Tuesday 29 January 2019

မတ္ပဲေၾကာ္ မြမြေလး








အရင္ဦးဆံုး marmarskitchen.blogspot.com မွာ mmlazp.blogspot.com နံမည္နဲ႔ ပံုေလးေတြတင္တဲ႔အခါ တစ္မ်ဳိး မထင္ၾကေစခ်င္ပါဘူးရွင္ ႏွစ္ခုလံုးက မာမာ႔ရ ဲ႔ blog ေလးေတြပါဘဲ အရင္ mmlazp.blogspot.com က ဝင္လို႔မရေတာ႔တဲ႔အတြက္ blog အသစ္ဖြင္႔လိုက္ရျခင္း မ်ွသာပါ။

ဒီတစ္ခါေတာ႔ သမီးငယ္ေလး ေက်ာင္းကိုမျပန္ခင္ သူစားရေအာင္ မတ္ပဲေၾကာ္ေလးေတြ ေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔အတြက္ လြယ္မေယာင္နဲ႔ခက္တဲ႔ မတ္ပဲေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • မတ္ပဲ - 1 cup
  • ၾကက္သြန္နီ လွီးျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းစာ
  • ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းရြက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းစာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆီ - 1 1/2 cups
  • ေရ -ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္းခန္႕
ျပင္ဆင္ပံု
  • မတ္ပဲကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အနည္းဆံုး ၅နာရီခန္႕ ေရစိမ္ေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ေရစိမ္ထားေသာပဲကို ေရစစ္ျပီး ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ျပီး အရင္ဆံုး တမိနစ္ေလာက္ ႀကိတ္လိုက္ပါ
  • တမိနစ္ေလာက္ ႀကိတ္ျပီးတာနဲ႕ စက္ကိုခနနားျပီး ႀကိတ္စက္ထဲမွ ပဲမ်ားကို ဇြန္းျဖင့္ အထက္ေအာက္ ေမႊေပးျပီး ေဘးမွာကပ္ေနတာေတြ ျခစ္ခ်ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း ထည့္ကာ တမိနစ္ ဆက္ျပီးႀကိတ္ေပးပါ
  • တမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ စက္ခနရပ္ျပီး ႀကိတ္စက္ထဲက ပဲမ်ားကို အထက္ေအာက္ လွန္ကာ ေဘးမွာ ကပ္ေနတာေတြ ျခစ္ခ်ေပးပါ
  • ေနာက္ထပ္ ေရထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ေနာက္ထပ္ တမိနစ္ ထပ္ႀကိတ္ေပးပါ
  • ေရ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းေလာက္ ကုန္ေအာင္ ႀကိတ္ေပးျပီး ပဲမ်ားေခ်ာမြတ္စြာ ေက်သြားေစရန္ ေနာက္ထပ္ ၃မိနစိေလာက္ ထပ္ႀကိတ္ေပးပါ
  • ပဲႀကိတ္ျပီးျပီဆိုတာနဲ႕ ဇလံုတခုထဲ ေျပာင္းထည့္ကာ ဆား ၾကက္သားမွဳန္႕ နံနံပင္ ခ်င္းႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႕ထည့္ကာ ပဲကိုေလခိုလို႕ေကာင္းေစမည့္ ေမႊတံျဖင့္ လက္သန္ရာဘက္သို႕ အနည္းဆံုး ၂မိနစ္ဆက္တိုက္ ေမႊေပးပါ
  • ပဲေၾကာ္ရန္အတြက္ ေလခိုမွဳ လံုေလာက္တာကို သိေစရန္ ေရထည့္ထားေသာ ဇလံုထဲသို႕ ႀကိတ္ျပီးသားပဲကို အနည္းငယ္ယူျပီး ထည့္ၾကည့္ပါက ေရေပၚေပၚလာလ်ွင္ ေၾကာ္ရန္အဆင္သင္႔ ျဖစ္ပါျပီ။
မတ္ပဲေၾကာ္ရန္
  • မတ္ပဲေၾကာ္ရန္ ပဲအရသာနယ္ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • လက္ကိုေရစြတ္ရန္ ေရဇလံုသန္႕သန္႕ တခုျပင္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည္႔ျပီး  အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုအလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးပါ
  • လက္ကိုေရစြတ္ရန္ ေရဇလံုသန္႕သန္႕ ဇလံုထဲမွာ လက္ကိုႏွစ္ကာ ေရစြတ္လိုက္ပါ
  • လက္ကို ေရစြတ္ျပီး ေရမ်ား စိုစြတ္စြာ ပါမလာေစရန္ လက္ကိုခါေပးျပီးမွ ပဲအႏွစ္ကို အေၾကာ္တခုစာ ယူလိုက္ပါ
  • ပဲအႏွစ္ကို လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အနည္းငယ္ျဖန္႕ကာ လက္မႏွင့္ အလယ္တည့္တည့္ကို ေဖာက္ေပးျပီးမွ ဆီပူအိုးထဲကို အသာေလး ေလ်ာခ်ေပးပါ
  • အထက္ပါနည္းအတိုင္း ပဲအႏွစ္မ်ားကို အိုးဆန္႕သေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ပဲေၾကာ္ေနစဥ္ တဖက္က ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာပါက တဖက္သို႕လွန္ေပးကာ ေနာက္တဖက္ကို ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • အေၾကာ္တခုလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ေသာ မတ္ပဲေၾကာ္ မြမြေလးရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment