ဒီေန႔ေတာ႔ မေန႔က ခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ ေျပာင္းဖူးၾကက္သား ဆီျပန္ဟင္း ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ ဒီၾကက္သား အရသာက ဗမာၾကက္ အရသာနဲ႔ အရမ္းတူလြန္းျပီး ခ်က္ျပီးတဲ႔ အခါမွာလဲ စားလို႔ အရမ္းေကာင္းလြန္းတဲ႔အတြက္ မာမာကေတာ႔ ဗမာခ်က္ ခ်က္နည္းေလးဘဲ ခ်က္စားလိုက္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
လိုေသာပစၥည္းမ်ား ျပင္ဆင္ပံု
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္ေပါင္သား - 500 g
- ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
- ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး ႏွစ္လံုး
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး (အႏွစ္ရရန္ လွီးထည္႔ပါ)
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
- စပါးလင္ - တစ္ပင္
- ကုလားေလး မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
- ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
- ငါးငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ အားလံုးတို႕ကို ၾကက္သားထဲထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ
လိုေသာပစၥည္းမ်ား ျပင္ဆင္ပံု
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ၿဖဴ ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးထားပါ
- ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- စပါးလင္ အရင္းပိုင္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- စပါးလင္ရြက္မ်ားကို ေရေဆးျပီး ထံုးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း စပါးလင္ႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ကို ေရာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ တစ္လံုးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏူတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားႏွင္႔ဟင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ ထည့္ေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ႏွင္႔ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ေထာင္းတို႔ကို ေမႊးလာာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ
- ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ကို ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ထည္႔ေမႊေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကိုထဲ႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
- ၾကက္သား အသားမ်ား မာက်စ္လာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ
- ၾကက္သား အသားမ်ား မာလာမွ ေရကိုၿမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အံုးအဖံုးအုပ္ကာ ၾကက္သားႏူးတဲ႔အထိ ဆက္တည္ေပးပါ
- ေရခမ္းျပီး ဆီလည္ေရလည္ ျဖစ္လာပါက မဆလာအုပ္ေပးျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ေရအေနေတာ္ ျဖစ္လာပါက ေမႊးလြန္းတဲ့ ၾကက္သားဟင္း ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment