တို႔ဟူးက်ဳိနည္းေတြကို တစ္မ်ဳိးျပီးတစ္မ်ဳိး က်ဳိက်ဳိၾကည္႔တိုင္း ျပစ္လိုက္ရတယ္ဆိုတာ မရွိသေလာက္ပါဘဲ ဒီတစ္ခါလဲ တံုတံုအိအိေလးရေအာင္ က်ဳိၾကည္႔တာ ေအာင္ျမင္ေလေတာ႔ မာမာက်ဳိတဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။
တို႔ဟူးက်ဳိနည္းေတြ အမ်ဳိးမ်ဳိးက်ဳိၾကေပမဲ႔ အခ်ဳိးအစား တိတိက်က် မေရးၾကတာေၾကာင္႔ တစ္ခ်ဳိ႔လဲ က်ဳိတိုင္းပ်က္ၾကပါတယ္လို႔ လာလာေျပာေလေတာ႔ မာမာက်ဳိတဲ႔ နည္းေလးအတိုင္းသာ က်ဳိၾကည္႔ပါ တို႔ဟူးေကာင္းေကာင္းေလး ရမွာပါလို႔ ေျပာပါရေစရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
တို႕ဟူးက်ဳိရန္
- ကုလားပဲအစိမ္းမွဳန္႕ - 150 g
- ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္( ဗူးထဲထိုးကေလာ္လိုက္လို႔ ပါလာတဲ႔အတိုင္း ထည္႔ပါ)
- ဆန္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ (ဗူးထဲထိုးကေလာ္လိုက္လို႔ ပါလာတဲ႔အတိုင္း ထည္႔ပါ)
- ပဲမွဳန္႔ေရစိမ္ရန္ ေရ - 5 cups (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္)
- ပဲရည္က်ဳိရန္ ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး (3/4 cup)
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဂ်ဳံစစ္ဇကာ - တခု
- ေဇာက္နက္ျပီး မကပ္ေသာအိုး ခပ္ၾကီးၾကီး - တစ္လံုး
- သစ္သားေယာင္းမ - အရိုးရွည္ရွည္ တစ္ခု
- ဇလံု - ခပ္ၾကီးၾကီး ၂လံုး
- အပူခံႏိူင္ေသာ ပလပ္စတစ္ဗူး - တစ္ဗူး
ပဲမွဳန္႔ေရစိမ္ရန္
- ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ကုလားပဲအစိမ္းမွဳန္႕ ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႔ ဆန္မွဳန္႔ႏွင့္ေရကိုေရာကာ အမွဳန္႔မ်ား ေက်ေအာင္ ေမႊတံႏွင္႔ေခ်ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေနာက္ဇလံု တစ္လံုးေပၚမွာ ဂ်ဳံစစ္ဇကာ ဇကာစိတ္စိတ္ေလးကို တင္ေပးပါ
- ပဲရည္မ်ားကို ထိုဇကာေပၚ ေလာင္းထည္႔ျပီး မေက်ဘဲ က်န္ေနေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားကို ဇြန္းႏွင္႔ဖိျပီး ေခ်ေပးကာ ပဲအၾကည္ရည္ အနည္းငယ္ႏွင္႔ ေလာင္းခ်ေပးပါ
- ပဲရည္ေပၚမွာ တက္လာေသာ အျမွဳပ္မ်ားကို ခပ္သြန္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အနည္းဆံုး ၇နာရီေလာက္ ပဲအနည္ထိုင္ေအာင္ ႏွပ္ထားေပးပါ (သို႔မဟုတ္)
- မနက္က်ဳိမယ္ဆို ညဘက္ထဲက ႏွပ္ျပီး အနည္ထိုင္ေအာင္ ႏွပ္ထားေပးပါ
တို႕ဟူးက်ဳိရန္
- တို႕ဟူးက်ဳိျပီးထဲ့ရန္ ဇလံု (သို႔) ပန္းကန္လံုး (သို႔) အပူခံႏိူင္ေသာ ဗူးကို ဆီအနည္းငယ္ႏွင့္ ေနရာႏွံ႕ေအာင္ သုပ္ထားေပးပါ
- ညကပဲရည္ အနည္ထိုင္ထားေသာ ပဲရည္ဇလံုထဲမွ အေပၚယံ အရည္ၾကည္ ထမင္းေပါင္းအိုး မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္နဲ႔ 3 cupsကို အေပၚယံမွ အသာေလးခပ္ျပီး သြန္ပလိုက္ပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အနည္ထိုင္ေနေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားေက်ေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ တို႔ဟူးက်ဳိရာမွာ ပါဝင္မဲ႔ သၾကား ဆား ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ အစရွိသည္႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို တခါထဲ ျပင္ထားပါ
