Friday, 8 May 2020

ျပည္ႀကီးငါး သံပုရာ​ေပါင္း
















ဒီေန႔ေတာ႔ ျပည္ၾကီးငါး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးေတြ ရလာတာနဲ႔ ျပည္ၾကီးငါး သံပုရာေပါင္းေလး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ အင္မတန္မွ စားလို႔ေကာင္းျပီး ရာသီဥတု ေအးစိမ္႔စိမ္႔ေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ႔ စားဖြယ္ရာ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ေလေတာ႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေပါင္းထားတဲ႔ ျပည္ၾကီးငါးေပါင္း ေပါင္းနည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ျပည္ၾကီးငါး - ႏွစ္ေကာင္ (350 g)
  2. ငါးငံျပာရည္ -  ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  3. သံပုရာရည္ -  ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  4. ငရုတ္သီးစိမ္း အနီေရာင္ -  ေလးေတာင္႔ 
  5. ငရုတ္သီးစိမ္း အစိမ္းေရာင္ - ေလးေတာင္႔ 
  6. နံနံပင္  - ႏွစ္သက္သေလာက္ 
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး ငါးမႊာ 
  8. သံပုရာသီး - တစ္လံုး
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (ျပည္ၾကီးငါး အရသာနယ္ရန္)
  10. ၾကက္သားမွဳန္႔  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (ျပည္ၾကီးငါး အရသာနယ္ရန္)
  11. သၾကား  - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ေရ - ခြက္တစ္၀က္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္)
ေဆာ႔ရည္အတြက္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို အညွာျဖဳတ္ျပီး ေရေဆးကာ မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ အဆင္သင္႔ျပင္ထားေသာ သံပုရာရည္ ငါးငံျပာရည္ သၾကား ေရ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို ေရာျပီး သၾကားေပ်ာ္တဲ႔အထိ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ
ဟင္းပြဲအလွဆင္ရန္
  • သံပုရာသီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး အကြင္းလိုက္ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို အပင္လိုက္ ေရေဆးျပီး မထူမပါး လွီးေပးထားပါ
    
ျပင္ဆင္ပံု
  • ျပည္ၾကီးငါးကို ေၾကာဘက္မွ ေကာ္ေခ်ာင္းကို ထုတ္ေပးပါ
  • ဗိုက္ထဲမွ အစာအိတ္ကို မေပါက္မျပဲေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာကိုင္ျပီး ထုတ္ေပးပါ
  • ဗိုက္ထဲမွ သည္းေျခအိတ္ကို မေပါက္မျပဲေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ကိုင္ျပီး ထုတ္ေပးပါ 
  • မ်က္လံုးႏွစ္လံုးႏွင္႔ သြားတို႔ကို လက္ႏွင္႔ညွစ္ျပီး ထုတ္ေပးပါ
  •  ျပီးတာနဲ႔ ျပည္ၾကီးငါးကို ဇလံုထဲမွာ ထည္႔ေပးကာ ဆားထည္႔ျပီး ခပ္ဖြဖြနယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • ေရစစ္ထားေသာ ျပည္ၾကီးငါးကို ဆား ၾကက္သားမွဳန္႔တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးထားပါ
  • အေရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႔ အရသာ စပ္ထားေသာ ေဆာ႔ရည္ကို ျပည္ၾကီးငါး အေပၚသို႔ ေလာင္းထည္႔ပါ 
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပံုမွာျပထားေသာ ေပါင္းအုိးျဖင္႔ steam ခလုတ္ကို ႏွိပ္ေပးကာ ၅မိနစ္ ေပါင္းေပးပါ
  • ျပည္ၾကီးငါး ေပါင္းခ်ိန္ျပည္႔တာနဲ႔ ေပါင္းအိုးထဲမွ ေလကိုကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးပါ
  • အိုးအဖံုး ဖြင္႔ျပီးတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ရေအာင္ ျပင္ေပးကာ သံပုရာသီး အစိတ္ေလးမ်ားႏွင္႔ နံနံပင္ ထည္႔ေပးကာ အိုးအဖံုးကို ခနအုပ္ထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ျပည္ၾကီးငါးေပါင္း အလွဆင္ရန္အတြက္ ပန္းကန္ထဲမွာ ျပည္ၾကီးငါးကို ထည္႔ေပးျပီး ထိုအေပၚမွ သံပုရာကြင္းႏွင္႔ နံနံပင္ကို တင္ေပးပါ
  • ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာရွိေသာ ျပည္ၾကီးငါး သံပုရာေပါင္းကို ဓါးျပတ္ျပတ္ေလးျဖင္႔ လွီးေပးကာ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏုိင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ မာမာျပထားေသာ ေပါင္းအိုးမ်ဳိး အဆင္သင္႔ မရွိပါက ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရေလးပံုတစ္ပံုခန္႔ ထည္႔ေပးျပီး ေပါင္းခံခံုကို တင္ေပးပါ
ထိုေပါင္းခံခံုေပၚမွာ ျပည္ၾကီးငါး ပန္းကန္ကို တင္ေပးကာ အဖံုးအုပ္ျပီး ဆယ္႔ငါးမိနစ္ေလာက္ ေပါင္းေပးပါ။

No comments:

Post a Comment