Saturday 28 September 2019

ၾကက္ဥ ထမင္းေၾကာ္


အသက္ေလး ရလာေတာ႔ အသားေတြ သိပ္မစားခ်င္ေတာ႔တာရယ္ ေနာက္တစ္ခု မာမာက အသားအရမ္း မစားေတာ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ပဲကိုေတာ႔ ပိုျပီးစားျဖစ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ထမင္းေၾကာ္တိုင္း အသားေတြနဲ႔ ေၾကာ္တာထက္ ၾကက္ဥနဲ႔ကို ပိုျပီးေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္။

တစ္ခ်ဳိ႔႕က်ေတာ႔ ထမင္းနဲ႔ၾကက္ဥေၾကာ္ရင္ ညွီမွာေၾကာက္ၾကတယ္ တစ္ခ်ဳိ႔ကက်ေတာ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ ထမင္းေၾကာ္ရင္ ပ်စ္ခဲခဲၾကီး ျဖစ္ေနမွာ ေၾကာက္ၾကတယ္။

ထမင္းနဲ႔ ၾကက္ဥေၾကာ္တဲ႔အခါ ၾကက္ဥနံ ႔မညွီေအာင္ ထမင္းမေၾကာ္ခင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္တို႔ကို ေၾကာ္ျပီးမွ ၾကက္ဥထည္႔ျပီး ေျခာက္သြားေအာင္ ေမႊေၾကာ္ျပီးမွ မိမိႏွစ္သက္ရာ အသီးအရြက္ေတြထည္႔ေၾကာ္ ျပီးမွ ထမင္းကို ထည္႔ေၾကာ္လိုက္ရင္ ပ်စ္ခဲခဲၾကီး မျဖစ္သလို ညွီနံ႔လဲ မရပါဘူး ဆိုတာေလးလဲ ေျပာခ်င္ပါေသးတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ ထမင္းေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလးကို ေမးထားတဲ႔သူေတြအတြက္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ထမင္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးကို ခ်က္ထားပါ
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. အရသာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  4. ၾကက္ဥ - ႏွစ္လုံး 
  5. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၁ဥ
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  7. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  8. ေဘဘီေျပာင္းဖူး  - ၅ဖူး
  9. ပဲေတာင့္ရွည္ - ၃ ေတာင့္ 
  10. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ 
  11. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

  • ထမင္းျဖဴကို ခပ္မာမာေလးခ်က္ျပီး အေအးခံထားကာ ထမင္းမ်ားကို ဖြထားပါ
  • ၾကက္ဥကို ပြလာတဲ႔အထိ ခေလာက္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပားရိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလုံး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္ပါမယ္
  • ဒယ္အိုး တစ္လုံးကို အပူေပးျပီး ဆီထည္႔ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းလာတာနဲ႔ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္ဥေၾကာ္ေနစဥ္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ထည္႔ေပးျပီး ၾကက္ဥက်က္ာေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႔ လွီးထားေသာေျပာင္းဖူ  မံုလာဥနီ ပဲသီးႏွင္႔ ဆားတို႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ား  ထည္႔ေမႊေပးျပီးတာနဲ႔ တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျပီးအေအးခံထားေသာ ထမင္းျဖဴႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ ထည္႔ေပးျပီး အရသာ သမေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ 
  • အရသာ သမသြားျပီဆိုတာနဲ႔ အရသာ ျမည္းေပးျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕ၾကက္ဥ ထမင္းေၾကာ္ကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။။ အရသာမွဳန္႔ကို မိမိႏွစ္သက္ေသာ အခ်ဳိမွဳန္႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ အသီးအရြက္ အရသာမွဳန္႔ အစရွိသည္တို႔ကို အစားထိုးျပီး သံုးေပးပါ။

No comments:

Post a Comment