- တို႕ဟူးက်ဳိရန္ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲကို ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးစာထည္႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
- အိုးပူလာျပီး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ သၾကား ဆီ ဆားႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ ပဲရည္ၾကည္ သြန္ထားေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားကို ဇလံုထဲမွာ ကုန္သြားေအာင္ ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
- ပဲအႏွစ္ရည္ ထည္႔ေပးျပီးတာနဲ႔ သစ္သားေယာင္းမ အရိုးရွည္ရွည္ျဖင္႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
- ေမႊေနရင္းက ပဲအႏွစ္ရည္ စျပီးျပစ္လာတာနဲ႔ အဆက္မျပတ္ ဆက္ေမႊေပးပါ
- ေမႊေနစဥ္ အိုးမကပ္ေစရန္ မီးအပူခ်ိန္ကို သတိထားပါ
- ပဲအႏွစ္မ်ား ပ်စ္လာတာနဲ႔ လက္အားသန္သန္နဲ႔ ခပ္သြက္သြက္ေလး ေမႊေပးပါ
- အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးရင္းက ပဲမ်ားပ်စ္လာျပီး ပဲအႏွစ္ ၾကည္ေရာင္ေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႔ အထဲမွ ေရမ်ားကုန္ေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ပဲပ်စ္လာခ်ိန္မွစျပီး ၈မိနစ္မွ၁၀မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးပါက အထဲမ်ား ေရမ်ားတဗြက္ဗြက္ ေပါက္မလာေတာ႔ရင္ ရပါျပီ
- တစ္ခါတေလ အသံုးျပဳေသာ မီးဖိုရဲ ႔မီးအပူရွိန္ မတူညီတဲ႔အတြက္ က်ဳိခ်ိန္လဲ အနည္းငယ္ ကြာတတ္ပါတယ္
- တို႔ဟူးက်ဳိလို႔ ျပီးျပီဆိုတာနဲ႔ အဆင္သင္႔ျပင္ကာ ဆီသုပ္ထားေသာ ဇလံု(သို႔) ပန္းကန္(သို႔) ဗူး အစရွိသည္႔ မိမိအစဥ္ေျပေသာ အထဲသို႕ က်ဳိထားေသာ ပဲအႏွစ္မ်ား ေလာင္းခ်ေပးျပီး မ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ ဖိျပီး ညွိေပးပါ
- တစ္နာရီ တစ္နာရီခြဲ၀က္ေလာက္ေနရင္ ေကာင္းေကာင္းၾကီး ေအးျပီးခဲေနသာ တို႕ဟူးတုံတုံ အိအိေလးရပါျပီ
- ပူေနေသာ တို႔ဟူးထည္႔ထားသည္႔ ဗူးမ်ားကို ေရခဲေသတၲာထဲ မထည္႔မိဖို႔ သတိထားပါ
- အခန္းအတြင္းမွာ ရိုးရိုးေလးဘဲ အေအးခံထားပါ
- ေအးသြားျပီ ဆိုေတာ႔မွ ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ထဲ႔ထားျပီး သံုးရက္ေလာက္ ထားျပီး စားလိူ႔ရပါတယ္
- ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားမလား တို႕ဟူးေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားမလား တို႔ဟူးခ်ဥ္စပ္ေလး ခ်က္စားၾကမလား အရမ္းကို အဆင္ေျပေစတဲ့ တို႕ဟူးတံုတံု အိအိေလး ရပါျပီရွင္။
No comments:
Post a Comment