Monday, 8 April 2019

ၾကက္သား ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္




















ဒီတစ္ခါေတာ႔ အရမ္းကို စားလို႔အရမ္းကာင္းျပီး  ၾကြတ္ရြမြေနကာ တရုတ္မဆလာနံ႔  ေမႊးေနတဲ႔ ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္ေလးေတြ  ေၾကာ္စားျဖစ္လို႔ မာမာေၾကာ္တဲ႔နည္းေလးကို မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္ ၾကက္သားအစား ဝက္သား ပုဇြန္တို႔ အစားထိုးျပီးလဲ ေၾကာ္စားႏိူင္ပါတယ္ရွင္။
ပါဝင္ပစၥည္မ်ား
  1. ေကာ္ျပန္႔အရြက္ - ၁၀ရြက္
  2. ၾကက္ရင္ပံုသား - သံုးဆယ္႔ငါးက်ပ္သား
  3. ေဂၚဖီ - လွီးျပီးသား တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အလတ္ တလံုးစာ
  4. မုန္လာဥနီ - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ဥ
  5. ၾကက္သြန္မိတ္ - သံုးပင္
  6. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုး
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  8. ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္းဇြန္း
  9. တရုတ္မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  10. ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  11. အေၾကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  12. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း 
  13. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (အငံၾကိဳက္ပါက အနည္းငယ္ ပိုထည္႔ပါ)
  14. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း (အသီးအရြက္ေၾကာ္ရန္)
  15. ဆီ လိုသေလာက္သံုးပါ (ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္ရန္)

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ေကာ္ျပန္႔ရြက္ကို ျပင္ထားပါ
  2. ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ 
  3. ၾကိတ္စက္မရွိပါက ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စင္းေပးပါ
  4. ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္ၾကိတ္သားကို သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ပဲငံျပာရည္တို႔နဲ႔ နယ္ေပးၿပီး နာရီဝက္ခန္႔ႏွပ္ထားပါ
  5. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ေလးေထာင္႔အတံုးေလးေတြရေအာင္ လွီးေပးထားပါ
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓားျပားရိုက္ၿပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စင္းေပးပါ
  7. ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
  8. မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပံုပါအတိုင္း အတံုးေလးေတြ ရေအာင္ လွီးေပးပါ
  9. ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  10. ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၆ဇြန္းခန္႔နဲ႔ ေရာေဖ်ာ္ထားပါ
  11. ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္ရန္ အေၾကာ္မွဳန္႔ကို ဇလံုထဲထည္႔ျပီး ေရႏွင္႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  12. အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည္႔ေပးပါ
  13. ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည္႔ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ 
  14. ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္ ႏြမ္းလာတာနဲ႔ ၾကက္သားကို ထည့္ၿပီးေၾကာ္ေပးပါ
  15. ၾကက္သားနံ႔ ေမႊးလာတာနဲ႔ အသားက်က္ေစရန္ ေရေႏြးကို ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး ဆီျပန္လာေအာင္ တည္ေပးပါ
  16. ၾကက္သား ဆီျပန္လာတာနဲ႔ မံုလာဥနီ ေဂၚဖီ ၾကက္သြန္နီ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ တရုတ္မဆလာႏွင္႔ ေကာ္ရည္ကို ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ ခ်န္ထားေပးျပီးထည္႔ေမႊေပးျပီး ေကာ္ရည္ခမ္းကာ အသီးအရြက္မ်ား ႏြမ္းေအာင္ ေၾကာ္ေပးကာ အရသာျမည္းပါ
  17. မိမိႏွစ္သက္တဲ႔ အရသာရေအာင္ ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ထည္႔ေမႊေပးကာ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးကာ အေအးခံထားပါ
ေကာ္ျပန္႔လိပ္ရန္
  1. ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစား ခ်န္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကို မိုက္ခရိုေဝ႔ထဲ ဆယ္စကန္႔ေလာက္ထည္႔ကာ အပူေပးထားလိုက္ပါ
  2. ေကာ္ျပန္႔ရြက္ကို ပံုပါအတိုင္း ျဖန္႔ခင္းေပးပါ
  3. ျပီးတာနဲ႔ အေအးခံထားေသာ ၾကက္သားအသီးအရြက္ေၾကာ္ကို ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ကို ေကာ္ျပန္႔ရြက္ေထာင္႔နားမွာ ပံုေပးပါ
  4. အစာပံုထားေသာ ေအာက္ဖက္မွ စျပီးေကာ္ျပန္႔ရြက္ကို လိပ္ေပးပါ
  5. ျပီးတာနဲ႔ ေနာက္တစ္ေခါက္ ထပ္လိပ္ေပးျပီး ေဘးႏွစ္ဖက္ကို ေခါက္ေပးပါ
  6. ေဘးႏွစ္ဖက္ ေခါက္ေပးျပီးတာနဲ႔ အလိပ္ပံုစံေလး ရတဲ႔ထိ ထပ္လိပ္ေပးပါ
  7. အလိပ္ပံုစံေလးရတာနဲ႔ က်န္ေနေသာ ေထာင္႔ေနရာေလးကို ေကာ္ရည္အနည္းငယ္ျဖင္႔ သုတ္ေပးကာ ကပ္ေပးပါ
  8. အထက္ပါ ပံုစံအတိုင္း ေၾကာ္ထားတဲ႔အစာမ်ားကုန္တဲ႔အထိ ေကာ္ျပန္႔လိပ္ကို လိပ္ေပးပါ
ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္ရန္
  1. လိပ္ထားေသာ ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္မ်ားႏွင္႔ အရည္ေဖာ္ထားေသာ  အေၾကာ္မွဳန္႔ပန္းကန္ကို အဆင္သင္႔ျပင္ထားပါ
  2. ဒယ္အိုးတလံုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  3. ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးပါ
  4. မီးေလ်ွာ႔ျပီးတာနဲ႔ ေကာ္ျပန္႔လိပ္ တစ္ခုျခင္းကို အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ အေၾကာ္မွဳန္႔ထဲမွ ထည္႔ေပးျပီး လူးေပးပါ
  5. ျပီးတာနဲ႔ ဆီအိုးထဲကိုထည္႔ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  6. ေၾကာ္တဲ႔အခါမွာ မီးမမ်ားေစရန္ သတိထားေပးပါ
  7. တစ္ဖက္ေရႊအိုေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးပါ
  8. ႏွစ္ဖက္စလံုး ေရႊအိုေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  9. ဆီစစ္သြားတာနဲ႔ ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္ေကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိႏွစ္သက္တဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ျဖင္႔ တြဲဖက္ကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment