ဒီတစ္ခါေတာ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚကို ရိုးရိုးေလး မလံုးဘဲ ေရအစား ဆြမ္းေမႊးရြက္ အရည္ေလးနဲ႔ ထည္႔လုပ္ထားတဲ႔အတြက္ အရသာ တစ္မ်ဳိးဆန္းသစ္ကာ စားလို႔ေကာင္းလြန္းတဲ႔အတြက္ မာမာလံုးတဲ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚလုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ခြက္
- ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၁ခြက္
- ဆြမ္းေမႊးရြက္ - ငါးရြက္
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး (ဆြမ္းေမႊးရြက္ ၾကိတ္ရန္)
- အုန္းသီးမွဳန္႕ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ထန္းလွ်က္ခဲ - လက္သန္းတစ္ဆစ္စာေလာက္ အခဲ၂၀ခန္႔
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ငါးပံုတစ္ပံု
- ဆြမ္းေမႊးရြက္ၾကိတ္ျပီး အရည္စစ္ရန္ - ပိတ္စပါး သန္႔သန္႔ တစ္စ
- ဇကာ ခပ္စိတ္စိတ္ - တစ္ခု
ဆြမ္းေမႊးရြက္ၾကိတ္ရန္
- ဆြမ္ေမႊးရြက္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ ပိုင္းျဖတ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အသီးအရြက္ၾကိတ္ေသာ ဗလင္ဒါထဲမွာ ဆြမ္းေမႊးရြက္ႏွင္႔ ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူးကို ထည္႔ေပးပါ
- ဗလင္ဒါကို တစ္မိနစ္ၾကိတ္ တစ္ခါနားလုပ္ျပီး အရြက္မ်ား ညက္လာတဲ႔အထိ အနည္းဆံုး ဆယ္ခါေလာက္ ၾကိတ္ေပးပါ
- အရြက္မ်ား ညက္သြားတာနဲ႔ ဇလံုတလံုးေပၚ ဇကာတင္ေပးပါ
- ဇကာေပၚမွာ ပိန္စပါးကို တင္ေပးျပီး ဆြမ္းေမႊးရြက္ ၾကိတ္ရည္မ်ားကို သြန္ခ်ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ပိတ္စကို စုစည္းျပီး အရည္မ်ားကို ညွစ္ေပးပါ
- အရည္ကိုယူထားျပီး ညွစ္ဖတ္မ်ားကို သြန္ပလိုက္ပါ
- ညွစ္ယူျပီး ရလာေသာ ဆြမ္းေမႊးရြက္ အရည္ထဲမွ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးကိုသာ သံုးပါမယ္
ျပင္ဆင္ပံု
- ဆန္မွဳန္႕ ႏွင့္ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕တို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ထည္႔ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- သမသြားေသာ အမွဳန္႔ထဲကို ဆြမ္းေမႊးရည္ ေရနည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးျပီး မုန္႔သားေပ်ာ႔အိလာတဲ႔အထိ ႏွဲေပးပါ
- ဆြမ္းေမႊးရည္ကို တစ္ခါထဲ မထည္႔ဘဲ နည္းနည္းခ်င္းထည္႔ေပးပါ
- တစ္ခါတရံ မိမိသံုးေသာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔အေပၚ မူတည္ျပီး ေရကို လိုတိုးပိုးေလ်ွာ႔ လုပ္ရတဲ႔အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္
- မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးပိုင္လာပါက ဆြမ္းေမႊးရည္ ပိုေနရင္ ခ်န္ထားလိုက္ပါ
- မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက မုန္႔သားကို အ၀တ္ေရစိုေလး ေရညွစ္ကာ အုပ္ထားျပီး နာရီ၀က္ တနာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ဒီတိုင္းထားေပးပါ
- ထန္းလွ်က္ခဲကို လက္သန္းတစ္ဆစ္စာ ေလာက္ေလးေတြ တံုးေပးထားပါ
- အုန္းသီးမွဳန္႕ကို ဆားထည္႔ျပီး ငံျမျမေလးရေအာင္ ဖြဖြေလးနယ္ထားေပးပါ
- မုန္႕သားႏွပ္ထားခ်ိန္ ျပည္႔တာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးဆံေလာက္ ရေအာင္ယူျပီး လက္၀ါးထဲထည္႔ကာ ၇ခါေလာက္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး ညွစ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အလံုးေလး ျဖစ္ေအာင္ လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ၾကားမွာ အနည္းငယ္ ဝိွဳက္ျပီး လံုးလိုက္ပါ
- အလံုးေလး ျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္ညိွဳးႏွင့္ ဖိလိုက္ပါ
- ခ်ဳိင့္သြားေသာ ေနရာထဲသို႕ထန္းလွ်က္ခဲ အစိတ္ေလး တခုထည္႔လိုက္ပါ
- ထန္းလွ်က္ခဲေပၚသို႕ မုန္႕သားျပန္အုပ္ျပီး လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ၾကားမွာ ဝွဳိက္ျပီး လံုးေပးပါ
- ထန္းလွ်က္ခဲ မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီး အုပ္ေပးပါ
- ထန္းလွ်က္ခဲ ေပၚပါက မုန္႕သားကို ေရဆူဆူႏွင့္ျပဳပ္ခ်ိန္မွာ ထန္းလွ်က္မ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္ပါတယ္
- အားလံုးလံုးျပီးပါက ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက လံုးထားေသာ မုန္႕မ်ားကို တလံုးခ်င္း တစ္ခုနဲပတစ္ခု မကပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးပါ
- မုန္႕သားက်က္ျပီး ေရေပၚ ေပၚလာပါက မုန္႕အတြင္းသားမ်ာ းက်က္ေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ထားျပီးမွ ဆယ္ေပးပါ
- ေပၚလာေသာ မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ားကို ဇြန္းဇကာျဖင့္ဆယ္ကာ အုန္းသီးမွဳန္႔ထည္႔ထားေသာ ပန္းကန္ထဲသို႔ တန္းျပီး ထည္႔ေပးပါ
- ပူေနတုန္းမွာဘဲ အုန္းသီးမွဳန္႔မ်ား ကပ္သြားေအာင္ လူးေပးပါ
- အားလံုးျပီးပါက ဆြမ္းေမႊးရြက္နံ႔ ေမႊးပ်ံ႔ေနတဲ႔ ရာသီစာ မုန္႕လံုးေရေပၚေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment