ဒီတစ္ခါေတာ႔ အရမ္းကို စားလို႔အရမ္းကာင္းျပီး ၾကြတ္ရြမြေနကာ တရုတ္မဆလာနံ႔ ေမႊးေနတဲ႔ ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္ေလးေတြ ေၾကာ္စားျဖစ္လို႔ မာမာေၾကာ္တဲ႔နည္းေလးကို မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္ ၾကက္သားအစား ဝက္သား ပုဇြန္တို႔ အစားထိုးျပီးလဲ ေၾကာ္စားႏိူင္ပါတယ္ရွင္။
ပါဝင္ပစၥည္မ်ား
- ေကာ္ျပန္႔အရြက္ - ၁၀ရြက္
- ၾကက္ရင္ပံုသား - သံုးဆယ္႔ငါးက်ပ္သား
- ေဂၚဖီ - လွီးျပီးသား တရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အလတ္ တလံုးစာ
- မုန္လာဥနီ - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ဥ
- ၾကက္သြန္မိတ္ - သံုးပင္
- ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
- ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္းဇြန္း
- တရုတ္မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- အေၾကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္းေမာက္ေမာက္
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (အငံၾကိဳက္ပါက အနည္းငယ္ ပိုထည္႔ပါ)
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း (အသီးအရြက္ေၾကာ္ရန္)
- ဆီ လိုသေလာက္သံုးပါ (ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္ရန္)
ျပင္ဆင္ပံု
- ေကာ္ျပန္႔ရြက္ကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
- ၾကိတ္စက္မရွိပါက ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စင္းေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္ၾကိတ္သားကို သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ပဲငံျပာရည္တို႔နဲ႔ နယ္ေပးၿပီး နာရီဝက္ခန္႔ႏွပ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ေလးေထာင္႔အတံုးေလးေတြရေအာင္ လွီးေပးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓားျပားရိုက္ၿပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စင္းေပးပါ
- ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပံုပါအတိုင္း အတံုးေလးေတြ ရေအာင္ လွီးေပးပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
- ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၆ဇြန္းခန္႔နဲ႔ ေရာေဖ်ာ္ထားပါ
- ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္ရန္ အေၾကာ္မွဳန္႔ကို ဇလံုထဲထည္႔ျပီး ေရႏွင္႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ေဖ်ာ္ထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည္႔ေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည္႔ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္ ႏြမ္းလာတာနဲ႔ ၾကက္သားကို ထည့္ၿပီးေၾကာ္ေပးပါ
- ၾကက္သားနံ႔ ေမႊးလာတာနဲ႔ အသားက်က္ေစရန္ ေရေႏြးကို ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး ဆီျပန္လာေအာင္ တည္ေပးပါ
- ၾကက္သား ဆီျပန္လာတာနဲ႔ မံုလာဥနီ ေဂၚဖီ ၾကက္သြန္နီ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ တရုတ္မဆလာႏွင္႔ ေကာ္ရည္ကို ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ ခ်န္ထားေပးျပီးထည္႔ေမႊေပးျပီး ေကာ္ရည္ခမ္းကာ အသီးအရြက္မ်ား ႏြမ္းေအာင္ ေၾကာ္ေပးကာ အရသာျမည္းပါ
- မိမိႏွစ္သက္တဲ႔ အရသာရေအာင္ ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ထည္႔ေမႊေပးကာ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးကာ အေအးခံထားပါ
ေကာ္ျပန္႔လိပ္ရန္
- ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစား ခ်န္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကို မိုက္ခရိုေဝ႔ထဲ ဆယ္စကန္႔ေလာက္ထည္႔ကာ အပူေပးထားလိုက္ပါ
- ေကာ္ျပန္႔ရြက္ကို ပံုပါအတိုင္း ျဖန္႔ခင္းေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အေအးခံထားေသာ ၾကက္သားအသီးအရြက္ေၾကာ္ကို ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ကို ေကာ္ျပန္႔ရြက္ေထာင္႔နားမွာ ပံုေပးပါ
- အစာပံုထားေသာ ေအာက္ဖက္မွ စျပီးေကာ္ျပန္႔ရြက္ကို လိပ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေနာက္တစ္ေခါက္ ထပ္လိပ္ေပးျပီး ေဘးႏွစ္ဖက္ကို ေခါက္ေပးပါ
- ေဘးႏွစ္ဖက္ ေခါက္ေပးျပီးတာနဲ႔ အလိပ္ပံုစံေလး ရတဲ႔ထိ ထပ္လိပ္ေပးပါ
- အလိပ္ပံုစံေလးရတာနဲ႔ က်န္ေနေသာ ေထာင္႔ေနရာေလးကို ေကာ္ရည္အနည္းငယ္ျဖင္႔ သုတ္ေပးကာ ကပ္ေပးပါ
- အထက္ပါ ပံုစံအတိုင္း ေၾကာ္ထားတဲ႔အစာမ်ားကုန္တဲ႔အထိ ေကာ္ျပန္႔လိပ္ကို လိပ္ေပးပါ
ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္ရန္
- လိပ္ထားေသာ ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္မ်ားႏွင္႔ အရည္ေဖာ္ထားေသာ အေၾကာ္မွဳန္႔ပန္းကန္ကို အဆင္သင္႔ျပင္ထားပါ
- ဒယ္အိုးတလံုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးပါ
- မီးေလ်ွာ႔ျပီးတာနဲ႔ ေကာ္ျပန္႔လိပ္ တစ္ခုျခင္းကို အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ အေၾကာ္မွဳန္႔ထဲမွ ထည္႔ေပးျပီး လူးေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ဆီအိုးထဲကိုထည္႔ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
- ေၾကာ္တဲ႔အခါမွာ မီးမမ်ားေစရန္ သတိထားေပးပါ
- တစ္ဖက္ေရႊအိုေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးပါ
- ႏွစ္ဖက္စလံုး ေရႊအိုေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
- ဆီစစ္သြားတာနဲ႔ ၾကက္သားေကာ္ျပန္႔လိပ္ေကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိႏွစ္သက္တဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ျဖင္႔ တြဲဖက္ကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment