Monday 26 August 2019

ဆိတ္အူၾကမ္းသုပ္




ဒီတခါေတာ႔ ဗီယက္နမ္စ်းကေန ဆိတ္အူၾကမ္းနဲ႔ ဆိတ္အူအထပ္တရာေလးတြေ ေတြ႔တာနဲ႔ ဝယ္လာခဲ႔ျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

ဆိတ္အူတို႔ သဘာဝ အထဲမွာ အမည္းဖတ္ေလးေတြ ကပ္ေနတတ္တဲ႔အတြက္ စင္ေအာင္ေဆးေပးဖို႔ေတာ႔ လိုပါတယ္ ေဆးနည္းကိုလဲ ေအာက္မွာ ေရးထားပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ အသုပ္ပြဲ ျပင္ဆင္နည္းေလးပါ မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ဆိတ္အူေဆးနည္း

  • အထပ္တရာ ဆိတ္အူမ်ား ၾကားထဲမွာ မည္းမည္းအဖတ္မ်ား ပါတတ္ပါတယ္
  • ထိုမည္းမည္း အဖတ္မ်ား ဖယ္ဖို႔ကို ေရေႏြးဆူဆူ ေလာင္းခ်ေပးျပီး စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ဓါးပါးပါးေလးနဲ႔ ျခစ္ေပးပါ
  • တခါျခစ္ထုတ္လိုက္ ေရေဆးလိုက္ ေရေႏြးပူပူ ေလာင္းျပီး ျခစ္ေပးလိုက္နဲ႔ အမည္းမ်ား ကုန္တဲ႔အထိ ျခစ္ေပးျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ
  • အားလံုး စင္ေအာင္ ေဆးျပီးေတာ႔မွ အူမ်ားကို ေရေႏြးဆူဆူ တစ္ထပ္ေလာင္းထည္႔ကာ ေဆးေပးပါ
  • အနံ႔ အသက္ႏွင္႔ အယိအရြဲမ်ား စင္သြားပါက မိမိႏွစ္သက္သလို ခ်က္ျပဳပ္စားေသာက္ရန္ ျပင္ဆင္ႏိူင္ပါျပီ။

ဆိတ္အူျပဳပ္ရန္
  1. ဆိတ္အူ - 300 g
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း - တစ္ဝက္
  3. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  4. စပါးလင္ - တစ္ပင္ (ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ထုထားပါ )
  5. ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႔ (အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ထုထားပါ)
  6. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  7. ဆိတ္အူကို ဆား အရသာမွဳန္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ ခ်င္း စပါးလင္ႏွင္႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးကာ ေရခမ္းတဲ႔အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  8. ေရခမ္းသြားတာနဲ႔ ခ်င္းႏွင္႔ စပါးလင္မ်ား ဖယ္ေပးကာ ဆိတ္အူကို မိမိႏွစ္သက္သလို အေနအထားေလးေတြ ရေအာင္ လွီးေပးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာၾကီးၾကီး ဆယ္မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးတလံုးထဲမွာဆီ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းပန္ ၂လံုးစာ ႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္ ေလ်ွာ့ပလိုက္ျပီးမွ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေမႊပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အ၀ါေရာင္သန္းလာျပီး ႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ေပးကာ ပန္းကန္တခုထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ
  • ဆီကိုအေအးခံထားျပီးမွ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္မ်ားကို ေရာေပးပါ

ဆိတ္အူသုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး လွီးထားေသာ ဆိတ္အူ
  • ပဲအက်က္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ေမာက္ေမာက္ တစ္ဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  • ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  • နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • သံပုရာသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔
  • င႐ုတ္သီးအက်က္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာ

    ျပင္ဆင္ပံု
    1. ဇလံုတလံုးထဲမွာ လွီးထားေသာ ဆိတ္အူမ်ာကို ထည္႔ထားပါ
    2. ၾကက္သြန္နီကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးကာ  ေရတစ္ထပ္ ထပ္ေဆးထားပါ
    3. ေဂၚဖီကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
    4. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
    5. သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အစိတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
    6. လိုအပ္ေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
    7. ဆိတ္အူထည္႔ထားေသာ ဇလံုထဲမွာ ၾကက္သြန္နီ ေဂၚဖီ နံနံပင္ ပဲအက်က္မွဳန္႔ ဆီခ်က္ အခ်ဳိမွဳန္႕ ငံျပာရည္ င႐ုတ္သီးအက်က္မွဳန္႕တို႕ထည့္ကာ သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး ခပ္ဖြဖြနယ္ကာ အရသာ သမသြားေအာင္ နယ္ေပးပါ
    8. အရသာ သမသြားတာနဲ႔ ျမည္းေပးျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အေပါ႔အငံ အရသာကို ျပင္ေပးကာ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ႔ ခ်ဥ္ငံစပ္ ဆိတ္အူအသုပ္ပြဲကို ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

    No comments:

    Post a Comment