Monday, 14 October 2019

ပုဇြန္ဆီခ်က္နည္း (တတိယနည္း)


















တစ္ပါတ္စာ ပုဇြန္ေတြ ဝယ္လာေတာ႔ အခြံေတြေရာ ေခါင္းေတြပါ အမ်ားၾကီး ထြက္လာခဲ႔တယ္ ဒီေတာ႔လဲ ထံုးစံအတိုင္း ပုဇြန္ဆီခ်က္ဖို႔ ျပင္ရျပန္ပါတယ္ ဒီတစ္ေခါက္ ပုဇြန္ေတြက အေကာင္ၾကီးျပီး အခြံထူကာ အဆီေတြ ေပါလြန္းတာနဲ႔ ပုဇြန္ဆီခ်က္မဲ႔အထဲက တစ္ဝက္ကိုေတာ႔ ပုဇြန္ဦးေဏွာက္ေလးလဲ ခ်က္လိုက္ပါေသးတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ပုဇြန္ဆီခ်က္နည္း တတိယနည္းေလး တင္ေပးျပီးတာနဲ႔ ပုဇြန္ဦးေဏွာက္ ခ်က္နည္းေလးကို ထပ္တင္ေပးပါ႔မယ္ ပုဇြန္ဆီ ခ်က္နည္း ျပင္ဆင္ပံု ပထမနည္းကို  28/3 1017 ေန႔ကhttps://mmlazp.blogspot.com/2017/03/blog-post_63.html  ဒီလင္႔မွာ တစ္ခါတင္ဖူးျပီး ဒုတိယနည္းကိုေတာ႔ http://mmlazp.blogspot.com/2019/09/blog-post_88.html ဒီလင္႔ေလးမွာ ၾကည္႔ႏိူင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 

  1. ပုဇြန္ေခါင္ႏွင္႔ ပုဇြန္အခြံမ်ား - 1500 g
  2. ဆီ - တစ္ဆယ္သား
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇႊန္း ႏွစ္ဇြန္း
  4. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  5. ေရ - သံုးလီတာ

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ပုဇြန္မွ ထြက္လာေသာ ပုဇြန္အခြံမ်ားကို ဇလံုထက်ယ္က်ယ္ထဲကို ထည္႔ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ျပီး အခြံမွာ ကပ္ေနေသာ သဲမ်ားကုန္သြားေအာင္ ၇ခါေလာက္ ေဆးေပးပါ
  3. ပုဇြန္ေခါင္းမ်ားကိုလဲ အခြံခြာကာ အထဲမွ အစာအိတ္ကို ဒုတ္ခြ်န္ေလးနဲ႔ ထိုးထုတ္ကာ ဖယ္ေပးပါ
  4. ေခါင္းထဲမွာ ရွိေနတဲ႔ သြားမ်ားကိုလဲ ဖယ္ေပးပါ
  5. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပုဇြန္အဆီႏွင့္ အသားအနည္းငယ္ပါေသာ ပုဇြန္ေခါင္းမ်ားကို အရင္ဆံုး အသားၾကိတ္တဲ႔ ဘလင္ဒါထဲ ထည္႔ေပးကာ အရင္ဆံုး မညက္တညက္ ၾကိတ္ေပးပါ
  6. ၾကိတ္ထားေသာ ပုဇြန္ၾကိတ္ဖတ္မ်ားကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ အရည္ဆံုး က်င္ေပးပါ
  7. အရည္က်င္ထားေသာ ပုဇြန္အဖတ္မ်ားကို ဇကာစိတ္စိတ္ေလးခံကာ လက္အားသန္သန္ႏွင့္ အရည္မ်ားကို ညွစ္ခ်ေပးပါ
  8. အရည္ညွစ္ခ်ထားေသာ ပုဇြန္အဖတ္မ်ားကို ေနာက္တေခါက္ ညက္ေနေအာင္ ထပ္ျပီး ၾကိတ္ေပးပါ
  9. ဒုတိယ အၾကိမ္ၾကိတ္ထားေသာ ပုဇြန္အဖတ္မ်ားကို အရည္အနည္းငယ္ႏွင့္ ပထမ နည္းအတိုင္း အရည္က်င္ကာ အရည္ညွစ္ထားေသာ အဖတ္မ်ားကို ျပစ္လိုက္ပါ
  10. ဘလင္ဒါနဲ႔ ၾကိတ္တာျဖစ္တဲ႔အတြက္ ႏွစ္ခါေလာက္ဘဲ ၾကိတ္ျပီး အရည္ယူလိုက္ရင္ ရပါျပီ 
  11. ပုဇြန္အခြံ ၾကိတ္သားမ်ားကို အရည္က်င္ရာမွာ ေရအမ်ားႀကီး မထည့္ဘဲ က်င္ေပးပါ
  12. ပုဇြန္အခြံ အရည္က်င္ရာမွာ ေရအမ်ားႀကီးထည့္ျပီး အ႐ည္က်င္ပါက ပုဇြန္ဆီခ်က္ရာမွာ အခ်ိန္ၾကာတတ္ပါတယ္
  13. အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ပါက အရည္က်င္ထားေသာ ပုဇြန္ေခါင္းႏွင္႔ ပုဇြန္အခြံ ေထာင္းထားေသာ အရည္မ်ားကို အိုးတစ္လံုးထဲထည့္ကာ နႏြင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆားထည့္ျပီး က်ဳိေပးပါ
  14. ပုဇြန္အရည္ က်ဳိေနစဥ္ အိုးမကပ္ေစရန္ႏွင္႔ ေဝမက်ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  15. ပုဇြန္အခြံေထာင္း အရည္မ်ား ျပစ္လာျပီး အဖတ္ေလးေတြ တက္လာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ဆီထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  16. ဆီထည့္ျပီးတာနဲ႕ ပုဇြန္ဆီမ်ား ဥလာေအာင္ မီးအေနေတာ္ေလာက္ ေလ်ွာ့ကာ တည္ထားေပးပါ
  17. ပုဇြန္ဆီမ်ား ျပစ္လာျပီး ဆီထဲမွာ ပုဇြန္ဆီ အဖတ္မ်ား ဥလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ပုဇြန္ဆီ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
  18. ျပီးတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးျပီး အေအးခံကာ ဗူးထဲထည္႔ျပီး ေရခဲေသတၱာ ခဲတဲ႔အကန္႔ထဲမွာ ထည့္ေပးထားပါ
  19. ပုဇြန္ဆီ ေမႊးေမႊးေလးကို ထမင္းေၾကာ္စားရန္ေသာ္၎ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ေသာ္၎ အသုပ္သုပ္စားရာတြင္၎ မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေလွာ္ နယ္ဖတ္ကာ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ အခုခ်က္လို႔ရလာတဲ႔ ပုဇြန္အႏွစ္မ်ားကို တစ္ဝက္ဆီခြဲျပီး တစ္ဝက္က ပုဇြန္ဆီခ်က္ကာ တစ္ဝက္ကို ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ ခ်က္ရန္ ျပင္ထားပါတယ္။

No comments:

Post a Comment