ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကာဇံၾကီးဖတ္ေလးေတြ ဝယ္လာျဖစ္တာနဲ႔ သတ္သတ္လြတ္ အုန္းနို႔ ၾကာဇံၾကီး စားခ်င္သူေတြအတြက္ အရမ္းကိုအဆင္ေျပလြန္းတဲ့ ပဲျပားဆီသတ္ အုန္းႏို႕ ၾကာဇံၾကီး ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။
မာမာ့သမီးေလး စားရေအာင္ ခ်က္လိုက္ျပီး အသားမပါဘဲ သတ္သတ္လြတ္ေလး ခ်က္ျဖစ္ေပမဲ့ စားလို႕ေကာင္းလြန္းလို႕ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ဒီနည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- နန္းၾကီးဖတ္အစို - ၇ဆယ္သား
- ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
- ပဲျပား - ၂တံုး
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ႏွစ္ဥ (ပဲျပားဆီသတ္ရန္)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄ မႊာ (ပဲျပားဆီသတ္ရန္)
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၇ ဥ (ဟင္းရည္အိုးထဲထည္႔ရန္)
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီး ႏွစ္ဥ (မုန္႔ပြဲျပင္သည္႔အထဲ ထည္႔ရန္)
- အုန္းဆီ ခ်က္ျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းသာသာ
- င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ (ဆီသတ္ရန္)
- ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ (အငံစားပါက ပိုထဲ႔ေပးပါ)
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- ေခါက္ဆြဲဖတ္ သို႕မဟုတ္ နန္းၾကီးဖတ္ - 1500 g
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း (အုန္းဆီခ်က္ရန္)
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း ပဲျပားဆီသတ္ရန္) )
- ဘဲဥ - သို႕မဟုတ္ ၾကက္ဥ ၅လံုး (ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားပါ)
- သံပုရာသီး - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- နံနံပင္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ပဲျပားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးမ်ား ရေအာင္ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီ အလံုးႀကီးႏွစ္လံုးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေေးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
- အားလံဳးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထဲ႔ျပီး အပူေပးကာ အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ နႏြင္းမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးေထာင္းတို႕ကို ႏြမ္းေအာင္ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းပါက လွီးထားေသာ ပဲျပားႏွင္႔ ဆားကို ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ေမႊေပးပါ
- င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာျပီး ဆီျပန္လာပါက ရပါျပီ။
အုန္းဆီခ်က္ရန္
- အုန္းသီးကို သံုးပါက အုန္းသီးကို ျခစ္နဲ႕ျခစ္ျပီး အုန္းသီးမွဳန္႕မ်ားကို ေရေႏြးပူပူေလး နဲနဲျခင္းေလာင္းျပီး နယ္ပါ
- ေရေႏြးကို နည္းနည္းျခင္းဘဲ ထည့္ျပီးနယ္လိုက္ အရည္ယူလိုက္ လုပ္ပါ
- ေရအရမ္းမ်ားေစရန္ သတိထားျပီးနယ္ပါ
- ေရမ်ားပါက အုန္းဆီခ်က္လ်ွင္ ၾကာတတ္ပါတယ္
- အုန္းႏို႕မ်ား ထြက္လာပါက အဖတ္မ်ား မပါေအာင္ အ၀တ္ပါးထဲ ထည့္ျပီး ညွစ္ခ်ပါ
- ရလာေသာ အုန္းႏို႕ကို ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႕ထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလး ရတဲ့အထိ အုန္းဆီခ်က္ေပးထားပါ
- Ready made အုန္းႏို႔ဗူးကို သံုးပါက အုန္းႏို႕ကို အိုးထဲေျပာင္းထည့္ျပီး ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလးမ်ား ရတဲ့အထိ ခ်က္ေပးျပီး ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ။
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ကို ေရ 2 cups ႏွင့္ က်ေသြားေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
- ပဲမ်ားေက်သြားပါက မီးဖိုေပၚတင္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
- ၅မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးျပီးပါက ပဲမ်ား ဥလာျပီဆိုရင္ ပဲျပားဆီသတ္ျပီးသားကို ဟင္းရည္အိုးထဲကို ထည့္ေပးပါ
- တစ္ဆက္ထဲမွာဘဲ အခြံခြာထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ဥေလးမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
- အခြံခြာထားေသာ ၾကက္ဥႏွစ္လံုးကို ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
- ကက္သြန္နီ အလံုးေသးမ်ားကို ဟင္းရည္ထဲထဲ႔ရန္ အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးထားပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ပဲရည္က်ဳိထားေသာ အိုးထဲကို သၾကား အရသာမွဳန္႔ ခ်က္ထားေသာ အုန္းဆီႏွင္႔ ေရ 5 cups ထည့္ျပီး ဟင္းရည္အိုးကို ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္မ်ား ဆူလာျပီး ၾကက္သြန္ဥေလးမ်ား ႏူးပါက လွီးထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည္႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အေပါ့အငံျမည္းျပီး အရသာကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ရတဲ႔အထိ ျပင္ေပးကာ မီးပိတ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
တစ္ပြဲစာျပင္ရန္
- ၾကက္ဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြကာ ထက္ဝက္ျခမ္းထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ထားပါ
- သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အစိတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
- ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
- ၾကာဇံၾကီးဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
- ပန္းကန္တခုထဲ ၾကာဇံၾကီးဖတ္ထည့္ကာ အားလံုးကို အနည္းငယ္စီ ထည့္ေပးထားျပီး သံပုရာရည္ ညွစ္ျပီး ဟင္း႐ည္လိုသေလာက္ထည့္ကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment