Thursday 29 August 2019

က်ဳိင္းတံု မုန္႔တီ






ဒီေန႔ေတာ႔ face book မက္ဆင္ဂ်ာကေန က်ဳိင္းတံုမုန္႔တီ ခ်က္နည္းေလး လာလာေမးၾကေတာ႔ မာမာကိုယ္တိုင္လဲ ျမန္မာျပည္နဲ႔ ေဝးေနတာ ၾကာခဲ႔ျပီး က်ဳိင္းတံုမုန္႔တီကို မစားဘူးခဲ႔ပါဘူး။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ လာေမးတဲ႔ သူေတြအတြက္ အဆင္ေျပရေလေအာင္ ခ်က္နည္းကို အြန္လိုင္းမွာ ရွာရပါတယ္ ကံေကာင္းခ်င္ေတာ႔ က်ဳိင္းတံုအစားအစာေတြ တင္တဲ႔ဂရုကေန ခ်က္နည္းပါ တင္ထားတဲ႔အတြက္ အဆင္ေျပသြားခဲ႔ပါတယ္။

သူတို႔ကေတာ႔ ဝက္ရိုးနဲ႔ ဝက္သားကို အဓိကထားျပီး ခ်က္ၾကပါတယ္ မာမာကေတာ႔ အိမ္မွာဝက္သား မစားတဲ႔အတြက္ ၾကက္သားနဲ႔ ၾကက္ရိုးကို အစားထိုးျပီး ခ်က္လိုက္ေပမဲ႔ စားလို႔အရမ္း ေကာင္းလြန္းတဲ႔အတြက္ မ်ွေဝေပးလိုက္ျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္ ခ်က္နည္းေလး လြဲခဲ႔ရင္ေတာ႔ နားလည္ေပးေစခ်င္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ကိုယ္လံုးအ႐ိုး - 500 g
  2. ၾကက္ရင္ပံုသား -  500 g
  3. မုန္႔တီေျခာက္အထုတ္ - ႏွစ္ထုတ္
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္အဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  5. ငရုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ေၾကာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  6. ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  7. ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  8. ပဲပင္ေပါက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  9. လက္ပံပြင္႔ေျခာက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  10. ေဂၚဖီ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  11. သံပုရာသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  12. ရွမ္းမုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  13. ၾကက္သြန္မိတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  14. ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  15. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  16. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  17.  ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးၾကီးၾကီး ၉ လံုး
  18. ပဲပုတ္ခ်ပ္ -  ေလးခ်ပ္ခန္႔
  19. ဆား - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
  20. အရသာမွဳန္႔ - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
  21. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႔

ဟင္းရည္ခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု

  1. ၾကက္ရိုးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ ခုတ္ေပးပါ
  2. ပဲပုတ္အခ်ပ္မ်ားကို မိုက္ခရိုေဝ႔ မီးဖိုထဲမွာ စကန္႔ ၃၀ေလာက္ ထည္႔ျပီး အပူေပးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  3. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ
  4. ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုတို႔ႏွင္႔ ေရာနယ္ထားပါ
  5. ဆီ ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားပါ
  6. ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးထဲမွာ ၾကက္ရိုမ်ားး ပဲပုတ္မွဳန္႔ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးလိုက္တို႔ကို ေရ ျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး တည္ေပးပါ
  7. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက အေပၚယံသို႔ တက္လာေသာ အျမွဳပ္မ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္သြန္ေပးပါ
  8. ၾကက္ရိုးျပဳပ္ထားစဥ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား အေပၚယံအခြံ ကြဲထြက္လာပါက ဆယ္ျပီးအေအးခံကာ အခြံမ်ားခြာျပီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းေပးပါ
  9. ဟင္းရည္အိုးထဲမွ ၾကက္ရိုးမ်ားထဲက အခ်ဳိရည္မ်ား ထြက္လာေအာင္ မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ အိုးအဖံုးကို အနည္းငယ္ဟျပီး ဆက္တည္ေပးထားပါ
  10. ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံုထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  11. ဆီပူလာတာနဲ႔ ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚမွ ခနဖယ္ေပးျပီး ဆီေငြ႔ေသေအာင္ ခနထားကာကာ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ ထည္႔ေပးပါ
  12. ျပီးတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚ ျပန္တင္ေပးျပီး ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔  ေမႊးသြားေအာင္  ေမႊေပးပါ
  13. ငရုတ္သီးနံ႔ေလး ေမႊးလာတာနဲ႔ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ႔ ၾကက္သားကို ထည္႔ေမႊေပးျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  14. ဆီသတ္ျပီးတာနဲ႔ အသားအနည္းငယ္ က်က္လာပါက ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည္႔ေမႊေပးျပီး ဆီဆက္သတ္ေပးပါ
  15. ၾကက္သားနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္နံ႔ေလး သင္းလာပါက ၾကက္ရိုးျပဳပ္ အိုးထဲကို ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
  16. ျပီးတာနဲ႔ ေရကို တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ ေလးလံုးစာေလာက္ ထပ္ထည္႔ေပးျပီး ဆက္တည္ေပးထားပါ
  17. ဟင္းရည္အိုး တည္ထားစဥ္ ဟင္းရည္အရသာအတြက္ ဆားႏွင္႔အရသာမွဳန္႔ကို သင္႔သလိုထည္႔ေပးျပီး အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ ဆူလာျပီး က်က္သြားေအာင္ တည္ထားေပးပါ။
မုန္႔တီဖတ္ျပဳပ္ရန္
  1. ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးထဲမွာ ေရထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  2. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက မုန္႔တီဖတ္ အေျခာက္ကိုထည္႔ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  3. ျပဳပ္ေနစဥ္ မုန္႔တီဖတ္မ်ား လံုးေထြးျပီး မကပ္ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေမႊေပးပါ
  4. မုန္႔တီဖတ္မ်ား အရမ္းေပ်ာ႔မသြားေစရန္ႏွင္႔ ေနေတာ္ ျဖစ္ေစရန္ ဆယ္ျပီးလက္ႏွင္႔ဖိကာ စမ္းေပးပါ
  5. မုန္႔ဖတ္ အေနေတာ္ ရျပီဆိုပါက ဇကာထဲ ေလာင္းခ်ကာ ေရေအးႏွင္႔ ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ
က်ဳိင္းတံုမုန္႔တီပြဲ ျပင္ဆင္ရန္
  1. မုန္႔တီဖတ္ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  3. ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္းကို အဆင္သင္႔ျပင္ထားပါ
  4. ေျမပဲေလွာ္ကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  5. ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ရေဆးကာ ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ေရေအးႏွင္႔ ျပန္ေဆးထားပါ
  6. ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးျပီး ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ေရေအးႏွင္႔ ျပန္ေဆးထားပါ
  7. လက္ပံပြင္႔ေျခာက္ကို ေရေဆးျပီး အနည္းငယ္ ေပ်ာ႔သြားေအာင္ ျပဳပ္ထားေပးပါ
  8. ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားေပးပါ
  9. သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အစိတ္ေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
  10. ရွမ္းမုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ႏွင္႔ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ကို ျပင္ထားေပးပါ
  11. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ မုန္႔တီဖတ္ကို လက္တစ္ဆုတ္စာ ထည္႔ေပးပါ
  12. မုန္႔တီဖတ္ ထည္႔ေပးျပီးတာနဲ႔ ေျမပဲေထာင္း ႏွမ္းေထာင္း ပဲပင္ေပါက္ ေဂၚဖီ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ လက္ပံပြင္႔ေျခာက္ ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင္႔ သံပုရာရည္တို႔ ထည္႔ေပးပါ
  13. ျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ထားေသာ ဟင္းရည္ကို ဆမ္းေပးကာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဝက္သားစားသူမ်ား ဝက္သားႏွင္႔ ခ်က္ပါက ပိုျပီးစားလို႔ ေကာင္းပါတယ္ မာမာ အခုခ်က္ျပတဲ႔အထဲမွာ လက္ပံပြင္႔ေျခာက္ မရွိတာနဲ႔ မထည္႔ထားသလို ဝက္သားမစားတဲ႔အတြက္ ၾကက္သား ၾကက္ရိုးတို႔နဲ႔ဘဲ ခ်က္ထားျပီး ဝက္ေခါက္ေၾကာ္လဲ မထည္႔ထားပါဘူးရွင္။

No comments:

Post a Comment