Tuesday 25 February 2020

အီၾကာေကြး အစာသြပ္












ဒီေန႔ေတာ႔ အီၾကာေကြး အစာသြပ္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေဝေပးခ်င္ပါတယ္ အီၾကာေကြး အစာသြပ္နည္းေလးက လြယ္ပါတယ္ တစ္ခ်ဳိ႔ကလဲ ပုဇြန္ထုတ္ ၾကက္သား ဝက္သားႏွင္႔ မိမိတို႔ ႏွစ္သက္ရာ အသားတို႔ကို စင္းေကာလုပ္ျပီး အရသာစပ္ကာ အစာသြပ္ၾကပါတယ္။

မာမာကေတာ႔ ပဲျပဳပ္ကို အရသာထည္႔ကာ ေက်ေနေအာင္ေခ်ျပီး အစာသြပ္ထားပါတယ္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႔ စိမ္႔ျပီးေမႊးေနတဲ႔ အီၾကာေကြး အစာသြပ္ေၾကာ္ေလးကို ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္ ခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔ေလးနဲ႔ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ဖို႔ ရပါျပီ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. အီၾကာေကြး - တစ္ေခ်ာင္း
  2. ပဲျပဳပ္ - တရုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္းအေသး - တစ္လံုးစာ
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  4. ၾကက္သားမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  5. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. ေရေႏြးပူပူ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း (ပဲေခ်ရာတြင္ သံုးရန္)
  7. ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ဖတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  8. အေၾကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  9. ေရ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ (အေၾကာ္မွဳန္႔ေဖ်ာ္ရန္)
  10. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
အေၾကာ္မွဳန္႔ အရည္ေဖ်ာ္ရန္
  1. ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ အေၾကာ္မွဳန္႔ႏွင္႔ ေရအနည္းငယ္ကို ထည္႔ေပးပါ
  2. ေရကိုတစ္ခါထဲ အမ်ားၾကီး မထည္႔ဘဲ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ အေနအထားရေအာင္ ေရနည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးပါ
  3. မုန္႔ႏွစ္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ အေနအထား ရလာရင္ ရပါျပီ
ျပင္ဆင္ပံု



  • အီၾကာေကြးကို ပံုပါအတိုင္း အလယ္မွေနျပီး ထက္ဝက္ပိုင္းျဖတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အလယ္မွေနျပီး ကပ္ေၾကးႏွင္႔ ခြဲေပးပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ပဲျပဳပ္ ၾကက္သားမွဳန္႔ ဆား သၾကားႏွင္႔ ေရေႏြးပူပူတို႔ ထည္႔ေပးကာ ပဲျပဳပ္ကို ေက်သြားေအာင္ ေခ်ေပးပါ
  • ပဲျပဳပ္မ်ား ေက်သြားေတာ႔မွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ဆီခ်က္ဖတ္ကို ထည္႔ေပးျပီး နယ္ေပးပါ
  • ပဲျပဳပ္အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ အီၾကာေကြး အထဲကို ပဲမ်ားဝင္သေလာက္ ဖိသိပ္ျပီး သြပ္ေပးပါ
  • အားလံုး အစာသြပ္ျပီးတာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူျပီး အေငြ႔တက္လာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး အီၾကာေကြး တစ္ခုခ်င္းစီကို မုန္႔ႏွစ္ထဲမွာ လူးေပးပါ
  • အီၾကာေကြး တစ္ခုလံုး မုန္႔ႏွစ္အုပ္သြားတာနဲ႔ ဆီပူအိုးထဲကို အိုးဆန္႔သေလာက္ ထည္႔ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အီၾကာေကြး တစ္ခုလံုး အက်က္ညီေစရန္ အထက္ေအာက္ကို မၾကာ မၾကာ လွန္လွန္ေပးပါ
  • အီၾကာေကြး တစ္ခုလံုး ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • အထက္ပါ နည္းအတိုင္း အီၾကာေကြး ကုန္တဲ႔အထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားတာနဲ႔ အီၾကာေကြးေၾကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေမႊးေမႊးေလးကို ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္ ပူပူေလးနဲ႔ တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္ဖို႔ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment