Sunday, 1 September 2019

ၾကက္သားစင္းေကာ ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္


ထမင္းစားလို႔ မိန္ေစမဲ့ ၾကက္သားခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ပါတယ္ စားမိန္ဟင္းေလးျဖစ္ျပီး ဟင္းတမယ္ထဲနဲ႕ ထမင္းမိန္ေစတဲ့အတြက္ ေၾကာ္စားႏိူင္ေအာင္ ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္ရင္ပံုသား - 200 g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  • မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ - ၃ေတာင့္
  • ပန္းေဂၚဖီ - အေနေတာ္ ၃ခက္
  • ခ်င္း - အနည္းငယ္
  • ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၃ပင္ခန္႔
  • ခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ့စ္ရည္ - ၃ဇြန္း
  • ေကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာ
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း (ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ရန္)


ခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ့စ္ရည္လုပ္နည္း


  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ - ၃ဇြန္း
  • သၾကား -၂ဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္ - ၁ဇြန္း
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ဇြန္းတဝက္
  • ေရ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးစာ
  • ဆား - အနည္းငယ္ (အထက္ပါ ပါဝင္ပစၥည္း အားလုံးကိုေရာၿပီး ေဆာ့စ္ရည္အျဖစ္ က်ိဳထားပါ)
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ စင္းေပးကာ ဆားအနည္းငယ္ အခ်ဳိမွဳန္႕အနည္းငယ္တို႕ႏွင့္ အရသာ အနည္းငယ္ နယ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို ေလးစိတ္ခြဲၿပီး အလႊာေတြရေအာင္ ခြာထုတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  • အျခားအသီးအႏွံေတြကိုလည္း ေရေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ခ်င္းကိုလဲ အခြံခြာကာ အမ်ွင္ေလးေတြရေအာင္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ၁လကၼအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးတစ္လုံးကို ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာလွ်င္ ခ်င္းမွ်င္ေလးေတြကို ဆီသတ္ၿပီး စင္းျပီးအရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သားအသားမ်ား မာျပီးလ်တ္လာပါက ေရအနည္းငယ္ထည္႔ျပီး အဖံုးအုပ္ေပးကာ တည္ေပးပါ
  • ေရခမ္းျပီး ဆီသံၾကားလာပါက အိုးအဖံုးဖြင္႔ေပးျပီး အသားမ်ားကို သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္မိတ္မွ လြဲျပီး က်န္အသီးအရြက္မ်ားကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား အနည္းငယ္ ႏြမ္းသြားပါက ခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ့စ္ရည္ ေလာင္းထည့္ျပီး အရသာ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • အားလံုးသမသြားျပီဆိုတာနဲ႕ အရမ္းစားလို႔ ေကာင္းလြန္းတဲ့ ၾကက္သားခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment