Saturday, 19 October 2019

ငါးေၾကာ္ႏွပ္



ဒီေန႔ေတာ႔ ဇလားဗီးယား ငါးေတြဝယ္လာျပီး ေၾကာ္ျဖစ္သြားတယ္ ဒီေတာ႔လဲ ငါးေၾကာ္ကို အသီးအရြက္ ေကာ္ရည္ဆမ္းျပီး ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ေလး  ခ်က္ျဖစ္သြားလို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါး - 400 g တစ္ေကာင္
  2. ပဲငပိ အခ်ဳိ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  3. ငရုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  4. နံနံပင္ - ႏွစ္သက္ေလာက္
  5. ၾကက္သြန္မိတ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  6. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ -  သံုး မႊာ
  8. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ငါးအရသာနယ္ရန္)
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္)
  10. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္ (ငါးအရသာနယ္ရန္)
  11. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္)
  12. ခ်င္း - လက္မဝက္ခန္႔ ပါးပါးလွီးေပးပါ
  13. ေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ေရ - တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အေသးတစ္လံုးစာ ( ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္)
  15. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
ငါးအရသာနယ္ရန္
  • ငါးကိုဆူးေတာင္ခုတ္ ဗိုက္ခြဲ အေၾကးခြံထိုးျပီး မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးကာ ေရငါးထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  • ေရေဆးျပီးတာနဲ႔ ငါးကိုသံုးခ်က္ေလာက္ ခပ္က်ဲက်ဲေလး မႊန္းေပးပါ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံုတို႔ ထဲ႔ေပးျပီး အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
ငါးေၾကာ္ႏွပ္ရန္အတြက္
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါဆီ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးကာ ငါးကိုထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္တာနဲ႔ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးကာ ငါးတစ္ေကာင္လံုး က်က္သြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ငါးေၾကာ္က်က္ပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ထူထူ လွီးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပားရိုက္က ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး ရွည္ရွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ဆား သၾကား  ေရႏွင္႔ေကာ္မွဳန္႔ကိုထည္႔ျပီး ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အညွာေျခြထားပါ
  • ပဲငပိကို ျပင္ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္း ေပးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ငါးေၾကာ္ကို ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ထည္႔ေပးထားပါ
  • ငါးေၾကာ္ပန္းကန္ထဲမွာ နံနံပင္ ၾကက္သြန္မိတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင္႔ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို အလွဆင္ ေပးထားပါ
  • ေနာက္ထပ္အိုး အသန္႔တစ္လံုးထဲမွာ ဆီထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းကိုထဲ႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ ႔ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းတို႔ကို ေမႊးသြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကို ေလာင္းထဲ႔ျပီး ေကာ္ရည္ပ်စ္လာေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ေကာ္ရည္ပ်စ္လာတာနဲ႔ ပဲငပိထဲ႔ျပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • အားလံုးက်က္သြားပါက ေၾကာ္ျပီးဆီစစ္ကာ ျပင္ဆင္ထားေသာ ငါးေၾကာ္ပန္းကန္ထဲကို ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မိမိတို႔ ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment