Friday 14 June 2019

ဂဏန္း ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ





ရာသီဥတု အရမ္းေအးေနခ်ိန္မွာ ဘာစားခ်င္မွန္း မသိျဖစ္ေနျပီး ဂဏန္းသားေလးေတြ ရွိေနတာနဲ႔ ဂဏန္းသားေကာ္ရည္ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

တေယာက္နဲ႔တေယာက္ အၾကိဳက္ခ်င္း မတူႏိူင္ၾကတဲ႔အတြက္ အေပါ႔အငံ အရသာကိုေတာ႔ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ေပးႏိူင္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ ေကာ္ရည္လုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ပြဲၾကီးႏွစ္ပြဲစာ)

  • ဂဏန္းအသား - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ 
  • ၾကက္ရင္ပံု - 150 g
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္ အစို - တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္ တစ္လံုးစာ
  • မွဳိမဲ - ၁၀ပြင့္
  • မုန္လာဥနီ - အေနေတာ္ တဥ
  • ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
  • ေကာ္မွဳန္႕ ( corn flour ) - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ေရ - 1 cup (ေကာ္မွဳန္႔ေဖ်ာ္ရန္)
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္အဖတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သားမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ေရ - 6 cups (ၾကက္သားျပဳပ္ရန္)
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးထားပါ
  • ေေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရ 6 cups ကိုထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  •  ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးထဲမွာ ၾကက္သားကို ထည္႔ေပးျပီး မီးအားျပင္းျပင္းႏွင္႔ ၈ မိနစ္ခန္႔ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ျပီးတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးအေအးခံကာ အသားမ်ားကို အမွ်င္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ထြင္ထားေပးပါ
  • ဂဏန္းအသားကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
  • မွဳိမည္းကို  ေရ၃နာရီေလာက္ စိမ္ထားျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို မိမိႏွစ္သက္သည့္ပံုစံ လွီးေပးထားပါ
  • ၾကက္ဥကို ခေလာက္ထားပါ
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
ေကာ္ရည္အိုးတည္ရန္
  • ၾကက္ျပဳပ္ရည္အိုးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ အသားထြင္ထားေသာ ၾကက္သားနွင့္ ဂဏန္းအသားမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • လွီးထားေသာ မွဳိ မုန္လာဥနီႏွင္႔ ပဲျပားတို႔ကို ဟင္းရည္အိုး ဆူဆူထဲ ထည့္ေပးပါ
  • တရုတ္မဆလာ ၾကက္သားမွဳန္႔နွင့္ ဆားတို႔ကို ထည့္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္အိုး ျပန္ဆူလာတာနဲ႔ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ဇကာခံၿပီး ထည့္ေပးပါ 
  • ၾကက္ဥအမွ်င္ေလးမ်ား ရလာေအာင္ ဇကာထဲသို႔ ေလာင္းထည့္ေနသည္႔ အခ်ိန္မွာ ဇကာကို ေဝ့ဝွဳိက္ေပးပါ
  • ၾကက္ဥထည္႔ျပီး ဟင္းရည္အိုး ျပန္ဆူလာပါက မီးကိုအလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္မွဳန္႔အရည္ အနည္ထိုင္ေနတာေတြကို ျပန္ေမႊေပးၿပီးမွ ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ေကာ္မွဳန္႔မ်ား ခဲမသြားေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ခန္႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႔ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္  ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ နွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္တို႔ကို ထည့္ၿပီး ဟင္းရည္အိုးကို အဖံုးဖံုးကာ မီးကိုပိတ္ေပးပါ
  • မီးပိတ္ၿပီးတာနဲ႔ မိမိစားႏိူင္သေလာက္ ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ပန္းကန္လံုးထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး ဟင္းရည္ကိုထည့့္ေပးကာ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ ပူပူေလးကို ပုဇြန္ငါးပိေထာင္း ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment