Sunday, 4 August 2019

သ်ွားျဖဴသီးသနပ္









ဒီေန႔ေတာ႔ ဗီယက္နမ္ေစ်းက ဝယ္လာတဲ႔ သ်ွားျဖဴသီးေတြကို ဝါတြင္းအခ်ိန္ ကာလေလးမွာ သတ္သတ္လြတ္ စားဖြယ္ရာ တစ္မ်ဳိးအတြက္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ဒီအသီးေလးေတြရဲ ႔ နံမည္ကို မာမာသိထားတာကေတာ႔ သ်ွားျဖဴသီးလို႔ဘဲ သိထားပါတယ္ တစ္ခ်ဳိ႔ကေတာ႔  တရုတ္ဇီးျဖဴသီး ေတာင္ဇီးျဖဴသီး ေတာဇီးျဖဴသီး သေဘၤာဇီးျဖဴသီးဆိုျပီး တေနရာနဲ႔တေနရာ အေခၚအေဝၚေတြ မတူၾကတဲ႔အတြက္ မိမိသိထားေသာ နံမည္မ်ား အစားထိုးျပီး ဖတ္ေပးၾကေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. သ်ွားျဖဴသီး - 600 g
  2. မုန္႔ညွင္းေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  3. နံနံေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  4. ဇီယာေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခပ္ေမာက္ေမာက္
  5. ေလးညွင္း - ငါးပြင့္
  6. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မခန္႔
  7. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ေလွာ္ရန္အတတြ္)
  8. ၾကက္သြန္ျဖဳ - အမႊာၾကီးၾကီး ၇မႊာ (သို႔) မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  9. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ ဇြန္း
  10. ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  11. ဇီယာေစ႔ နံနံေစ႔ ေလးညွင္းပြင္႔ႏွင္႔ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္တို႔ အလြယ္တကူ မ႐ွိပါက ႐ိုး႐ိုးမဆလာကို သံုးႏိူင္ပါတယ္။

သ်ွားျဖဴသီး သနပ္လုပ္ရန္ မဆလာအတြက္  ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဇီယာေစ႔ နံနံေစ႔ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ေလးညွင့္ပြင့္တို႔ကို ဒယ္အိုးထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး အေစ႔ေလးေတြ တေဖ်ာက္ေဖ်ာက္ျမည္လာတဲ႔အထိ ေလွာ္ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ၾကိတ္စက္ထဲထည္႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
  3. ၾကိတ္စက္မရွိပါက ငရုတ္ဆံုထဲမွာထည္႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ေထာင္းကာ မဆလာ လုပ္ထားပါ

သွ်ားျဖဴသီး သနပ္လုပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. သ်ွားျဖဴသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရမ်ားကုန္သြားေအာင္ ဇကာထဲထည္႔ကာ စစ္ထားေပးပါ
  2. ေရစစ္သြားတာနဲ႔ ေရေျခာက္ေအာင္ paper towelႏွင္႔ သုတ္ေပးကာ ဇလံုထဲ ထည္႔ေပးထားပါ
  3. အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ သ်ွားျဖဴသီး သနပ္လုပ္ရန္ စပ္ထားေသာ မဆလာကို ျပင္ထားပါ
  4. မုန္႔ညွင္းေစ႔ကို ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး တေဖ်ာက္ေဖ်ာက္ ျမည္လာေအာင္ ေလွာ္ထားပါ
  5. ေလွာ္ရတာ အခ်ိန္မရပါက မုန္႔ညွင္းေစ႔ကို ပန္းကန္လံုးထဲထည္႔ကာ အဖံုးအုပ္ေပးျပီး တမိနစ္ခန္႔ အပူေပးပါ
  6. ဆားကို ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး အနည္းငယ္  ညိဳသြားေအာင္ ေလွာ္ျပီး အေအးခံထားပါ
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ထားပါ
  8. ဆီကို ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ျပီး ပူလာေအာင္ အပူေပးျပီး အေအးခံထားပါ
  9. ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ကာ ဇလံုတလံုးထဲမွာ သ်ွားျဖဴသီး ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ မုန္႔ညွင္းေစ႔ အပူေပးထားေသဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႔ ဆားႏွင္႔ ၾကိတ္ထားေသာ မဆလာတို႔ကို သမသြားေအာင္ ေရာေမႊထားပါ
  10. အရသာ သမသြားတာနဲ႔ ပိုေနေသာဆီကို အရသာ စပ္ထားသာ သရက္သီး ဇလံုထဲ ေလာင္းထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  11. အားလံုး အရသာ သမသြားတာနဲ႕ ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲမွာ သ်ွားျဖဴသီးမ်ားကို ထည္႔ေပးျပီး ဆီျမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးပါ
  12. ျပီးတာနဲ႔ အဖံုးလံုေအာင္ ပိတ္ေပးျပီး ေနငါးရက္ေလာက္ လွန္းေပးထားပါ
  13. ျပီးတာနဲ႔ သ်ွားျဖဴသီးသနပ္ပုလင္းကို အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ျပီး  ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ထည္႔ထားေပးကာ စားခါနီးတိုင္း ဇြန္းသန္႔သန္႔ေလးနဲ႔ ခပ္ေပးျပီးမွ စားသံုးဖို႔ ခပ္ယူေပးပါ
  14. ခပ္သည္႔ဇြန္း မသန္႔ရွင္းပါက သ်ွားျဖဴသီး သနပ္ထဲမွာ မွဳိမ်ားအလြယ္တကူ တက္သြားႏိူင္တဲ႔အတြက္ ဇြန္းသန္႔သန္႔ႏွင္႔ ခပ္ဖို႔ သတိထားေစခ်င္ပါတယ္ရွင္။

No comments:

Post a Comment