Sunday, 16 February 2020

ငါးခူဆားနယ္ ဆီျပန္ဟင္း











ဒီနေ ႔တော့ ထမင္းစားလို ႔ျမိန္ေစမဲ႔ ငါးခူငါးဆားနယ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ငါးခူဆားနယ္ကို ခ်က္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ မန္က်ည္းမွည္႔ရည္ ပ်စ္ပ်စ္ေလးနဲ႔ ခ်က္တာက အငံကို ထိမ္းေပးတဲ႔အတြက္ စားလို႔ကို အရမ္းေကာင္းပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ထမင္းျမိန္ျမိန္ေလး စားႏိူင္ေအာင္လို႔ ငါးခူငါးဆားနယ္ လုပ္နည္းနဲ႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ခ်ဥ္ငံစပ္ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးခူ - 500 g 
  2. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းေမာက္ေမာက္ (ငါးကိုနယ္ရန္)
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ေလးမႊာ
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  5. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း 
  6. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  7. မက်ည္းသီးမွည္႔  -  ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ တစ္လံုး
  8. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  9. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း

ငါးဆားနယ္လုပ္ရန္

  1. ငါးခူ  ကီလိုဝက္ကို မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးျပီး ဆားႏွင္႔နယ္ျပီး စင္ေအာင္ေဆးေပးပါ။
  2. ေရေဆးျပီးတာနဲ႔ ေရစစ္သြားေအာင္ ဇကာထဲထဲ႔ျပီး ေရစစ္ထားပါ
  3. ေရစစ္သြားတာနဲ႔ ငါးႏွင့္ဆားတို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲထဲ့ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ။
  4. ျပီးတာနဲ႔ သန္႔ျပန္႔ေသာ ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲကို ဆားနယ္ထားေသာ ငါးမ်ားကို စီျပီးထဲ့ေပးပါ။
  5. ငါးထဲ့ထားေသာ ပလပ္စတစ္အိတ္ကို လံုေနေအာင္ပိတ္ျပီး အေပၚမွ အေလးတစ္ခုခုနဲ႕ ဖိထားပါ။
  6. ဖိထားေသာ ငါးထဲမွ ဆားရည္မ်ား အျပင္သို႕ က်မလာေစရန္ ေအာက္မွ ဇလံုတခု ခံေပးထားပါ။
  7. အိမ္တြင္းမွာ႐ွိတဲ့ အခန္းအပူခ်ိိန္နဲ႕ဘဲ ထားထားပါ။
  8. ၂ရက္ ၃ရက္အတြင္း ထားလိုက္ရင္ မာတင္းေနေသာ ငါးဆားနယ္ ရပါျပီ။
  9. ႏွစ္ရက္သံုးရက္အတြင္း ေၾကာ္စား ခ်က္စားပါက အရမ္းမငံေသးတဲ႔ ငါးဆားနယ္ဟင္းကို ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
  10. တပါတ္ထက္ေက်ာ္ျပီး ထားစားမည္ဆိုပါက ငါးပိေကာင္ ျဖစ္သြားမွာမို႔ ခ်က္စားခါနီးမွာ ဆန္ေဆးရည္ႏွင္႔ ႏွစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားျပီးမွ ခ်က္စားပါ။
ျပင္ဆင္ပံု
  • အရင္ဆံုး ငါးခူဆားနယ္ကို အေကာင္လိုက္ ပြတ္တိုက္ျပီး ေရေဆးပါ
  • အငံေၾကာက္ပါက ေရႏွင္႔ ေလးထပ္ေလာက္ ေသေသခ်ာခ်ာ ရေေဆးေပးပါ
  • အားလံုးျပီးပါက ငါးကို ခပ္ပါးပါး ခပ္ေ႐ႊေ႐ႊလွီးျပီး ေရစင္ေအာင္ တစ္ထပ္ေလာက္ ထပ္ေဆးေပးပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရအေနေတာ္ႏွင္႔ စိမ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ၾကကသြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္ႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ကို ေရောထာင္းထားပါ
  • အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆိုပါက ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ထည္႔ျပီး မီးအပူေပးပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ေထာင္းတို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္အအနံ႔ ေမႊးလာပါက ငါးဆားနယ္ကိုထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ 
  • ငါးအသားမ်ား အေရာင္ေျပာင္းလာတဲ့အထိ ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္ေနစဥ္ အိုးမကပ္ေစရန္ အိုးကို ကိုင္ျပီးလွဳပ္ေပးပါ
  • ငါးအသား မာလာပါက အရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူျပီး ေရအနည္းငယ္ ခမ္းလာပါက မက်ည္းမွည့္ အႏွစ္ထည့္ျပီး ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္ကာနီး အိုးကို လွဳပ္လွဳပ္ေပးကာ ေအာက္ေျခမကပ္ေအာင္ သတိထားျပီး တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္လာပါက ထမင္းစားျမိန္ေစတဲ႔ ငါးခူငါးဆားနယ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ ဆီျပန္ဟင္းေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment