Tuesday 22 October 2019

ကရင္မုန္႔ဟင္းခါး ပူပူေလး







ဒီေန႔ေတာ႔ ကရင္ျပည္နယ္မွာ ဆယ္ႏွစ္နီးပါး ေနခဲ႔တုန္းက မုန္႔ဟင္းခါးကို အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားျဖစ္ၾကပါတယ္အဲဒီအထဲကမွ မၾကာမၾကာ ခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ ကရင္မုန္႔ဟင္းရည္ခ်က္ျပီး စားခ်င္တဲ႔ အသီးအရြက္နဲ႔ အေၾကာ္ေပါင္းစံုေၾကာ္ကာ စားၾကဖို႔ ျပင္ထားပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ( မိသားစု ၄ေယာက္စာအတြက္ )

  1. မုန္႔ဖတ္ - တစ္ကီလို
  2. ငါးခူ - သံုးဆယ္သား
  3. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ငါးေဆးရန္)
  4. ငါးပိရည္က်ဳိအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  5. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  7. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၁၀လံုး
  8. ငွက္ေပ်ာအူ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (သို႔)
  9. ၾကာစြယ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  10. ၾကက္ဥ - ၇လံုး
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  12. ငါးငံျပာရည္- ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  13. အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  16. ပဲသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  17. ပူစီနံ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  18. ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  19. ပဲပင္ေပါက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  20. ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  21. သံပုရာသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  22. ေရ - ၂၀ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္) ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  23. ေရ ၂ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္) ငါးျပဳပ္ရန္
  24. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၂၀မႊာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  25. ဆီ - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ သံုးဗူးစာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  26. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
ငါးျပဳပ္ရန္
  1. ငါးခူကို ေဘးဆူးေတာင္မ်ား ခုတ္ျပီး ဗိုက္ထဲမွ ကလီစာမ်ား ထုတ္ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႕ ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ပြတ္တိုက္ေဆးေပးပါ
  3. ငါးအရည္ခြံ ေတာ္ေတာ္ေလး ျဖဴလာတာနဲ႕ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
  4. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရေဆးထားေသာ ငါးခူ ငါးပိရည္က်ဳိအႏွစ္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕  စပါးလင္၂ေခ်ာင္းႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  5. ငါးအသား ႏူလာတာနဲ႕ အေအးခံျပီး အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ႏႊင္ေပးထားပါ
  6. အသားႏႊင္ထားေသာ အရုိးႏွင့္ ထည့္ျပဳပ္ထားေသာ စပါးလင္ေခ်ာင္းကို ေၾကေအာင္ေထာင္းျပီး ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ အရည္ငင္ထားကာ ငါးျပဳပ္ရည္ထဲမွာ ျပန္ေရာေပးထာပါ။
    ဟင္းရည္အိုးတည္ရန္
    • ငရုတ္ေကာင္းကို ေမႊးလာေအာင္ ေလွာ္ေပးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ
    • ဆား အခ်ဳိမွဳန္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ငါးငံျပာရည္ဆို႔ကို ျပင္ထားပါ
    • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
    • ငွက္ေပ်ာအူကို အေၾကာသင္ျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးကာ နႏြင္းရည္မွာ စိမ္ထားပါ
    • ၾကက္ဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
    • ၾကက္ဥ ႏွစ္လံုးကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
    • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ငါးျပဳပ္ရည္ႏွင္႔ ေရ ဆား ငါးငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႔ ငါးအသားတို႔ကို ထဲ႔ေပးျပီး မီးဖိုေပၚတင္ျပီး တည္ေပးပါ
    • ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာပါက ငွက္ေပ်ာအူႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ဆက္တည္ေပးပါ
    • ငွက္ေပ်ာအူမ်ား ႏူးလာပါက လွီးထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
    • ျပီးတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အေပါ႔အငံ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
    • အရသာ ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ မီးကိုပိတ္လိုက္ျပီး လက္က်န္မီးအပူရွိန္ႏွင္႔ မီးဖိုေပၚမွာ တင္ထားေပးပါ။
    • ငွက္ေပ်ာအူ မ႐ွိပါက ၾကာစြယ္ထည့္ျပီး ခ်က္ႏိူင္သလို ထဲ႔မခ်က္လဲ ရပါတယ္
    ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ (မုန္႕ဟင္းခါးထဲ ထည့္စားရန္)
    • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးပါ
    • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး အပူေပးပါ 
    • ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းကို ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
    • ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ ေမႊေမႊေပးပါ
    • ၾကက္သြန္အားလံုး ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးကာ အေအးခံထားေပးပါ
    • ဆီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ေအးသြားပါက ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ေရာျပီး ထဲ႔ေပးထားပါ။
    မုန္႔ပြဲျပင္ဆင္ရန္
    • မုန္႔ဖတ္ႏွင္႔ ဟင္းရည္တို႔ကို ျပင္ထားပါ
    • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
    • ပဲသီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
    • ပူစီနံကို ေရေဆးထားပါ
    • ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
    • ၾကက္ဥကို အခြံခြာျပီး ထက္ဝက္ျခမ္း ထားေပးပါ
    • မိမိႏွစ္သက္ရာ အေၾကာ္တို႔ကို ျပင္ထားေပးပါ
    • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ႏွင္႔ ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားပါ
    • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ မုန္႔ဖတ္ႏွင္႔အတူ မိမိႏွစ္သက္ရာတို႔ကို အနည္းငယ္စီ ထဲ႔ေပးျပီး မုန္႔ဟင္းရည္ဆမ္းကာ ကရင္မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
    မွတ္ခ်က္ ။ ။ အငံအရသာကိုေတာ႔ မိမိတို႔စိတ္ၾကိဳက္ ထဲ႔ေပးႏိူင္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ အငံအရသာ ခပ္ေပါ႔ေပါ႔ စားတဲ႔အတြက္ အငံအရသာကို ေလ်ွာ႔ေပးျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။

    No comments:

    Post a Comment