ဆယ့္ႏွစ္မ်ဳိး ဟင္းခ်ဳိလို႕ ေျပာလိုက္တိုင္း အေမ႔လက္ရာေလးေတြကို အရမ္းသတိရမိပါတယ္ အေမခ်က္တဲ႔ ဟင္းတိုင္းကေတာ႔ မာမာတို႔အတြကိေတာ႔ တကယ္ကို စားလို႔ေကာင္းျပီး အားလံုးက ထမင္းမိန္ေစတဲ႔ ဟင္းေတြၾကီးဘဲမို႔လို႔ ဒီေန႔အထိ လ်ွာမွာစြဲေနတုန္းပါဘဲ။
၁၂မ်ဳိးဟင္းခ်ဳိ ခ်က္နည္းေတြ အမ်ဳိးမ်ဳိး႐ွိၾကတဲ့ အထဲက အိမ္တအိမ္ရဲ႕ မီးဖိုေဆာင္မွာ အလြယ္တကူရႏိူင္မဲ့ ပစၥည္းေလးေတြနဲ႕ ေသာက္လို႕ေကာင္းေအာင္ ခ်က္ထားတဲ့ နည္းေလးနဲ႕ ဒီေန႕ေတာ့ ၁၂မ်ဳိးဟင္းခ်ဳိ အလြယ္ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္႐ုိး( အရိုးအသားတြဲရက္) - 250 g
- ဘူးသီး - တစိတ္
- ဘေရာ႔ကလီ - ၅ခက္
- ဘိုစားပဲ - ဆယ္ေတာင္႔ခန္႔
- ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
- ေရႊပဲရြက္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ
- မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
- ကိုက္လန္ - သံုးပင္ခန္႕
- ပဲလိပ္ေခ်ာင္း -၂ေခ်ာင္း
- ပန္းေျခာက္ - အခု၃၀ခန္႔
- မွဳိေျခာက္ - ၁၅ခု
- ပဲၾကာဇံအေျခာက္ - လက္တဆုတ္စာ
- ငါးဖယ္ငါးလံုး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၆မႊာ
- င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္ ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
- ၾကက္႐ုိးမ်ားကို ေရေဆးျပီး ဆားအနည္းငယ္ႏွင္႔ နယ္ေပးကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
- ၾကက္ျပဳပ္ရည္အေပၚ တက္လာေသာ အရည္မည္းမည္းမ်ားႏွင္႔ အျမဳွပ္မ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္ေပးပါ
- ၾကက္ရိုးမ်ား ႏူးလာတာနဲ႔ အရိုးအသား ထြင္ေပးျပီး ၾကက္ျပဳပ္ရည္ကို ယူထားကာ အရိုးမ်ားကို ဖယ္ထားေပးပါ
- ဗူးသီးကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
- ကိုက္လန္ကို အပင္လိုက္ ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
- ဘိုစားပဲေတာင္႔ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
- ေဂၚဖီကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးေပးျပီး ေရေဆးတားေပးပါ
- ေရႊပဲရြက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို ပံုစံရေအာင္ လွီးထားေပးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားေပးပါ
- င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ဆား အရသာမွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားေပးပါ
- ပဲၾကာဇံ ပဲလိတ္ မွဳိေျခာက္ ပန္းေျခာက္တို႕ကို တစ္ပန္းကန္စီထဲမွာ သတ္သတ္စီ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားေပးပါ
- ေရစိမ္ထားတာေတြ ရလာတာနဲ႔ မွဳိေျခာက္မွာ ကပ္ေနတတ္တဲ႔ သဲမ်ာႏွင္႔း ေက်ာက္ခဲမ်ား စင္သြားေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ပြတ္ျပီး ေဆးေပးပါ
- ပန္းေျခာက္ကိုလဲ သဲမ်ားစင္ေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေပးပါ
- ပဲၾကာဇံကိုလဲ ထက္ဝက္မွေန္းျပီး ပိုင္းထားေပးပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးတလံုးထဲမွာ ဆား ၾကက္သားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ေရပြက္ပြက္ ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ မံုလာဥနီ ဘူးသီး ပဲသီး ေဂၚဖီ ဘေရာ႔ကလီ ပဲလိပ္ႏွင္႔ မွဳိေျခာက္တို႔ကို အရင္ဆံုး ထည္႔ေပးပါ
- ဟင္းရည္ အိုးထဲမွ အသီးအရြက္မ်ား အနည္းငယ္ ႏြမ္းလာတာနဲ႔ ေရစိမ္ထားေသာ ပဲၾကာဇံ ငါးဖယ္လံုး ေရႊပဲရြက္ ကိုက္လံအရြက္ႏွင္႔ ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္ ့တို႕ကို ထည့္ေပးပါ
- အသီးအရြက္မ်ား အရမ္းႏူးမသြားေသးခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ မီးပိတ္ထားေပးပါ
- အသီးအရြက္မ်ား အေနေတာ္ေလာက္ ႏူးလာပါက ဆယ္႔ႏွစ္မ်ဳိးဟင္းခ်ဳိ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔နံ႔ သင္းသင္းေလးကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment