင္းေစ်းတန္းမွာ ေရခဲေပါက္ဆီေလးေတြကို ဒုတ္နဲ႔ထိုးျပီး ေရာင္းတာကို ဝယ္စားခဲ႔ၾကတာတို႔ ဖန္ခြက္ၾကီးထဲမွာ ေရခဲျခစ္ေတြထည္႔ သစ္သီးယိုေတြထည္႔ျပီး အေပၚကေန ႏီု႔ဆီဆမ္းေပးတဲ႔ ေရခဲသုပ္တို႔ကို သတိရမိၾကလိမ္႔မယ္လို႔ ထင္မိပါတယ္။

အခုလဲ မာမာ႔သမီးေလးက ေရခဲသုပ္ စားခ်င္လိုက္တာ ေမေမရယ္လို႔ ပူဆာေလေတာ႔ အိမ္မွာရွိတဲ႔ သစ္ေစ႔သစ္ဆံေတြရယ္ ကိုယ္တိုင္လုပ္ထားတဲ႔ ေက်ာက္ဖရံုယိုေလးေတြရယ္ကို အဆင္သင္႔ ရေအာင္ျပင္ရပါတယ္။

ေရခဲျခစ္ကိုေတာ႔ ေရခဲတံုး ေသးေသးေလးေတြကို ဗလင္ဒါထဲမွာထည္႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးကာ ေရခဲသုပ္ကို အေရာင္လွလွေလး လိုခ်င္တာနဲ႔ ႏို႔ဆီႏွင္႔အတူ အစာအေရာင္ဆိုးေဆး အနီေရာင္ အဝါေရာင္ အစိမ္းေရာင္တို႔ကို ျပင္ထားလိုက္ပါတယ္။

ေရခဲသုပ္လုပ္ဖို႔ အဆင္သင္႔ျဖစ္ျပီ ဆိုရင္ေတာ႔ မိမိႏွစ္သက္သလို အရသာ ဖန္တီးဖို႔အတြက္ ေရခဲသုပ္ တစ္ခြက္စာအတြက္ ျပင္ဆင္ႏိူင္ဖို႔ရာ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေရခဲတံုး - 3 cups
  2. ႏို႔ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  3. အေရာင္ဆိုးေဆး အနီေရာင္ - တစ္စက္ခန္႔
  4. အေရာင္ဆိုးေဆး အဝါေရာင္ - တစ္စက္ခန္႔
  5. အေရာင္ဆိုးေဆး အစိမ္းေရာင္ - တစ္စက္ခန္႔
  6. ေရ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ (အေရာင္စပ္ရနႏွင္႔ သၾကားအရည္က် ဳိရန္)
  7. ေက်ာက္ဖရံုယို - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. သစ္ေစ႔သစ္ဆံ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  9. ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္
  10. နာနတ္ယို - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္
  11. စေတာ္ဘယ္ရီယို - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္
  12. ႏွင္းဆီရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဖန္ခြက္တစ္ခုထဲမွာ ေရ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းစာႏွင္႔ အစာအေရာင္ဆိုးေဆး အနီေရာင္ကို ထည္ႊျပီး ေမႊထားပါ
  • အထက္ပါ နည္းအတိုင္းဘဲ အဝါေရာင္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္တို႔ကို ေဖ်ာ္ေပးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးအေနေတာ္ထဲမွာ ေရ 1 cupႏွင္႔ သၾကားတို႔ကို ထည္႔ျပီး သၾကားမ်ား အရည္ေပ်ာ္သြားေအာင္ က်ဳိေပးပါ
  • သၾကားမ်ား အရည္ေပ်ာ္သြားတာနဲ႔ အေအးခံထားေပးပါ
  • ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံမ်ား ျခြတ္ေပးကာ အခြံမ်ား ဖယ္ေပးျပီး ေျမပဲေစ႔မ်ားကို မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားေပးပါ
  • မိမိႏွစ္သက္ေသာ စသ္ေစ႔သစ္ဆံမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • ေက်ာက္ဖရံုယိုကို လက္တစ္စာ အတံုးေလးေလးေတြ တံုးထားေပးပါ
  • နာနတ္ယို စေတာ္ဘယ္ရီယိုတို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • ႏွင္းဆီရည္ႏွင္႔ ႏီု႔ဆီတို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ေရခဲတုံးေလးေတြကို ဗလင္ဒါထဲထည္႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
  • ေရခဲတံုးေလးေတြ ေက်သြားပါက ပန္းကန္လံုး (သို႔) ဖန္ခြက္ထဲကို ထည္႔ေပးပါ
  • ေရခဲျခစ္ျပီးသား အေပၚမွ အေစ႔အဆံမ်ား ယိုမ်ဳိးစံုႏွင္႔ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္းတို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အေရာင္ဆိုးေဆးမ်ားကို ထည္႔ေပးပါ
  • ထိုအေပၚကမွ ႏွင္းဆီရည္ သၾကားရည္ႏွင္႔ ႏီု႔ဆီကို ဆမ္းေပးပါ
  • အရသာအားလံုး မွ်တေအာင္ ထည္႔ေပးျပီးတာနဲ႔ ေရခဲသုပ္ ခ်ဳိခ်ဳိေမႊးေမႊး ေအးေအးေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment