Sunday, 20 October 2019

တို႔ဟူးေႏႊး







ဒီေန႔ေတာ႔ တို႔ဟူးေႏႊး လုပ္စားျဖစ္တာေလးကို မ်ွေဝေပးခ်င္ပါတယ္ တို႔ဟူးေႏႊးဆိုတာမ်ဳိးက ပဲနဲ႔လုပ္ရတာမို႔လို႔ ပဲမွဳန္႔က အရမ္းလတ္ဆတ္ဖို႔ေတာ႔ လိုပါတယ္။

ပထမအၾကိမ္ ျမန္မာျပည္က ဝယ္လာတဲ႔ ပဲမွဳန္႔နဲ႔ လုပ္လိုက္တာ ပဲမွဳန္႔က မလတ္ေတာ႔ က်ဳိျပီးအခါမွာ ခါးသက္သက္နဲ႔ စားလို႔မေကာင္းတဲ႔အတြက္ သြန္ျပစ္လိုက္ရပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ တို႔ဟူးေႏႊး လုပ္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ကုလားပဲမွဳန္႔ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္နဲ႔ လုပ္ေပးပါလို႔လဲ အၾကံေလး ေပးခ်င္ပါေသးတယ္။

ျပင္ဆင္ပံု ျပင္ဆင္နည္းေတြကေတာ႔ ျမန္မာျပည္က အစားအစာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ျပီး ရွမ္းလူမ်ဳိးတို႔ရဲ ႔ အစားအစာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ႔အတြက္ ကိုယ္ေတြနဲ႔ အလွမ္းေဝးပါတယ္။

အလွမ္းေဝးတယ္ ဆိုတာက ကိုယ္ေတြအေနနဲ႔ ေန႔စဥ္ျပင္ဆင္ျပီး စားေနက် မဟုတ္တဲ႔အတြက္ အလွမ္းေဝးတယ္လို႔ ေျပာျခင္းမ်ွသာပါ  ျမန္မာျပည္မွာ ေနတံုးကေတာ႔ ရန္ကုန္မွာ မၾကာမၾကာ စားဖူးေပမဲ႔ ခ်က္နည္းျပင္ဆင္နည္းေတြကို မသိခဲ႔ပါဘူး ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ရွမ္းအစားအစာမ်ား မွ်ေဝရာ ဂရုကေနၾကည္႔ျပီး ျပင္ဆင္ထားျပီး မာမာခ်က္ထားျဖစ္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ရင္ပံုသား - ၁၅၀ ဂရမ္
  2. ဆန္ေစးေခါက္ဆြဲေျခာက္ - ၁၂၀ ဂရမ္
  3. ကုလားပဲအစိမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  4. ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - လိုသေလာက္
  5. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း  ၂၀ဇြန္း
  6. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီး တစ္လံုး
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၃မႊာ
  8. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးၾကီးၾကီး ၃လံုး
  9. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (၂မ်ဳိးသံုးရန္)
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (၂မ်ဳိးသံုးရန္)
  12. အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  13. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. ေရ - ၂ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္)
  16. နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  17. မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  18. ႏွမ္းေလွ္ာ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္

ၾကက္သားဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္ရင္ပံုသားကို ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ တံုးထားပါ
  2. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  5. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
  6. တျခားပါဝင္ပစည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  7. ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး အပူေပးပါ 
  8. ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ထည္႔ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  9. ဆီသတ္နံ႔ ေမႊးလာတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆား အခ်ဳိမွဳန္႔ ငံျပာရည္ႏွင္႔ ေရအနည္းငယ္တို႔ကို ထည္႔ေမႊပါ 
  10. ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေက်လာျပီး ေရအနည္းငယ္ က်န္ခ်ိန္မွာ လွီးထားေသာ ၾကက္သားကို ထဲ႔ေမႊေပးပါ
  11. ၾကက္သားအသား မာလာခ်ိန္မွာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
  12. ၾကက္သား ဆီမျပန္ခင္ အရသာ ျမည္းေပးျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
  13. မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာရလာျပီး ဆီျပန္လာပါက မီးပိတ္ထားပါ
ဆန္ေစးေခါက္ဆြဲျပဳပ္ရန္
  1. ဆန္ေစးေခါက္ဆြဲကို ေရတစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  2. ေရစိမ္ထားေသာ ဆန္ေစးေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ျပဳပ္ေပးပါ
  3. ေခါက္ဆြဲသားေပ်ာ႔ျပီး အေနေတာ္ ျဖစ္လာပါက ေရေႏြးမ်ားသြန္ျပီး ေရေအးႏွင္႔ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
တို႔ဟူးက်ဳိရန္
  1. ပဲစိမ္းမွဳန္႔ကို ဆား သၾကား နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးကာ ေရတစ္ခြက္ထည္႔ျပီး ေမႊတံႏွင္႔ ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရတစ္ခြက္စာ ထည္႔ေပးျပီး အိုးေပၚမွာ ဇကာစိတ္စိတ္ခံကာ ပဲရည္ကို သြန္ခ်ေပးပါ
  3. ထိုအိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ျပီး က်ဳိေပးပါ
  4. ပဲရည္က်ဳိေနစဥ္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ 
  5. ပဲရည္ပ်စ္လာပါက မီးပိတ္ကာ မီးေပၚမွ ဖယ္ထားေပးပါ
တို႔ဟူးေႏႊးထဲထည္႔ရန္
  1. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူေလးေတြ လွီးထားပါ
  2. ေျမပဲေလွာ္ျပီးသားကို မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားပါ
  3. ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ကို ျပင္ထားပါ
  4. မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ကို အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးထားေပးပါ

စားပြဲျပင္ရန္
  1. ေဇာက္နက္ေသာ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ဆန္ေစးဖတ္ကို ထည္႔ေပးပါ
  2. ထိုအေပၚမွ တို႔ဟူးရည္ကို ပူပူေႏြးေႏြးေလးကို ထည္႔ေပးပါ
  3. ပဲအရည္အေပၚမွ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားဟင္း ပဲငံျပာရည္ ႏွမ္းေလွာ္ နံနံပင္ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ႏွင္႔ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္းတို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  4. အားလံုးျပင္ေပးျပီးပါက စားလို႔ရမ္းေကာင္းတဲ႔ တို႔ဟူးေႏႊးေလးကို သံုးေဆာင္ရန္ အသင္႔ျဖစ္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment