Sunday, 3 May 2020

ငါးသံပုရာေပါင္း







သားၾကီးလာလည္တံုးက ငါးသံပုရာေပါင္း စားခ်င္တယ္ ဆိုတာနဲ႔ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ေပါင္းျဖစ္ခဲ႔ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေပါင္းထားတဲ႔ ငါးသံပုရာေပါင္းေလး ေပါင္းနည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးေပါင္းရန္အတြက္

  1. ကကတစ္ငါး - 500 g
  2. Chinese cooking wine - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  3. ခ်င္း - လွီးျပီးသား ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႕
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  5. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု

ငါးေပါင္းျပီး ဟင္းပြဲအရသာစပ္ရပ္အတြက္
  • Fish Sauce - ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္
  • ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး ၇တက္ခန္႔
  • နံနံပင္ - သံုးပင္ခန္႔
  • သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  • သံပုရာသီး - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးသာသာ
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငါးကို အရည္ခြံႏွင္႔အတူ မလိုတာေတြဖယ္ျပီး ေရေဆးကာ၂လက္မသာသာ အ႐ြယ္ေတာ္တံုးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  2. ေရစစ္သြားတာနဲ႔ နႏြင္းမွဳန္႔ ဆား အရသာမွဳန္႔တို႔နဲ႔ အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  3. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး အ႐ွည္အေျမွာင္းေလးမ်ား ရေအာင္ လွီးထားပါ
  4. အပူခံေသာ ေႂကြပန္းကန္ တစ္ခုထဲမွာ အရသာ နယ္ထားေသာငါးကို ထည့္ျပီး ငါးအေပၚမွာ ခ်င္းကိုထည့္ေပးပါ
  5. အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ေပါင္းအိုးေအာက္ခံ ေရအိုးကို ေရတ၀က္သာသာထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  6. ေရဆူလာတာနဲ႕ ငါးထည့္ထားေသာ ပန္းကန္ကို ေပါင္းအိုးဇကာထဲထည့္ကာ အဖံုးအုပ္ျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ ေပါင္းေပးပါ
  7. ငါးေပါင္းက်က္သြားပါက ေပါင္းအိုးထဲမွာ ငါးပန္းကန္ကို ခနထားေပးပါ
ငါးအေပၚဆမ္းရန္ အရသာစပ္ရန္
  1. သံပုရာသီးကို ေရဆးကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  3. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  4. ျပီးတာနဲ႔ ေပါင္းထားေသာ ငါးပန္းကန္ထဲကို သံပုရာကြင္းမ်ား နံနံပင္တို႔ ျဖဴးေပးထားပါ
  5. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးေသးေသး တစ္လံုးမွာ ဆား သၾကား သံပုရာရည္  ငံျပာရည္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ႏွင္႔ ေရတို႔ကိုထည္႔ျပီး  ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္လိုက္ပါ
  6.  ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိထားေသာ အရသာ အရည္ကို ငါးအေပၚ ေလာင္းခ်ဖို႔ ျပင္ေပးပါ
  7. ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဟင္းအရသာ အရည္ကို  ပူေနတုန္း ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေလာင္းခ်ပေပးပါ
  8. ျပီးတာနဲ႕ သံပုရာ ငါးေပါင္း ေမႊႊးေမႊးေလးကို ခပ္ပူပူေလး စားသံုရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment