Friday, 1 February 2019

ပဲကပ္ေၾကာ္









ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာတို႔ သားအမိတစ္ေတြ ပဲကပ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားပါတယ္ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္သလို ထမင္းေအးေအးေလးနဲ႔လဲ စားလို႔ေကာင္းျပီး ျမန္မာျပည္ကိုလဲ အလြမ္းေျပေစတဲ႔ အေၾကာ္ေလး တမ်ဳိးပါ။

မုန္႔ေၾကာ္တဲ႔အခါမွာ ေကာက္ညွင္းမုန္႔သားကို တညသိပ္ေလာက္ ႏွပ္ထားျပီးမွ ေၾကာ္ေပးရင္ ေၾကာ္ရတာလဲ လြယ္ကူပါတယ္ ေကာက္ညွင္းေပါက္မွာလဲ မေၾကာက္ရေတာ႔ပါဘူး အားလပ္ရက္ေလးမွာ ေၾကာ္စားၾကည္႔ႏိူင္ဖို႔ မာမာေၾကာ္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  2. ဆန္မွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  3. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  4. ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  6. ခ်င္း - တစ္လက္မ
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၇မႊာ
  8. ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆန္မွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ေရနည္းနည္းခ်င္းထည္႔ကာ နယ္ေပးပါ
  3. ေရကို တခါထဲ မထည္႔ဘဲ နည္းနည္းခ်င္းထည္႔ကာ ေရအရမ္းမမ်ားေအာင္ သတိထားျပီး နယ္ေပးပါ
  4. မုန္႔ဒိုးသား ရတာနဲ႔ ေလလံုဗူးထဲထည္႔ကာ အဖံုးအုပ္ျပီး ေရခဲေသတၲာထဲမွာ တညသိပ္ ထားေပးပါ
  5. ကုလားပဲျခမ္းကိုလဲ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး တညသိပ္ စိမ္ထားပါ
  6. ေနာက္ေန႔မနက္မွာ ေၾကာ္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
  7. ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  9. ေရစိမ္ထားေသာ ကုလားပဲျခမ္းကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  10. အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ မုန္႔ဒိုးသား ခ်င္းေထာင္း ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းႏွင္႔ ဆားတို႔ကိုထည္႔ျပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  11. ျပီးတာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ အလံုးေလးေတြ လံုးေပးပါ
  12. အလံုးေလး တစ္လံုးျခင္းယူကာ လက္ဝါးေပၚတင္ေပးျပီး ခပ္ထူထူေလး ျပားေပးပါ
  13. ျပီးတာနဲ႔ ေရစစ္ထားေသာ ပဲျခမ္းပန္းကန္ထဲမွာ မ်က္ႏွာျပင္ ႏွစ္ဖက္လံုးကို ကပ္ေပးပါ
  14. ဆီကို ေအာင္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး ပူေအာင္တည္ေပးပါ
  15. ဆီပူတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ မုန္႔ကိုတခုျခင္းယူကာ အိုးဆန္႔သေလာက္ ထည္႔ေပးပါ
  16. မီးအရမ္းျပင္းပါက ပဲမ်ားကြ်မ္းလြယ္ကာ မုန္႔သားမက်က္ဘဲ ျဖစ္တတ္ပါတယ္
  17. တစ္ဖက္က်က္လ်ွင္ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးျပီး ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  18. ႏွစ္ဖက္လံုး ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  19. ဆယ္ျပီး ဆီစစ္တာနဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္နဲ႔ တြဲဖက္ျပီးစားႏိူင္သလို ထမင္းပူပူေလးနဲ႔လဲ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးရန္အတြက္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment