Tuesday, 5 November 2019

ၾကက္ၾကိတ္သား ၾကက္သားလံုး

















ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္ရင္ပံုသားကို စားလို႔ေကာင္းျပီး ဝါးရတာ တစ္ထုတ္ထုတ္နဲ႔ မာက်စ္က်စ္ေလး ျဖစ္ေစမဲ႔ ၾကက္သားလံုးေလးေတြ လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။ မာမာကေတာ႔ ၾကက္သားလံုးေလးေတြကို ဟင္းခ်ဳိခ်က္ရင္ဘဲ ျဖစ္ျဖစ္ အသီးအရြက္ေလးေတြနဲ႔ ေရာျပီးခ်က္ရင္ဘဲ ျဖစ္ျဖစ္ ဟင္းခ်က္ဖို႔ လိုခ်င္တဲ႔အခါ အဆင္သင္႔ ရေလေအာင္ သိမ္းထားဖို႔အတြက္ မာမာ ျပင္ဆင္ျပီး လုပ္ျဖစ္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္​ပစၥည္​းမ်ား

  1. ၾကက္​ရင္​ပံုသား - 500 g
  2. ​​ဆိုဒါမွဳန္​႔ -  လက္​ဖက္ရည္​ဇြန္​း တစ္ဇြန္​း
  3. ​ေျပာင္​းဖူးမွဳန႔္​ -  ထမင္​းစားဇြန္​း ႏွစ္ဇြန္​း
  4. ၾကက္သားမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  7. ပဲငံျပာရည္​ အၾကည္​ - ထမင္​းစားဇြန္​း ႏွစ္ဇြန္​း
  8. ​ေရခဲ​ေရ - 150 ml
  9. ေရခဲတံုး - 3 cups
  10. ေရ - 3 cups (ေရခဲႏွင္႔ ေရာရန္အတြက္)
  11. ပလပ္စတစ္အိတ္ - တစ္အိတ္
  12. အသားၾကိတ္စက္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  2. ေရစစ္သြားတာနဲ႔ အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးထားပါ
  3. ပါဝင္​ပစၥည္​းမ်ား အားလံုးကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  4. အသား ၾကိတ္တဲ႔အထဲ ထည္႔ရန္အတြက္ ေရခဲေရကို ပန္းကန္လံုးထဲမွာထည္႔ျပီး ျပင္ထားပါ
  5. ျပီးတာနဲ႔ ၾကိတ္စက္ထဲမွာ ၾကက္သား ဆား ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ အရသာမွဳန္႔ ေျပာင္းဖူးမွဳန္႔ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ ဆိုဒါတို႔ထည္႔ျပီး အသားကို ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ
  6. အသားၾကိတ္ေနရင္း ေရခဲေရကို နည္းနည္းခ်င္းထည္႔ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ၾကိတ္ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႔ ၾကိတ္ထားေသာ ၾကိတ္သားမ်ားကို ဗူးထဲထည္႔ျပီး ေရခဲေသတာ ခဲတဲ႔အကန္႔ထဲမွာ ႏွစ္နာရီေလာက္ ထည္႔ေပးျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ
  8. အသားႏွပ္ထားခ်ိန္ ႏွစ္နာရီ ျပည္႔တာနဲ႔ အျပင္ထုတ္ျပီး ၾကိတ္္စက္ထဲ ျပန္ထည္႔ကာ ငါးမိနစ္ေလာက္ ထပ္ၾကိတ္ေပးပါ
  9. ၾကက္သားၾကိတ္ျပီးတာနဲ႔ ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲကို ေျပာင္းထဲ႔ေပးပါ
  10. အိတ္ကို ထိပ္ဖက္မွ ပိတ္ေပးျပီး အိတ္ရဲ႔ေထာင္႔စြန္းကို အနည္းငယ္ ေဖာက္ေပးပါ
  11. ျပီးတာနဲ႔ ေရခဲတံုးႏွင္႔ေရတို႔ကို ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ထည္႔ထားေပးပါ
  12. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရတစ္ဝက္ေလာက္ထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  13. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ မီးကိုအနည္းငယ္ ေလ်ွာ႔ခ်ေပးပါ
  14. မီးေလ်ွာ႔ေပးျပီးတာနဲ႔ ၾကက္ၾကိတ္သားကို အိတ္ရဲ႔ေထာင္႔စြန္းမွ တစ္လံုးခ်င္း ညွစ္ခ်ျပီး ထည္႔ေပးပါ
  15. ၾကက္သားလံုးမ်ား က်က္လာျပီး ေရေပၚေပၚလာတာနဲ႔  ၅မိနစ္ခန္႔ ထားျပီးမွ ဆယ္ေပးပါ
  16. ဆယ္ျပီးတာနဲ႔ အဆင္သင္႔ ျပင္ထားေသာ ေရခဲေရ ဇလံုထဲကို ထည္႔ေပးျပီး နာရီဝက္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  17. အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ၾကက္ၾကိတ္သားကို ကုန္တဲ႔အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  18. ေရခဲေရ စိမ္ထားခ်ိန္ ျပည္႔တာနဲ႔ဆယ္ျပီး ေရစစ္ေပးပါ
  19. ေရစစ္သြားတာနဲ႔  ေလလံုဗူးထဲထည္႔ျပီး ေရခဲေသတာ ခဲတဲ႔အကန္႔ထဲမွာ ထည္႔ထားျပီး မိမိလိုသလို ထုတ္ယူျပီး ခ်က္ျပဳပ္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment