Tuesday 9 April 2019

ကန္စြန္းဥသာကူ ငွက္ေပ်ာသီး အုန္းႏို႔ဆမ္း









သၾကၤန္နား နီးလာေလ စိတ္ထဲမွာ ျမန္မာျပည္ကို လြမ္းေလေလမို႔လို႔ ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြ လုပ္စားျဖစ္ျပန္ပါတယ္ ဒီတစ္ခါေတာ႔ ၾကာၾကာ အထားခံမဲ႔ ကန္စြန္းဥ အုန္းႏို႔သာကူဆမ္းေလး လုပ္စားျဖစ္တဲ႔အတြက္ ျပင္ဆင္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

အခုလို ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကို အားလံုးတစ္ခါထဲ ေရာက်ဳိလိုက္ရင္ အၾကာၾကီး အထားမခံသလို သာကူေတြ ပြလာတဲ႔တြက္ စားလို႔မေကာင္းပါဘူး အခုလို ျပင္ဆင္ျပီး  ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည္႔ထားရင္ အနည္းဆံုး ၅ရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • သာကူေစ့ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  • အုန္းႏို႕ - 200 ml (ready made အုန္းႏို႕ဗူးကို သံုးထားပါတယ္ )
  • ေရ  - 600 ml (အုန္းႏို႔ႏွင္႔ ေရာက်ဳိရန္)
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၆ဇြန္းခန္႕ (အခ်ဳိႀကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည့္ပါ)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • သာကူက်ဳိရန္ ေရေႏြးဆူဆူ - ၃လီတာ
  • ဆြမ္းေမႊးရြက္ - ၅ရြက္
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး (ဆြမ္းေမႊးရြက္ ၾကိတ္တဲ႔အထဲ ထည္႔ရန္)
  • ကန္စြန္းဥ - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ဥ
  • ငွက္ေပ်ာသီး - ႏွစ္လံုး
  • ဇကာခပ္စိတ္စိတ္ - တစ္ခု
  • ဆြမ္းေမႊးရြက္အရည္စစ္ရန္ - ပိတ္စပါးတစ္စ
ဆြမ္းေမႊးရည္လုပ္ရန္
  1. ဆြမ္းေမႊးရြက္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ေရႏွင္႔ အရြက္မ်ားကို ဘလင္ဒါထဲထည္႔ျပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
  3. အရြက္မ်ား ညက္သြားတာနဲ႔ ပိတ္စပါးေလးခံကာ အရည္စစ္ေပးပါ
  4. ဆြမ္းေမႊးရည္ ရပါက အရြက္ဖတ္မ်ား သြန္ပလိုက္ျပီး အရည္ကိုဘဲ ယူထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
သာကူေစ႔ျပဳပ္ရန္
  1. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရ ကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  2. ေရေဆးစဥ္ သာကူေစ့မ်ား ထြက္မက်ႏိူင္ေလာက္သည့္ ဇကာတခု အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
  3. ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက ေရဆူဆူထဲကို ဆြမ္းေမႊးရည္ႏွင့္ သာကူေစ့မ်ား ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  4. သာကူေစ႔မ်ား ခဲျပီး ကပ္မသြားေစရန္ႏွင့္ အေရာင္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  5. သံုးေသာ သာကူမ်ား မတူႏိူင္ေသာေၾကာင့္ သာကူက်ဳိခ်ိန္ တခုႏွင့္တခု မတူႏိူင္ပါ
  6. သာကူေစ့မ်ား မ်က္ေစ့အေတာ္ေလး ေပ်ာက္လာျပီဆိုတာနဲ႕ အသင့္ျပင္ထားေသာ ဇကာထဲေလာင္းထည့္ကာ ႐ိုး႐ိုးေရေအးျဖင့္ သာကူေစ့မ်ား ေအးလာတဲ့အထိ ေလာင္းခ်ကာ ေဆးေပးပါ
  7. သာကူေစ့မ်ား ေအးလာပါက ေရစစ္ထားပါ
ကန္စြန္းဥျပဳပ္ရန္
  • ကန္စြန္းဥကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ကန္စြန္းဥ ႏူးတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ကန္စြန္းဥ ႏူးမႏူးသိေစရန္ သြားထိုး ဒုတ္တံအခြ်န္ေလးျဖင့္ ထိုးၾကည့္ပါ
  • ကန္စြန္းဥအသား အိေနျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ျပီး အေအးခံကာ အခြံခြာ၍ ပံုပါအတိုင္း လွီးထားပါ
ငွက္ေပ်ာသီးျပဳပ္ရန္
  • ငွက္ေပ်ာသီးကို အခြံမခြာဘဲ အလံုးလိုက္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး သံုးမိနစ္ခန္႔ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အခြံခြာျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ

အုန္းႏို႕က်ဳိရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲသို႕ အုန္းႏို႕ဗူးမ်ား ေဖာက္ထည့္ပါ
  • အုန္းႏို႕ထဲသို႕ သၾကား ဆားႏွင္႔ ေရတို႕ေရာေမႊကာ အပူေပးပါ
  • အုန္းနို႕မ်ား ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆိုပါက မီးပိတ္ေပးပါ
အုန္းႏို႔သာကူပြဲျပင္ရန္
  • သာကူ အုန္းသီးအေျခာက္ ကန္စြန္းဥ အုန္းႏို႕တို႕ကို သတ္သတ္စီ ဗူးတခုစီႏွင့္ ထည့္ထားပါက ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၅ရကိေလာက္အထိ ထားႏိူင္ပါတယ္
  • အေအးခံထားေသာ သာကူ ငွက္ေပ်ာသီးႏွင္႔ ကန္စြန္းဥတို႔ကို အုန္းႏို႕ဆမ္းျပီး လိုသလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ရန္ ပန္းကန္တခုထဲမွာ ျပင္ေပးပါ
  • ကန္စြန္းဥသာကူ အုန္းႏို႕ဆမ္း စိမ့္စိမ့္ေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
  • အုန္းႏို႕ဗူး မသံုးခ်င္ပါက အုန္းသီးတစ္လံုးကို ျခစ္ျပီး အရည္ညွစ္ကာ အုန္းႏို႔ရည္ ယူႏိူင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment