Thursday, 22 August 2019

ဆိတ္အူျပဳပ္



ဒီေန႔ေတာ႔ တခါတေလမွ ရတတ္တဲ႔ ဆိတ္အူကို ဘာလုပ္စားရင္ေကာင္းမလဲ ေတြးေနရင္းက ရာသီဥတု ေအးေနခ်ိန္ေလးမွာ ပူပူစပ္စပ္ေလး ျပဳပ္ေသာက္ခ်င္စိတ္ေလး ေပၚလာခဲ႔ပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ စားလို႔ေကာင္းျပီး အရမ္းၾကိဳက္တဲ႔ ဆိတ္အူကို ခပ္စပ္စပ္ေလးျပဳပ္ကာ နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီး ထမင္းလြတ္စားၾကမွာမို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆိတ္အူ - 300 g
  • ခ်င္း - ၁ လက္မခန္႕
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာခန္႕
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  • ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • စပါးလင္ အရင္းပိုင္း - တစ္လက္မခန္႔
  • စပါးလင္အရြက္ - ဆယ္ရြက္ခန္႔
  • ကရေ၀းရြက္ - ၄ ရြက္ခန္႕
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - ၂လက္မခန္႕
  • နံနံပင္ - စားႏိူင္သေလာက္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာ
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

  • ဆိတ္အူကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ ပိုင္းေပးပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာကာ ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • စပါးလင္ အရင္းပိုင္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  • စပါးလင္အရြက္မ်ားကို ေရေဆးျပီး အထံုးေလး ထံုးေပးထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္း စပါးလင္ႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ႏွင့္ ကရေ၀း႐ြက္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ဆိတ္အူမ်ားကို ထည့္ေပးျပီ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ဆီ စပါးလင္ရြက္အထံုး ကရေဝးရြက္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ငရုတ္သီးေထာင္း ဆား အရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ထည္႔ကာ အရသာ ဝင္သြားေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ ဝင္သြားေလာက္တာနဲ႔ ေရအနည္းငယ္ထည္႔ျပီး  ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာျပီးပါက အက်က္ညီေစရန္ ေမႊေပးပါ
  • ဆိတ္အူမ်ား မာလာတာနဲ႔ ေရကိုမိမိ လိုသေလာက္ထည္႔ေပးျပီး ဟင္းအိုးကို ဆက္တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ အရသာကို ျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • အရသာ အေနေတာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႔ မိမိစားႏိူင္သေလာက္ ပန္းကန္ထဲ ထည္႔ေပးျပီး နံနံပင္ ထည္႔ေပးကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment