Monday 29 April 2019

နန္ႀကီးသုပ္











သားေရာသမီးပါ အလုပ္ပိတ္ရက္ ေက်ာင္းပိတ္ရက္ ရက္ရွည္ေလးရေတာ႔ အေဖအေမဆီ လာလည္ၾကပါတယ္ သူတို႔လာလည္တုန္း သူတို႔စားခ်င္တာေလးေတြ ျပင္ေပးျဖစ္တာမို႔လို႔ ဒီတစ္ခါေတာ႔ နန္းၾကီးသုပ္ လုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
တစ္ခ်ဳိ႔ကေတာ႔ နန္းၾကီးသုပ္ကို ၾကက္ရိုးဟင္းခါးေလးေတြနဲ႔ တြဲဖက္ျပီး စားၾကပါတယ္ မာမာကေတာ႔ ပဲဟင္းရည္ေလးနဲ႔ တြဲဖက္ျပီး စားမွာျဖစ္လို႔ ပဲဟင္းရည္ ခ်က္နည္းေလးပါ မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. နန္းၾကီး ေခါက္ဆြဲဖတ္ - 400 gတစ္ထုတ္
  2. ၾကက္ရင္ပံုသား - 350 g 
  3. ၾကက္ဥ - ၅လုံး 
  4. ငါးဖယ္ေၾကာ္ - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ (ဟင္းခ်က္ရန္ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စင္းထားပါ)
  6. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၅လံုး (ဟင္းခ်က္ရန္ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ)
  7. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီး ၃လံုး (အသုပ္ထဲထည္႔သုပ္ရန္)
  8. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး (ဆီသတ္ျပီး ပဲဟင္းရည္ထဲထည္႔ရန္)
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ႏွစ္မႊာ (ဆီသတ္ျပီး ပဲဟင္းရည္ထဲထည္႔ရန္)
  10. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ဆီသတ္ျပီး ပဲဟင္းရည္ထဲထည္႔ရန္)
  11. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးခပ္ေသးေသး ၅လံုးခန္႔ (ပဲဟင္းရည္ထဲထည္႔ရန္)
  12. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ းသံုးဇြန္း (ၾကက္သားဆီသတ္ရန္)
  13. နႏြင္းမွဳန္႔ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  14. ဆား - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  15. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္ ျပင္ေပးပါ
  16. ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  17. အရသာမွဳန္႔ - လိုသေလာက္ သံုေပးးပါ
  18. ပဲအက်က္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  19. ပဲအစိမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း
  20. အုန္းႏို႔ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  21. သံပရာသီး - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  22. နံနံပင္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  23. ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ႏွင္႔ ထည္႔ျပီး အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ၾကက္သားကို ထည္႔ေပးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ကာ ေရခမ္းတဲ႔အထိ တည္ေပးပါ
  3. ၾကက္သားျပဳပ္ထားတာ ေရခမ္းတာနဲ႔ အေအးခံျပီး ပံုပါအတိုင္း ရွည္ရွည္အေျမွာင္းေလးေတြရေအာင္ အသားႏႊင္ေပးထားပါ
ၾကက္သားဆီသတ္ရန္
  1. ၾကက္သြန္နီ ၅လံုးကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စင္းထားေပးပါ
  3. ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  4. ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  5. ဆီသတ္နံ႔ေမႊးလာတာနဲ႔ အသားႏႊင္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  6. ၾကက္သားထည္႔ျပီးတာနဲ႔ ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာတို႔ကို ထည္႔ျပီး ေမႊကာ ဆက္ျပီးခ်က္ေပးပါ
  7. အရသာ သမေလာက္တာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းသြားေအာင္ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္တဲ႔အထိ တည္ေပးပါ
  8. ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားဆီျပန္လာတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးထားပါ
နန္းၾကီးဖတ္ျပဳပ္ရန္
  1. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရတစ္ဝက္သာသာထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  2. ေရပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ နန္းၾကီးဖတ္ အေျခာက္ထုတ္ကို ေဖာက္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
  3. ျပဳပ္ေနစဥ္ နန္းၾကီးဖတ္မ်ား ပြလာပါက ေရလိုပါက ေရေႏြးကို ထပ္ထပ္ထည္႔ေပးပါ
  4. မုန္႔ဖတ္ျပဳပ္ခ်ိန္ အနည္းငယ္ ၾကာႏိုင္တဲ႔အတြက္ မုန္႔ဖတ္အေနေတာ္ ရလာပါက ဆယ္ေပးျပီး လက္ႏွင္႔စမ္းၾကည္႔ပါ
  5. မုန္႔ဖတ္အေနေတာ္ ရလာပါက ဇကာထဲသို႔ သြန္ခ်ေပးျပီး ေရေအးႏွင္႔ ေဆးခ်ေပးပါ
  6. ေရေအးႏွင္႔ ေဆးျပီးတာနဲ႔ ဇကာထဲမွာဘဲ ေရစစ္ထားပါ
ပဲဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  1. အုန္းဆီခ်က္ျပီးသားကို ျပင္ထားေပးပါ
  2. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စင္းထားပါ
  5. နႏြင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
  6. ဒယ္အိုးထဲ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  7. ဆီပူလာတာနဲ႔ နႏြင္းမွဳန္႔ထည္႔ကာ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မ်ားႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ကို ထည္႔ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  8. ာကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းသြားျပီး ဆီသတ္နံ႔ ေမႊးလာတာနဲ႔ မီးပိတ္ထားပါ
  9. ပဲအစိမ္းမွဳန္႔ကို ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးခန္႔ႏွင္႔ ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  10. ပဲမွဳန္႔အရည္ေပ်ာ္သြားတာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး အပူေပးပါ
  11. ပူလာတာနဲ႔ ပဲမွဳန္႔မ်ာ လံုးေထြးျပီး ကပ္မသြားေစရန္ သစ္သားေယာင္းမႏွင္႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  12. ပဲမွဳန္႔မ်ာ ပဲစိမ္းနံ႔ ေပ်ာက္လာတာနဲ႔  ပဲရည္အပ်စ္အက်ဲအတြက္ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ေရလိုသေလာက္ထည္႔ေပးပါ
  13. ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ဆား အရသာမွဳန္႔ ဆီသတ္ထားေသာ ငရုတ္သီးဆီသတ္ႏွင္႔ အုန္းဆီခ်က္တို႔ထည္႔ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  14. ပဲရည္အိုး တည္ေနစဥ္ ေဝက်တတ္တဲပအတြက္ သတိထားျပီး တည္ေပးပါ
  15. ၾကက္သြန္နီဥမ်ား ႏူးလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ မီးပိတ္ထားေပးပါ
  16. နန္းၾကီးသုပ္ထဲ ထည္႔ရန္ႏွင္႔ အသုပ္ႏွင္႔ တြဲဖက္စားရန္ ပဲဟင္းအရည္ေသာက္ေလး ရပါျပီ။
နန္းၾကီးသုပ္ပြဲျပင္ရန္
  1. နန္းၾကီးဖတ္မ်ားကို ျပင္ထားပါ
  2. ၾကက္သားခ်က္ျပီးသားကို ျပင္ထားပါ
  3. ၾကက္ဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
  4. သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး လွီးထားပါ
  5. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  6. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားေပးပါ
  7. ငါးဖယ္ေၾကာ္ျပီးသားကို ျပင္ထားေပးပါ
  8. အရသာမွဳန္႔ကို ျပင္ထားပါ
  9. ပဲအက်က္မွဳန္႔ႏွင္႔ ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားပါ
  10. အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႔ ဇလံုတလံုးထဲမွာ မိမိစားႏိူင္သေလာက္ နန္းၾကီးဖတ္  အရသာမွဳန္ ႔ၾကက္သားဟင္း ပဲအက်က္မွဳန္႔ ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ နံနံပင္ ၾကက္သြန္နီ ငါးငံျပာရည္ သံပုရာရည္ ၾကက္ဥ ငါးဖယ္ေၾကာ္ႏွင္႔ ပဲဟင္းရည္တို႔ကို သင္႔သလိုထည္႔ေပးျပီး နယ္ေပးပါ
  11. အရသာ သမသြားတာနဲ႔ အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး အသုပ္ပြဲေပၚမွာ ၾကက္ဥႏွင္႔ ငါးဖယ္ေၾကာ္ကို ထည္႔ေပးျပီး ပဲဟင္းရည္ ခ်ဳိခ်ဳိေလးႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment