ဒီေန႔ေတာ႔ ကရင္ျပည္နယ္မွာ ဆယ္ႏွစ္နီးပါး ေနခဲ႔တုန္းက မုန္႔ဟင္းခါးကို အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားျဖစ္ၾကပါတယ္အဲဒီအထဲကမွ မၾကာမၾကာ ခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ ကရင္မုန္႔ဟင္းရည္ခ်က္ျပီး စားခ်င္တဲ႔ အသီးအရြက္နဲ႔ အေၾကာ္ေပါင္းစံုေၾကာ္ကာ စားၾကဖို႔ ျပင္ထားပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ( မိသားစု ၄ေယာက္စာအတြက္ )
- မုန္႔ဖတ္ - တစ္ကီလို
- ငါးခူ - သံုးဆယ္သား
- ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ငါးေဆးရန္)
- ငါးပိရည္က်ဳိအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၁၀လံုး
- ငွက္ေပ်ာအူ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (သို႔)
- ၾကာစြယ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ၾကက္ဥ - ၇လံုး
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- ငါးငံျပာရည္- ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
- အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ပဲသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ပူစီနံ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ပဲပင္ေပါက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- သံပုရာသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ေရ - ၂၀ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္) ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
- ေရ ၂ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္) ငါးျပဳပ္ရန္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၂၀မႊာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
- ဆီ - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ သံုးဗူးစာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
ငါးျပဳပ္ရန္
- ငါးခူကို ေဘးဆူးေတာင္မ်ား ခုတ္ျပီး ဗိုက္ထဲမွ ကလီစာမ်ား ထုတ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ပြတ္တိုက္ေဆးေပးပါ
- ငါးအရည္ခြံ ေတာ္ေတာ္ေလး ျဖဴလာတာနဲ႕ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရေဆးထားေသာ ငါးခူ ငါးပိရည္က်ဳိအႏွစ္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕ စပါးလင္၂ေခ်ာင္းႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
- ငါးအသား ႏူလာတာနဲ႕ အေအးခံျပီး အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ႏႊင္ေပးထားပါ
- အသားႏႊင္ထားေသာ အရုိးႏွင့္ ထည့္ျပဳပ္ထားေသာ စပါးလင္ေခ်ာင္းကို ေၾကေအာင္ေထာင္းျပီး ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ အရည္ငင္ထားကာ ငါးျပဳပ္ရည္ထဲမွာ ျပန္ေရာေပးထာပါ။
ဟင္းရည္အိုးတည္ရန္
- ငရုတ္ေကာင္းကို ေမႊးလာေအာင္ ေလွာ္ေပးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ
- ဆား အခ်ဳိမွဳန္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ငါးငံျပာရည္ဆို႔ကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ငွက္ေပ်ာအူကို အေၾကာသင္ျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးကာ နႏြင္းရည္မွာ စိမ္ထားပါ
- ၾကက္ဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
- ၾကက္ဥ ႏွစ္လံုးကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ငါးျပဳပ္ရည္ႏွင္႔ ေရ ဆား ငါးငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႔ ငါးအသားတို႔ကို ထဲ႔ေပးျပီး မီးဖိုေပၚတင္ျပီး တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာပါက ငွက္ေပ်ာအူႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ဆက္တည္ေပးပါ
- ငွက္ေပ်ာအူမ်ား ႏူးလာပါက လွီးထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အေပါ႔အငံ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
- အရသာ ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ မီးကိုပိတ္လိုက္ျပီး လက္က်န္မီးအပူရွိန္ႏွင္႔ မီးဖိုေပၚမွာ တင္ထားေပးပါ။
- ငွက္ေပ်ာအူ မ႐ွိပါက ၾကာစြယ္ထည့္ျပီး ခ်က္ႏိူင္သလို ထဲ႔မခ်က္လဲ ရပါတယ္
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးပါ
- ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းကို ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
- ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ ေမႊေမႊေပးပါ
- ၾကက္သြန္အားလံုး ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးကာ အေအးခံထားေပးပါ
- ဆီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ေအးသြားပါက ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ေရာျပီး ထဲ႔ေပးထားပါ။
မုန္႔ပြဲျပင္ဆင္ရန္
- မုန္႔ဖတ္ႏွင္႔ ဟင္းရည္တို႔ကို ျပင္ထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
- ပဲသီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
- ပူစီနံကို ေရေဆးထားပါ
- ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
- ၾကက္ဥကို အခြံခြာျပီး ထက္ဝက္ျခမ္း ထားေပးပါ
- မိမိႏွစ္သက္ရာ အေၾကာ္တို႔ကို ျပင္ထားေပးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ႏွင္႔ ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ မုန္႔ဖတ္ႏွင္႔အတူ မိမိႏွစ္သက္ရာတို႔ကို အနည္းငယ္စီ ထဲ႔ေပးျပီး မုန္႔ဟင္းရည္ဆမ္းကာ ကရင္မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ အငံအရသာကိုေတာ႔ မိမိတို႔စိတ္ၾကိဳက္ ထဲ႔ေပးႏိူင္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ အငံအရသာ ခပ္ေပါ႔ေပါ႔ စားတဲ႔အတြက္ အငံအရသာကို ေလ်ွာ႔ေပးျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။
No comments:
Post a Comment