Monday, 18 March 2019

ေထာပါတ္သီး ေက်ာက္ေက်ာ


ေထာပါတ္သီးေလးေတြ ဝယ္လာျပီး ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္လိုက္ အသုပ္ေလး သုပ္စားလိုက္နဲ႔ ရိုးအီလာသလို ျဖစ္လာေတာ႔ ေက်ာက္ေက်ာေလး ထိုးျဖစ္သြားပါတယ္။

ေထာပါတ္သီး အရသာ မပ်က္ဘဲ စိမ္႔စိမ္႔ေလး စားခ်င္တဲ႔အတြက္ သၾကားအခ်ဳိကို ေလ်ွာ႔ထားပါတယ္ အခ်ဳိၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ သၾကားကို ပိုထည္႔ေပးပါ။

အုန္းႏို႔ဗူးကိုသံုးထားတဲ႔အတြက္ လြယ္ကူျမန္ဆန္စြာ လုပ္ႏိူင္တဲ႔အတြက္ မာမာလုပ္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

မာမာကေတာ႔ အခ်ဳိပြဲ ၄ေယာက္စာအတြက္ဘဲ လုပ္တာမို႔ ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႔ အထုတ္ရဲ႔ တစ္ဝက္နဲ႔ဘဲ လုပ္ထားပါတယ္ စားမဲ႔သူ မ်ားရင္ေတာ႔ တစ္ထုတ္လံုးအတြက္ အခုေပးထားတဲ႔ အခ်ဳိးအစားထက္ တစ္ဆပိုထည္႔ျပီး လုပ္ႏိူင္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား


  1. ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔  -၂၅ ဂရမ္အထုတ္ ( ေရႊဖလားတံဆိပ္အထုပ္ တစ္ဝက္ကို သံုးပါ)
  2. ေထာပတ္သီး - တစ္ျခမ္း (လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသီးကို သံုးပါ)
  3. သႀကား - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ တစ္ဝက္
  4. အုန္းနို႔ -၂၀၀ မီလီလီတာ 
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု 
  6. ေရ - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ တစ္ခြက္ (ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိရန္)
  7. ေရ - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ တစ္ခြက္ ( ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႔ ေဖာ္ရန္အတြြက္)
  8. ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိျပီးထည္႔ရန္ အပူခံမည္႔ဗူး (သို႔) ဗန္း - တစ္ခု
  9. ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္အိုး - တစ္လံုး
ၿပင္ဆင္ပံု
  1. ေထာပတ္သီးကို ထက္ၿခမ္းကာ အလယ္မွ အေစ႔ကိုထုတ္ျပီး အခြံခြာေပးပါ
  2. အခြံခြာျပီးပါက မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားပါ 
  3. ေရတစ္ခြက္ႏွင္႔ ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႔ တစ္ဝက္ကို ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  4. က်ဳိျပီးသား ေက်ာက္ေက်ာရည္ထည္႔ရန္ ပလပ္စတစ္ဗူး (သို႔မဟုတ္) ဗန္းကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  5. ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးထဲတြင္ ေရ သၾကား အုန္းႏို႔ႏွင္႔ ဆားတို႔ကိုထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိေပးပါ
  6. ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက အုန္းႏို႔ပါတဲ႔အတြက္ ေဝက်တတ္ပါတယ္ 
  7. မီးကို အလယ္ေလာက္အထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  8. ေမႊေနစဥ္မွာ အရည္မ်ား ပ်စ္လာပါက အဆင္သင္႔ ျပင္ထားေသာ ဘူးထဲသို႔ ေက်ာက္ေက်ာရည္ တစ္ဝက္ကို ေလာင္းထည္႔ပါ
  9. ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ေထာပါတ္သီးကို မိမိႏွစ္သက္သလို စီျပီးထည္႔ေပးပါ
  10. ေထာပါတ္သီး ထည္႔ေပးျပီးတာနဲ႔ က်န္ေနေသာ ေက်ာက္ေက်ာရည္ကို ေလာင္းခ်ေပးပါ
  11. အေအးခံျပီးတာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးေပးျပီး အခ်ဳိပြဲအျဖစ္ ေထာပါတ္သီး အုန္းႏို႔႔ေက်ာက္ေက်ာ စိမ္႔စိမ္႔ေလးကို စားသံုးဖို႔ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။














ေထာပါတ္သီးေလးေတြ ဝယ္လာျပီး ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္လိုက္ အသုပ္ေလး သုပ္စားလိုက္နဲ႔ ရိုးအီလာသလို ျဖစ္လာေတာ႔ ေက်ာက္ေက်ာေလး ထိုးျဖစ္သြားပါတယ္။

ေထာပါတ္သီး အရသာ မပ်က္ဘဲ စိမ္႔စိမ္႔ေလး စားခ်င္တဲ႔အတြက္ သၾကားအခ်ဳိကို ေလ်ွာ႔ထားပါတယ္ အခ်ဳိၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ သၾကားကို ပိုထည္႔ေပးပါ။

အုန္းႏို႔ဗူးကိုသံုးထားတဲ႔အတြက္ လြယ္ကူျမန္ဆန္စြာ လုပ္ႏိူင္တဲ႔အတြက္ မာမာလုပ္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

မာမာကေတာ႔ အခ်ဳိပြဲ ၄ေယာက္စာအတြက္ဘဲ လုပ္တာမို႔ ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႔ အထုတ္ရဲ ႔ တစ္ဝက္နဲ႔ဘဲ လုပ္ထားပါတယ္ စားမဲ႔သူ မ်ားရင္ေတာ႔ တစ္ထုတ္လံုးအတြက္ အခုေပးထားတဲ႔ အခ်ဳိးအစားထက္ တစ္ဆပိုထည္႔ျပီး လုပ္ႏိူင္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား


  1. ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔  -၂၅ ဂရမ္အထုတ္ ( ေရႊဖလားတံဆိပ္အထုပ္ တစ္ဝက္ကို သံုးပါ)
  2. ေထာပတ္သီး - တစ္ျခမ္း (လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသီးကို သံုးပါ)
  3. သႀကား - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ တစ္ဝက္
  4. အုန္းနို႔ -၂၀၀ မီလီလီတာ 
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု 
  6. ေရ - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ တစ္ခြက္ (ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိရန္)
  7. ေရ - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ တစ္ခြက္ ( ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႔ ေဖာ္ရန္အတြြက္)
  8. ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိျပီးထည္႔ရန္ အပူခံမည္႔ဗူး (သို႔) ဗန္း - တစ္ခု
  9. ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္အိုး - တစ္လံုး
ၿပင္ဆင္ပံု
  1. ေထာပတ္သီးကို ထက္ၿခမ္းကာ အလယ္မွ အေစ႔ကိုထုတ္ျပီး အခြံခြာေပးပါ
  2. အခြံခြာျပီးပါက မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားပါ 
  3. ေရတစ္ခြက္ႏွင္႔ ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႔ တစ္ဝက္ကို ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  4. က်ဳိျပီးသား ေက်ာက္ေက်ာရည္ထည္႔ရန္ ပလပ္စတစ္ဗူး (သို႔မဟုတ္) ဗန္းကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  5. ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးထဲတြင္ ေရ သၾကား အုန္းႏို႔ႏွင္႔ ဆားတို႔ကိုထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိေပးပါ
  6. ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက အုန္းႏို႔ပါတဲ႔အတြက္ ေဝက်တတ္ပါတယ္ 
  7. မီးကို အလယ္ေလာက္အထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  8. ေမႊေနစဥ္မွာ အရည္မ်ား ပ်စ္လာပါက အဆင္သင္႔ ျပင္ထားေသာ ဘူးထဲသို႔ ေက်ာက္ေက်ာရည္ တစ္ဝက္ကို ေလာင္းထည္႔ပါ
  9. ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ေထာပါတ္သီးကို မိမိႏွစ္သက္သလို စီျပီးထည္႔ေပးပါ
  10. ေထာပါတ္သီး ထည္႔ေပးျပီးတာနဲ႔ က်န္ေနေသာ ေက်ာက္ေက်ာရည္ကို ေလာင္းခ်ေပးပါ
  11. အေအးခံျပီးတာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးေပးျပီး အခ်ဳိပြဲအျဖစ္ ေထာပါတ္သီး အုန္းႏို႔႔ေက်ာက္ေက်ာ စိမ္႔စိမ္႔ေလးကို စားသံုးဖို႔ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment