ဒီေန႔ေတာ႔ ဇလားဗီးယား ငါးေတြဝယ္လာျပီး ေၾကာ္ျဖစ္သြားတယ္ ဒီေတာ႔လဲ ငါးေၾကာ္ကို အသီးအရြက္ ေကာ္ရည္ဆမ္းျပီး ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ခ်က္ျဖစ္သြားလို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါး - 400 g တစ္ေကာင္
- ပဲငပိ အခ်ဳိ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
- ငရုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
- နံနံပင္ - ႏွစ္သက္ေလာက္
- ၾကက္သြန္မိတ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုး မႊာ
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ငါးအရသာနယ္ရန္)
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္)
- အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္ (ငါးအရသာနယ္ရန္)
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္)
- ခ်င္း - လက္မဝက္ခန္႔ ပါးပါးလွီးေပးပါ
- ေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ေရ - တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အေသးတစ္လံုးစာ ( ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္)
- ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
ငါးအရသာနယ္ရန္
- ငါးကိုဆူးေတာင္ခုတ္ ဗိုက္ခြဲ အေၾကးခြံထိုးျပီး မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးကာ ေရငါးထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
- ေရေဆးျပီးတာနဲ႔ ငါးကိုသံုးခ်က္ေလာက္ ခပ္က်ဲက်ဲေလး မႊန္းေပးပါ
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံုတို႔ ထဲ႔ေပးျပီး အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
ငါးေၾကာ္ႏွပ္ရန္အတြက္
- ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါဆီ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးကာ ငါးကိုထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
- တစ္ဖက္က်က္တာနဲ႔ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးကာ ငါးတစ္ေကာင္လံုး က်က္သြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
- ငါးေၾကာ္က်က္ပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ထူထူ လွီးေပးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပားရိုက္က ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
- ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး ရွည္ရွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
- ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ဆား သၾကား ေရႏွင္႔ေကာ္မွဳန္႔ကိုထည္႔ျပီး ေဖ်ာ္ထားပါ
- ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အညွာေျခြထားပါ
- ပဲငပိကို ျပင္ထားပါ
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္း ေပးထားပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ငါးေၾကာ္ကို ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ထည္႔ေပးထားပါ
- ငါးေၾကာ္ပန္းကန္ထဲမွာ နံနံပင္ ၾကက္သြန္မိတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင္႔ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို အလွဆင္ ေပးထားပါ
- ေနာက္ထပ္အိုး အသန္႔တစ္လံုးထဲမွာ ဆီထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းကိုထဲ႔ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ ႔ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းတို႔ကို ေမႊးသြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကို ေလာင္းထဲ႔ျပီး ေကာ္ရည္ပ်စ္လာေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ေကာ္ရည္ပ်စ္လာတာနဲ႔ ပဲငပိထဲ႔ျပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
- အားလံုးက်က္သြားပါက ေၾကာ္ျပီးဆီစစ္ကာ ျပင္ဆင္ထားေသာ ငါးေၾကာ္ပန္းကန္ထဲကို ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ မိမိတို႔ ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment