အခုရက္ထဲ သမီးငယ္လဲ ေက်ာင္းကိုျပန္သြားျပီဆိုေတာ႔ လူၾကီးႏွစ္ေယာက္ထဲစာအတြက္ ေထြလီကာလီေတြလဲ ခ်က္မေနခ်င္ေတာ႔တာနဲ႔ အရင္ရက္က လုပ္ထားတဲ႔ ဆန္ျပားဖတ္ေလးကို အခ်ဳိနဲ႔အစပ္ တေယာက္တစ္ပြဲစာ ေၾကာ္စားျဖစ္သြားပါတယ္။
ကိုယ္ကအစပ္စားတဲ႔သူဆိုေတာ႔ သတ္သတ္လြတ္ အစပ္ေၾကာ္ျပီး သူ႔အတြက္ေတာ႔ အသားေလးနဲ႔ အခ်ဳိေၾကာ္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ အရမ္းအရမ္းကို စားလို႔ေကာင္းလြန္းတဲ႔ ကိုယ္တိုင္လုပ္ ဆန္ျပားေၾကာ္ အခ်ဳိေၾကာ္နည္းအတြက္ မာမာေၾကာ္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္ ေၾကာ္နည္းေရးေပးထားတဲ႔ အခ်ဳိးအစားက ႏွစ္ပြဲစာ ျဖစ္တဲ႔အတြက္ အခ်ဳိ အစပ္ ေၾကာ္ရာမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို တစ္ပြဲျပင္တိုင္း တစ္ဝက္ဘဲထည္႔ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဆန္ျပား - ၂၅ က်ပ္သား
- ၾကက္သား - ၁၅ က်ပ္သားခန္႔
- ကိုုက္လန္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- မံုလာဥနီ - အေနေတာ္တစ္ဥ
- ေဂၚဖီ - အဖတ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္ရြက္
- ပဲပင္ေပါက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- ၾကက္သြန္မိတ္ - ႏွစ္ပင္
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ (အေၾကာ္ေၾကာ္ရန္)
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္)
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု ( ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္)
- အရသာသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
- ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
ၾကက္ရိုးဟင္းခါးခ်က္ရန္
- မိမိႏွစ္သက္ရာ ၾကက္ရိုး ႏွစ္ဆယ္သားခန္႔ကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက ဟင္းခါးရည္မွာ အညွီနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ပထမတရည္ကို သြန္ေပးပါ
- ေနာက္တရည္ ျမဳပ္ေအာင္ထပ္ထည္႔ျပီး ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ကို သင္႔သလိုထည္႔ျပီး အရိုးထဲမွ အခ်ဳိရည္မ်ား ထြက္လာေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
- အခ်ဳိရည္မ်ား ထြက္လာပါက ေရကိုလိုသေလာက္ထည္႔ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
- ေရဆူတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္မႊာကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ထည္႔ေပးပါ
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုခန္႔ ထည္႔ျပီး အရသာျမည္းပါ
- လိုသလို ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေသာ ေဂၚဖီကိုထည္႔ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႔ တည္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- ၾကက္သားကိုေရေဆးျပီး ဆား နႏြင္းႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔နယ္ကာ အသားက်က္ေအာင္ ျပဳပ္ထားပါ
- အသားက်က္တာနဲ႔အရိုးထြင္ကာ အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
- ဆန္ျပားဖတ္ကို အဆင္သင္႔ျပင္ထားပါ
- ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးထားပါ
- ေဂၚဖီကိုေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
- ကိုက္လံကို ေရေဆးျပီး တစ္လက္မေလာက္ အေနေလးေတြ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး တစ္လက္မေလာက္ အေနေလးေတြ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ သၾကားကို အရင္ဆံုး ထည္႔ေၾကာ္ပါ
- သၾကားေၾကာ္ေနစဥ္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ
- သၾကားေပ်ာ္လာျပီး ညိဳေရာင္သန္းလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႔ေလး သင္းလာတာနဲ႔ ျပဳပ္ထားေသာ ၾကက္သား ေဂၚဖီ မုန္လာဥနီႏွင္႔ ကိုက္လန္တို႔ကို အရင္ဆံုး ထည္႔ေၾကာ္ပါ
- အရြက္မ်ားထည္႔ျပီး တမိနစ္ခြဲေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သားႏွင္႔ ဆားထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ဆန္ျပားဖတ္မ်ားထည္႔ကာ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ ခရုဆီတို႔ကိုထည္႔ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ မိနစ္ဝက္ေလာက္ ရတာနဲ႔ ဆန္ျပားဖတ္မ်ားကို ဒယ္အိုးေဘးမွာ တြန္းထားျပီး ပဲပင္ေပါက္ႏွင္႔ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
- ႏွစ္ခါ သံုးခါေလာက္ ဆက္တိုက္ေမႊျပီးတာနဲ႔ ဒယ္အိုးေဘး ခနတြန္းထားျပီး ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည္႔ျပီ ၾကက္ဥက်က္ေအာင္း ေမႊေပးပါ
- ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႔ ဆန္ျပားဖတ္ေၾကာ္ႏွင္႔ ေရာေမႊေပးကာ အားလံုးသမသြားတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ျဖဴးကာ ဆန္ျပားေၾကာ္ ပူပူေလးကို ဟင္းခါးပူပူေလးႏွင္႔ ၾကက္သြန္မိတ္ ေဂၚဖီ မံုလာဥနီတို႔ႏွင္႔ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ မာမာတို႔က အရသာ ခပ္ေပါ႔ေပါ႔ စားတဲ႔အတြက္ အထက္ပါ အခ်ဳိးအစား အတိုင္းဘဲ ေၾကာ္ပါတယ္ ခပ္ေလးေလး ၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ အငံအရသာ ပိုထည္႔ေပးပါ။
No comments:
Post a Comment