Thursday, 21 February 2019

ဆန္ျပားဖတ္လုပ္နည္း

ဆန္ျပားဖတ္

ဆန္မွဳန္႔ႏွင္႔ ပီေလာပီနံမွဳန္႔

ဆန္မွဳန္႔ ပေလာပီနံမွဳန္႔ႏွင္႔ဆားတို႔ကို ေရာေမႊပါ

ေရထည္႔ျပီး အမွဳန္႔မ်ား ေက်သြားေအာင္ ေမႊပါ

မုန္႔ႏွစ္ရည္ရတာနဲ႔ အဆင္သင္႔ျဖစ္ပါျပီ

အဝက်ယ္ေသာ ဒယ္အိုးထဲ သံခံုေလးတင္ကာ
 ေရထည္႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ

သံခံုေလးေပၚကို မုန္႔ႏွစ္လုပ္မည္႔ ပန္းကန္ကို တင္ပါ

ျပီးရင္ အဖံုးဖံုးျပီး ၅မိနစ္ေပါင္းပါ

မုန္႔ႏွစ္ရည္ က်က္ပါျပီ

အခုလို ခြာေပးပါ

ခြာေပးရင္း လိပ္သြားပါ

တစ္ခ်ပ္ျပီးတာနဲ႔ေနာက္တစ္ခ်ပ္လုပ္ရန္ ျပင္ေပးပါ

ဆန္ျပားလိပ္ျပီးသားတင္ရန္ စဥ္႔နီတုန္းေလးေတြကို 
ဆီသုပ္ထားပါ

ဆန္ျပားလိပ္ေလးေတြ ရပါျပီ

ပန္းကန္ျပားကို ဆီသုတ္ထားပါ

ဓါးႏွင္႔ ပိုင္းျဖတ္ေပးပါ

ပန္းကန္ထဲထည္႔ျပီး အလိပ္မ်ား ေျပသြားေအာင္
 ဖြေပးပါ
ဆန္ျပားဖတ္ေလးေတြ ရပါျပီ

ဒီေန႔ေတာ႔ မိမိႏွစ္သက္သလို ေၾကာ္စား ခ်က္စား သုပ္စား အရည္ေသာက္ေလးေတြ ျပင္ဆင္ျပီး စားႏိူင္ဖို႔အတြက္ ဆန္ျပားဖတ္ လုပ္နည္းေလး မ်ွေဝေပးခ်င္ပါတယ္။

ဆန္ျပားဖတ္ လုပ္တဲ႔ေနရာမွာ ျမန္မာျပည္မွာ အသံုးမ်ားတဲ႔ ဒန္အံုးဖံုးလိုမ်ဳိး ခန္႔ျပန္႔ျပန္႔ ဒန္ပန္းကန္ျပား စတီးလ္ပန္းကန္ျပား ေၾကြပန္းကန္ျပားတို႔ကို သံုးရင္ လုပ္ရတာ လြယ္ပါတယ္ အဓိက ဗန္းလိုခပ္ျပန္႔ျပန္႔ေလးဆိုရင္ ပိုျပီးအဆင္ေျပပါတယ္။

မာမာကေတာ႔ အိမ္မွာဗန္းလိုခပ္ျပန္႔ျပန္႔ေလး မရွိတဲ႔အတြက္  ခပ္ျပန္႔ျပန္႔ ေၾကြပန္းကန္ျပားနဲ႔ဘဲ လုပ္လိုက္ပါတယ္။

မာမာ အခုလုပ္တဲ႔ အခ်ဳိးအစားက မိသားစု ေလးေယာက္ တစ္ခါစားစာ ရပါတယ္ ႏွစ္ေယာက္စာ ဆိုရင္ေတာ႔ တစ္ဝက္အခ်ဳိးအစားေလာက္ဘဲ လုပ္ေပးရင္ အဆင္ေျပပါတယ္။

