Wednesday 20 February 2019

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ေၾကာ္


ဟင္းႏုႏြယ္

အရြက္သင္ျပီးပါ ေရနာရီဝက္ေလာက္ စိမ္ထားပါ

ပုဇြန္ေျခာက္ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ

အရင္ဆံုး ဆီသတ္ပါ

အရြက္ထည္႔ေၾကာ္ပါ

အရြက္ႏူးရန္ ေရအနည္းငယ္ထည္႔ပါ

အရြက္ႏူးပါက မီးပိတ္ေပးပါ

တစ္ခါတေလမွာ အသီးအရြက္ေလးေတြခ်က္တိုင္း သတိထားရတာေလးေတြ ရွိတတ္ပါတယ္ အရြက္ေလးေတြ မသင္ခင္မွာ အပင္လိုက္ကို ေရအရင္ေဆးျပီးမွ သင္ေပးတာ အေကာင္းဆံုးပါ။

ဘာလို႔အပင္လိုက္ ေရအရင္ေဆးလဲဆိုရင္ အရြက္ေတြမွာကပ္ေနတဲ႔ ပိုးသတ္ေဆးေတြ အရင္ဆံုး စင္ေစခ်င္လို႔ပါဘဲ။

အရြက္ေတြ သင္ေပးျပီးရင္လဲ ဇလံုထဲမွာ ေရနဲ႔ဆားအနည္းငယ္ထည္႔ျပီး အရြက္ထည္႔ကာ ေရနာဝက္ေလာက္ စိမ္ေပးပါ အခုလို စိမ္ေပးျခင္းေၾကာင္႔ အရြက္ေတြမွာ ကပ္ေနတတ္တဲ႔ ပိုးေကာင္ေလးေတြ ကပ္ေနတာ စင္ေစခ်င္လို႔ပါဘဲ။

အရြက္ေၾကာ္တာကေတာ႔ ထံုးစံအတိုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ဆီသတ္ျပီး ေၾကာ္တာဘဲမို႔ လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႔ ေၾကာ္လို႔ရပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဟင္းႏုႏြယ္ပင္ - ၁၀ပင္ခန္႔
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု (အရြက္ေၾကာ္ထဲထည္႔ရန္ )
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (အရြက္ေရစိမ္ထဲထည္႔ရန္ )
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ု သံုးပံုတပံု
  • ပုဇြန္ေျခာက္ - ဆယ္႔ငါးေကာင္ခန္႔
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကို အရင္ဆံုး အပင္လိုက္ ေရေဆးေပးပါ
  2. ေရေဆးျပီးတာနဲ႔ အပင္ရဲ႕ ရင့္ေနတဲ့ ေနရာမ်ားကို အေၾကာသင္ေပးပါ
  3. ျပီးတာနဲ႔ အပင္မွ အရြက္မ်ားကို အရင္ဆံုး ျဖတ္ေပးပါ
  4. ျပီးတာနဲ႔ အပင္ကို အလယ္မွျခမ္းျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ကာ မာေနေသာ အေၾကာမ်ွင္မ်ားကို ဖယ္ထားေပးပါ
  5. ထြင္ထားေသာ အရြက္မ်ားကို ဇလံုထဲထည္႔ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ကာ ဆားထည္႔ေမႊေပးျပီး အရြက္ထည္႔ကာ နာရီဝက္ခန္႔ စိမ္ထားပါ
  6. ထိုသိုေရ႔စိမ္ထားပါက အရြက္မွာ ကပ္ေနေသာ ပိုးေကာင္ေလးေတြ ထြက္လာတတ္ပါတယ္
  7. ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီဝက္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  9. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  10. ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  11. ဆီအေငြ႕ တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ပုဇြန္ေျခာက္တို႔ကို ႏြမ္း႐ံုေလး ထည့္ေၾကာ္ပါ
  12. ျပီးတာနဲ႕ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္မ်ားထည့္ျပီး ဆားႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ထည့္ေမႊပါ
  13. ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕အရြက္မ်ား ႏူးေစရန္ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ေမႊကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  14. ေရအရမ္းမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  15. ျပီးတာနဲ႔ သံဓါတ္ေတြ အမ်ားၾကီပါတဲ႔ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ေၾကာ္ကို ပူေနတုန္းေလး မိမိႏွစ္သက္သလို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment