Sunday, 17 February 2019

ဂ်ေလဘီ


သၾကားရည္ကို က်ဳိထားပါ

ဆီ သံပုရာရည္ ဖာလာေစ႔ႏွင္႔ သၾကားမွလြဲျပီး
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ေရာေမႊေပးပါ

ေရထည္႔ျပီး အမွဳန္႔မ်ာ ေက်သြားေအာင္ နယ္ေပးပါ

ဆီပူတာနဲ႔ ေၾကာ္ေပးပါ
ဆီအိုးထဲ ျပည္႔ေအာင္ထည္႔ေပးပါ
က်က္လာေသာ မုန္႔မ်ားကို ဆယ္ေပးပါ

အဆင္သင္႔ က်ဳိထားေသာ သၾကားရည္

ဆယ္ျပီးတာနဲ႔ သၾကားဇလံုထဲ တန္းထည္႔ေပးပါ



အခ်ဳိအရမ္းမ်ားတဲ႔အတြက္ အျမဲတမ္း မစားသင္႔ေပမဲ႔ တခါတရန္ေတာ႔ စားလို႔သင္႔တဲ႔ သရည္စာမ်ဳိးပါ မုန္႔လုပ္နည္းေလးက အရမ္းလြယ္ပါတယ္။

အခ်ိန္ရလို႔ အဆင္ေျပမယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ဂ်ေလဘီမုန္႔ေလးေတြ လုပ္စားႏိူင္ေအာင္ မုန္႔လုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလို
က္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
  1. ဂ်ံဳမႈန္​႔ - 125 g
  2. ေရ - 125 g  ( မုန္​႔နွစ္​စပ္​ရန္​ )
  3. မတ္​ပဲ - 50 g (အခြံႁခြတ္​ၿပီးသား ) (သို႔ ) မတ္ပဲအမွဳန္႔ 
  4. Baking powder - လက္​ဖက္​ရည္​ဇြန္​း တစ္​ဇြန္​း
  5. food color - လက္​ဖက္​ရည္​ဇြန္​း တစ္​ဝက္​ ( အဝါေရာင္​ကိုသံုးပါ )
  6. သၾကား - 500 g
  7. ေရ - 500 g ( သၾကားက်ဳိရန္​ )
  8. ဖာလာေစ့ - ၄ေစ့ခန္​႔
  9. သံပုရာရည္​ - ထမင္​းစားဇြန္​း တစ္​ဇြန္​း
  10. ဆီ - လိုသေလာက္​
  11. မုန္​႔နွစ္ထည္႔ျပီး ညွစ္ရန္အတြက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ထည္႔သည္႔ ေကာ္ဗူး - တစ္​ဗူး
  12. မုန္​႔ေၾကာ္​ရန္​ ေအာက္​ေခ်မကပ္​ေသာ ဒယ္​အိုး - တစ္​အိုး

ျပင္​ဆင္​ပံု

  1. မတ္​ပဲကို ေရျမဳပ္​ေအာင္​ထည္႔ျပီး ၃နာရီခန္​႔ ေရစိမ္​ထားပါ
  2. မာမာကေတာ႔ သံုးရလြယ္တဲ႔ မတ္ပဲအမွဳန္႔ကို သံုးထားပါတယ္
  3. ေရစိမ္ထားေသာ ပဲမ်ားပြလာပါက ဗလင္​ဒါထဲမွာ ေရ ထမင္​းစားဇြန္​းခန္႔ထည္႔ျပီး ခပ္​ျပစ္​ျပစ္​ေလး ႀကိတ္​ေပးပါ
  4. မတ္ပဲအမွဳန္႔ကို သံုးမယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ဆီ သံပုရာရည္ ဖာလာေစ႔ႏွင္႔ သၾကားမွလြဲျပီး ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို  ေရာေမႊေပးပါ
  5. ဖာလာေစ႔ႏွင္႔ သံပုရာရည္ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  6. သၾကားနွင္႔ ေရတို႔ကို ေရာၿပီး သၾကားေပ်ာ္​လာေအာင္​ က်ဳိေပးပါ
  7. သၾကားမ်ား အရည္​ေပ်ာ္​လာပါက ဖာလာေစ့ကို ကြဲသြားတယ္​ဆိုရံုေလးထုကာ ထည္​့ေပးပါ (မထည္႔လဲ ရပါတယ္)
  8. ၿပီးတာနဲ႔ သံပုရည္​ထည္​့ကာ ေမႊေပးပါ
  9. သၾကားရည္​ကို အရမ္​းမျပစ္မသြားေစဘဲ မုန္​႔သားစိမ္​လို႔ရရံု ကပ္​ေစးေစး ျဖစ္​ရံုေလး က်ဳိေပးပါ
  10. သၾကားရည္​ က်ဳိရာမွာ အရမ္​းမက်ဲ အရမ္​းမျပစ္​ေစရန္​ သတိထားပါ
  11. သၾကားရည္​ အရမ္​းက်ဲပါ မုန္​႔စိမ္​တဲ့အခါမွာ မုန္႔သားမ်ား ကြဲထြက္​သြားႏိူင္​ၿပီး သၾကားရည္​ အရမ္​းျပစ္​ပါက မုန္​႔ရည္​စိမ္​တဲ့အခါမွာ မုန္​႔သားထဲ မဝင္​ဘဲ ျဖစ္​သြားတတ္​ပါတယ္​
  12. သၾကားရည္​က်ဳိၿပီး အဆင္သင္႔ ျဖစ္ပါက ဇလံုခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုးထဲမွာ ေျပာင္းျပီးထည္႔ထားပါ
မုန္႔ႏွစ္ေဖ်ာ္ရန္

  1. ဇလံုအေနေတာ္ တစ္​လံုးထဲမွာ ဂ်ံဳမႈန္​႔ food colorႏွင္႔ baking powder တို႔ကို သမေအာင္ ေရာေမႊေပးပါ
  2. အားလံုးသမသြားတာနဲ႔ ေရ ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ဥ္ခြက္ရဲ႕ေလးပံုသံုးပံုကိုထည္႔ကာ သမသြားေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ေမႊေပးပါ
  3. ၿပီးတာနဲ႔ ႀကိတ္ထားေသာ မတ္​ပဲအနွစ္​မ်ားကို ထည့္ေမႊေပးပါ
  4. မာမာကေတာ႔ မတ္ပဲအမွဳန္႔ကို သံုးတဲ႔အတြက္ တခါထဲ သမေအာင္ ေမႊလိုက္ပါတယ္
  5. မုန္႔ႏွစ္ရလာတာနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ထည္႔သည္႔ ပလပ္စတစ္ဗူး အလြတ္ထဲကို ထည္႔ေပးပါ
မုန္​႔သားေၾကာ္​ရန္​

  1. မုန္​႔နွစ္​ထည္႔ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ထည္႔သည္႔ ေဆာ့ဗူးအလြတ္ကို ျပင္ထားပါ
  2. ေအာက္​ေခ်မကပ္​ေသာ ဒယ္​အိုးထဲကို ဆီထည္​့ၿပီး အပူေပးပါ
  3. ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကို အလယ္​ေလာက္​ထိ ေလ်ွာ႔ေပးပါ
  4. ၿပီးတာနဲ႔ ေဆာ့ဗူးထဲမွ မုန္​႔နွစ္​ကို တစ္​ဖက္​သပ္​ထဲဝိုက္​ၿပီး ၄ခါေလာက္​ ဝိုက္​ၿပီးထည္​့ေပးပါ
  5. ဒယ္အိုးထဲမွာ မုန္​႔သားမ်ား ဆန္​႔သေလာက္​ ထည္​့ေၾကာ္​ေပးပါ
  6. ေၾကာ္​ထားေသာ မုန္​႔သားမ်ား ေရႊဝါေရာင္​ သန္​းလာတာနဲ႔ ဆယ္​ၿပီးဆီစစ္​ကာ အေအးခံထားေသာ သၾကားရည္​ထဲ တန္​းထည္​့ေပးပါ
  7. သၾကားရည္​မ်ား မုန္​႔သားထဲ စိမ္​့ဝင္​သြားေအာင္​ ဇြန္​းျဖင္​့႔အနည္​းငယ္​ ဖိေပးပါ
  8. အထက္​ပါ နည္​းအတိုင္​း မုန္​႔သားမ်ား ကုန္​တဲ့အထိ ေၾကာ္​ေပးလိုက္​ သၾကားရည္​ စိမ္​ေပးလိုက္​ လုပ္​ၿပီးပါက စားလို႔အရမ္​းေကာင္​းတဲ့ ဂ်ေလဘီမုန္​႔ေလးေတြ ရပါၿပီ
  9. တစ္ခါထဲ စားလို႔မကုန္ပါက သၾကားရည္စိမ္ထားေသာ ဂ်ေလဘီမုန္႔ေလးမ်ားကို ေရခဲေသတၽႊာထဲမွာ ထည္႔ထားျပီး စားသံုးႏိူင္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ထည္႔သည္႔ ဗူးမရွိပါက ပလပ္စတစ္အိတ္ ခပ္ထူထူထဲ မုန္႔ႏွစ္ထည္႔ကာ အိတ္ရဲ ႔ေအာက္ေခ် ေထာင္႔ကို အနည္းငယ္ ေဖာက္ေပးျပီး ညွစ္ခ်ေပးပါက ရပါတယ္။

No comments:

Post a Comment