မွတ္ခ်က္ ။ ။ အစားၾကီးရင္ေတာ႔ မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ပိုလုပ္ပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ထိုင္းဆန္မွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ထိုင္းပေလာပီနံမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဝက္
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  5. ဆီ - လိုသေလာက္သံုးပါ
  6. ခပ္ျပန္႔ျပန္႔ ဗန္း (သို႔) ပန္းကန္ျပား
  7. ေအာက္ခံ အဝက်ယ္ဒယ္အိုး - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုး
  8. ဗန္းတင္မည္႔ သံခံု - တစ္ခု (သို႔ ) ေၾကြပန္းကန္လံုး တစ္ခု
  9. မုန္႔သားေကာ္ရန္ ရာဘာေယာင္းမ - တစ္ခု
  10. ဆန္ျပားဖတ္တင္ရန္ ပန္းကန္ (သို႔) စဥ္႔နီတံုးေလးမ်ား
  11. ဆီသုပ္ရန္ - brush တစ္ခု
  12. ေအာက္ခံအိုးႏွင္႔ ေတာ္မည္႔ အိုးအဖံုး - တစ္ခု
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆန္မွဳန္႔႔ ပေလာပီနံမွုန္႔ ဆားတို႔ကို အရင္ဆံုး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  2. အားလံုးသမသြားတာနဲ႔ ေရထည္႔ျပီး အမွဳန္႔မ်ား ေက်သြားေအာင္ ေမႊေပးပါ
  3. ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားေပးပါ
  4. အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ မီးဖိုေပၚမွာ ေပါင္းခံအိုး ေအာက္ခံအိုးအျဖစ္သံုးမည္႔ ဒယ္အိုးထဲမွာ ေရထည္႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  5. ေရဆူတာနဲ႔ ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးထဲကို သံခံုေလး တင္ေပးပါ
  6. သံခံုေလး မရွိပါက ေၾကြပန္းကန္လံုးထဲကို ေရထည္႔ျပီး ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးထဲကို ထည္႔ေပးပါ
  7. သတိထားရမွာက သံခံု (သို႔) ပန္းကန္လံုးကို ေရမျမဳပ္ေအာင္ သတိထားပါ
  8. မိမိအသံုးျပဳမည္႔ ဗန္း (သို႔ ) ပန္းကန္ျပားကို ဆီသုပ္ေပးပါ
  9. ဆန္ျပားဖတ္လုပ္ျပီး တင္ရန္အတြက္ ပန္းကန္ျပား (သို႔ ) စဥ္႔နီတုန္းေလးမ်ားကို ဆီသုတ္ထားပါ
  10. ျပီးတာနဲ႔ မုန္႔ႏွစ္ကိုေယာက္ခ်ဳိဇြန္းျဖင္႔ သမေအာင္ေမႊကာ ခပ္ျပီး မိမိအသံုးျပဳမည္႔ ပန္းကန္ျပား (သို႔ ) ဗန္းထဲကို ထည္႔ေပးပါ
  11. အသံုးျပဳမည္႔ ဗန္း (သို႔) ပန္းကန္ျပား ၾကီးပါက ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းတစ္ဇြန္းခြဲေလာက္ ထည္႔ေပးပါ
  12. အသံုးျပဳမည္႔ ဗန္း (သို႔) ပန္းကန္ျပား အေနေတာ္ ျဖစ္ပါက တစ္ဇြန္းစာဘဲ ထည္႔ေပးပါ
  13. မုန္႔ႏွစ္ရည္ ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ ျပန္႔သြားေအာင္ ျဖန္႔ေပးျပီးမွ ေပါင္းအိုးေအာက္ခံ ခံုေလးေပၚတင္ေပးကာ အဖံုးအုပ္ေပးပါ
  14. ေပါင္းခ်ိန္ ၅မိနစ္ခန္႔ ထားပါ
  15. ျပီးတာနဲ႔ အိုးထဲမွ ပန္းကန္ျပားကိုယူကာ ရာဘာေယာက္းမေလးျဖင္႔ အနားသားေလးကို စတင္ျပီး ခြာေပးပါ
  16. အနားသားေလး ကြာလာတာနဲ႔ တစ္ခ်ပ္လံုးကို ကြာသြားေအာင္ ခြာရင္း အလိပ္ေလးရေအာင္ လိပ္သြားပါ
  17. အလိပ္ေလး ရလာတာနဲ႔ အဆင္သင္႔ ျပင္ထားေသာ စဥ္႔နီတံုးေပၚတင္ေပးပါ
  18. ေနာက္တစ္ခါ မုန္႔ႏွစ္ရည္ ျပန္မထည္႔ခင္ ပန္းကန္ျပားကို ဆီသုတ္ျပီးမွ မုန္႔ႏွစ္ရည္ထပ္ထည္႔ျပီး ေပါင္းေပးပါ
  19. ထိုနည္းအတိုင္း မုန္႔ႏွစ္ရည္ ကုန္တဲ႔အထိ ဆီသုတ္လိုက္ မုန္႔ႏွစ္ရည္ထည္႔လိုက္ မုန္႔ႏွစ္ရည္ ကုန္တဲ႔အထိ ေပါင္းေပးပါ
  20. မုန္႔ႏွစ္ရည္ ေပါင္းေနစဥ္ ေအာက္ခံအိုးမွာ ေရခမ္းတတ္တဲ႔အတြက္ သတိထားျပီး ေရထပ္ထပ္ ထည္႔ေပးပါ
  21. မုန္႔ႏွစ္ရည္ အားလံုးကုန္ေအာင္ လုပ္ျပီးတာနဲ႔ ေပါင္းထားေသာ ဆန္ျပားဖတ္မ်ား ရေအာင္ ဓားကိုဆီသုပ္ျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို အေနအထားေလးေတြ လွီးေပးပါ
  22. အားလံုးလွီးျပီးတာနဲ႔ လွီးထားတာေလးေတြကို လက္မွာဆီသုတ္ျပီး ဖြေပးျပီးရင္ ဆန္ျပားဖတ္ေလးေတြ ရပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment