Saturday 9 February 2019

ဂုန္းခ်ဥ္စပ္ ေမႊးေမႊးေလး




ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာတို႔ ငယ္ငယ္က အေမခနခန ခ်က္ေကြ်းဖူးျပီး ျမန္မာျပည္မွာ စားခဲ႔ဘူးတဲ႔ ဂုံးအရသာနဲ႔ တစ္ထပ္ထဲက်တဲ႔ ဂံုးေလးေတြ ဝယ္လာကာ ခ်ဥ္ငံစပ္ ေမႊးေမႊးေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔  မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဂံုး - 350 g
  2. မန္က်ည္းသီးမွည္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔
  3. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  5. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႔
  6. စပါးလင္ - ႏွစ္လက္မခန္႕
  7. မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ကုလားေလးမဆလာလဲ သံုးႏိူင္)
  8. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ Sweet Paprika - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း( ႐ိုး႐ိုးင႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕လဲသံုးႏိူင္)
  9. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  10. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  11. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  13. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ကရေ၀း႐ြက္ - ႏွစ္႐ြက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ ဂံုေးေကာင္ေလးမ်ားကို အစာအိတ္မ်ား ဖယ္ေပးကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး သန္႕စင္ေပးပါ
  • သန္႔စင္ထားေသာ ဂုံးမ်ားကို အရသာမွဳန္႔ ဆား ငံျပာရည္ႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ထည္႔ကာ ေရာနယ္ထားပါ
  • မန္းက်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရေႏြးလက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးခြဲစာႏွင္႔ စိမ္ထားပါ
  • ဆီ မဆလာႏွင္႔ ကရေဝးရြက္တို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • စပါးလင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ခ်င္း စပါးလင္ႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ကို ေရာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • မဆလာ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ ကရေ၀း႐ြက္တို႕ကိုအဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
  • ဂံုးမ်ားကို ဆား ငံျပာရည္ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး အရသာ နယ္ထားပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ အိုးထဲမွာ ဆီကိုထည္႔ေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ခ်င္း စပါးလင္ ငရုတ္သီးေထာင္း မဆလာ ကရေ၀း႐ြက္တို႕ကို ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ
  • မဆလာနံ႕ သင္းလာပါက အရသာ နယ္ထားေသာ ဂုံုးမ်ားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္ေနခ်ိန္ ဂံုးမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ား ေျခာက္လာျပီး ဟင္းလံုးမိသြားပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဂံုးအသား ႏူးေအာင္ခ်က္ေပးပါ
  • မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ရတဲ႔အခ်ိန္မွာ ေရစိမ္ထားေသာ မက်ည္းသီးမွည္႔ေဖ်ာ္ရည္ကို အဖတ္မ်ား မပါေအာင္ ေရစစ္ျပီးထည္႔ေပးပါ
  • မက်ည္းမွည္႔ရည္မ်ား ခမ္းလာသည္ထိ ဆီျပန္လာေအာင္ ခ်က္ေပးပါ
  •  ဆီျပန္လာပါက အရသာျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ေပးျပီး ဂံုးခ်ဥ္ငံစပ္ မဆလာဟင္း ေမႊးေမႊးေလးကို သံုးေဆာင္လို႕ ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment