Saturday, 26 January 2019

မုန္႔က်ြဲသည္း ခ်ဳိခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔ေလး



အရင္ဦးဆံုး marmarskitchen.blogspot.com မွာ mmlazp.blogspot.com နံမည္နဲ႔ ပံုေလးေတြတင္တဲ႔အခါ တစ္မ်ဳိး မထင္ၾကေစခ်င္ပါဘူးရွင္ ႏွစ္ခုလံုးက မာမာ႔ရ ဲ႔ blog ေလးေတြပါဘဲ အရင္ mmlazp.blogspot.com က ဝင္လို႔မရေတာ႔တဲ႔အတြက္ blog အသစ္ဖြင္႔လိုက္ရျခင္း မ်ွသာပါ။

ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြ စားခ်င္တိုင္း အမ်ဳိးမ်ဳိး ၾကိဳးစားျပီး လက္တည္႔စမ္းၾကည္႔ရပါတယ္ အဆင္ေျပတာေတြ ရွိသလို အဆင္မေျပတာေတြလဲ အမ်ားၾကီး ၾကံဳရတတ္ပါတယ္။

မုန္႔လုပ္တဲ႔အခါ အဆင္ေျပသြားရင္ေတာ႔ ျမန္မာမုန္႔ ေကာင္းေကာင္းေလး စားရေတာ႔မယ္ဆိုျပီး ေပ်ာ္ရသလို မုန္႔သားပ်က္သြားတဲ႔ အခါမ်ဳိးဆိုရင္ေတာ႔ လႊင္႔ျပစ္လိုက္ရရင္ သေမ်ွာစရာေပါ႔ရွင္။

အခုမာမာေရးေပးတဲ႔ အခ်ဳိးအစားက အခ်ဳိအရသာ နည္းနည္းပိုပါတယ္ အခ်ဳိအရသာ မၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ သၾကားအညိဳ (သို႔) ထန္းလ်ွက္ခဲကကို ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ ေလ်ွာ႔ျပီး လုပ္ႏိူင္သလို အခ်ဳိၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ အခ်ဳိကို ပိုထည္႔လို႔ ရပါတယ္။

မုန္႔လုပ္တဲ႔အထဲမွာ သံပုရာရည္ ထည္႔တာကေတာ႔ သံပုရာရည္ထည္႔ရင္ မုန္႔ခ်ဥ္သြားမလား ထင္မည္႔သူေတြအတြက္ပါ တစ္ခါထဲ ေျပာျပပါမယ္ မုန္႔အရသာ ခ်ဥ္မသြားဘဲ သံပုရာရည္ ထည္႔ျခင္းေၾကာင္႔ မုန္႔ထဲမွာ သၾကားခ်ဳိးမကပ္ေအာင္ ထည္႔ျခင္းျဖစ္ပါတယ္ ဒီနည္းေလးကိုလဲ ဗီယက္နမ္ မုန္႔လုပ္နည္းေတြမွာ ေတြ႔တဲ႔အတြက္ ထည္႔ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။

သံပုရာရည္ မထည္႔ခ်င္ရင္ေတာ႔ မကပ္တဲ႔ အိုးေကာင္းေကာင္းနဲ႔ မုန္႔က်ဳိေပးရင္ ရပါတယ္ ကပ္တဲ႔အိုးနဲ႔ဆိုရင္ေတာ႔ သၾကားနဲ႔မုန္႔သား ခ်ဳိးကပ္တာနဲ႔တင္ မုန္႔လဲနည္းနည္းဘဲ ရမွာျဖစ္သလိုခ်ဳိးကပ္နံ႔ေၾကာင္႔ မုန္႔အရသာလဲ ပ်က္သြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ထံုးရည္ၾကည္ ထည္႔ရတာကေတာ႔ မုန္႔သားမာမာ တင္းတင္းေလး ရလာေအာင္ ထည္႔ေပးရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္ ထံုးအရည္ၾကည္ ခံထားတာ ပိုေနပါက သြန္ပျပစ္ဘဲ သိမ္းထားပါ ေနာက္တခါ မုန္႔လုပ္စားတဲ႔အခါ ျပန္သံုးလို႔ရပါတယ္။

ေနာက္တခုက မုန္႔လုပ္တဲ႔အခါမွ ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးအသားထူတဲ႔ အိုးကိုသံုးပါ ေမႊလို႔ေကာင္းတဲ႔ သစ္သားေယာင္းမ အရွည္ကို သံုးေပးရင္ မုန္႔လုပ္ရတာ အရမ္းအဆင္ေျပပါတယ္ရွင္။

ဒီတခါေတာ႔ မုန္႔ကြွ်ဲသည္းေလး လုပ္ၾကည္႔တာ ႏွစ္ၾကိမ္ေျမာက္မွာ ေအာင္ျမင္သြားလို႔ ခ်ဳိခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔ မုန္႔ကြ်ဲသည္းလုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္​းမ်ား

  • ဆန္အစိမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  • ပီေလာပီနံမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းအတိ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ - ဆယ္ငါးက်ပ္သားခန္႔ (သို႔မဟုတ္) 
  • သၾကားအညိဳ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းတိတိ
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၈ဗူး
  • ထံုးရည္ၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆီ - အနည္းငယ္ (မုန္႔သားထည္႔မည္႔ ဗူးႏွင္႔ဓါးကို သုပ္ေပးရန္)
  • မုန္႔သားထည္႔ရန္ - ဗန္း (သို႔) ဗူး အေနေတာ္တစ္ခု
  • အုန္းသီးမွဳန္႔အစို - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (သို႔မဟုတ္)
  • အုန္းသီး အေျခာက္မွဳန္႔ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ 
  • ေဇာက္နက္ျပီး အိုးအသားထူကာ ေအာက္ေျခမကပ္ေသာအိုး - တစ္လံုး
  • ေမႊလို႔ေကာင္းေသာ သစ္သားေယာင္းမ - တစ္ေခ်ာင္း
  • အပူခံႏိူင္ေသာ ပလပ္စတစ္ဗူး - တစ္ဗူး
အုန္းသီးအေျခာက္ကို ေပ်ာ႔သြားေအာင္ ႏွပ္ေပးရန္
  1. အုန္းသီးအေျခာက္မွဳန္႔ကို သံုးမည္ဆိုပါက အုန္းသီးအေျခာက္မွဳန္႔ မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ကို ေရေႏြးပူပူ အနည္းငယ္ထည္႔ျပီး အုန္းသီးေျခာက္ ေပ်ာ႔သြားေအာင္ ႏွပ္ထားေပးပါ။
ထံုရည္ၾကည္စိမ္ရန္
  1. ကြမ္းစားထံုး ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းကို ဗူးတခုထဲထည္႔ျပီး ေရထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းႏွင္႔ေဖ်ာ္ထားပါ
  2. တညသိပ္ေလာက္ ထားျပီးပါက အေပၚယံ အရည္ၾကည္ တက္လာေသာ ထံုးရည္ၾကည္ကို သံုးပါမယ္။
  3. ပိုေနေသာ ထံုးရည္​ၾကည္​မ်ားကို ေနာက္​တခါ ျပန္​သံုးလို႔ရေအာင္​ သိမ္​းထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆန္မွဳန္႔ႏွင္႔ ပေလာပီနံမွဳန္႔ကို ဇလံုထဲထည္႔ျပီး ေရေပါင္​းအိုးဆန္​ခ်င္​ဗူး ေလးဗူးႏွင္႔ ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေမႊတံႏွင္႔ ေဖ်ာ္ထားပါ
  2. ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  3. မုန္႔သားထည္႔မည္႔ ဗူး (သို႔) ဗန္းကိုဆီသုတ္ထား
  4. ေဇာက္နက္ျပီး မကပ္ေသာ အိုးၾကီးၾကီး တလံုးထဲမွာ ဆား ထန္းလ်ွက္ႏွင္႔ ေရ ေပါင္​းအိုးဆန္​ခ်င္​ဗူး နွစ္​ဗူးထည္႔ကာ အပူေပးျပီး ဆူေအာင္က်ဳိေပးထားပါ
  5. ထန္းလ်ွက္ေပ်ာ္လာတာနဲ႔ ထန္းလ်ွက္ထဲမွ အမွဳိက္မ်ားကို ပိတ္စပါးပါးေလးႏွင္႔ စစ္ေပးပါ
  6. ျပီးတာနဲ႔ ထန္းလ်ွက္ရည္ က်ဳိေသာ အိုးထဲကို ထန္းလ်ွက္ျပန္ထည္႔ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚ ျပန္တင္ေပးျပီး ဆန္မွဳန္႔ေရေဖ်ာ္ထားတာကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  8. ျပီးတာနဲ႔ ထံုရည္ၾကည္ႏွင္႔ သံပုရာရည္တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  9. ေမႊေနရင္းက မုန္႔ႏွစ္ရည္ ပိုျပီးျပစ္လာခဲ႔ရင္ ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူးႏွစ္ဗူး ထပ္ထည္႔ေပးျပီး မုန္႔သားပ်စ္လာတဲ႔အထိ ဆက္ေမႊေပးပါ
  10. မုန္႔သားေနာက္တခါ ထပ္ျပစ္လာတာနဲ႔ ေရထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး ထပ္ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  11. ေမႊေနရင္းက မုန္႔သားပ်စ္လာျပီး မုန္႔သားအေရာင္ ၾကည္လာျပီဆိုရင္ ဆီသုတ္ထားေသာ ဗူး (သို႔) ဗန္းထဲကို သြန္ထည္႔ေပးပါ
  12. မုန္႔သားကို ညီေအာင္ညွိေပးျပီး အေအးခံေပးပါ
  13. မုန္႔သားေအးလာျပီဆိုမွ ဓါးကိုဆီသုတ္ေပးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးေပးပါ
  14. လွီးထားေသာ မုန္႔ကြၽဲသည္​းကို ပန္​းကန္​တစ္ခ်ပ္​ထဲထည္႔ျပီး အုန္းသီးမွဳန္႔ ျဖဴးေပးကာ မုန္႔ကြ်ဲသည္းမုန္႔ ခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔ ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
  15. မုန္႔က်ဳိခ်ိန္ စုစုေပါင္းပ်ွမ္းမွ် မိနစ္၂၀ေလာက္ ၾကာပါမယ္ အသံုးျပဳေသာ မီးအေနအထားအေပၚ မူတည္တဲ႔အတြက္ မုန္႔သားက်ဳိခ်ိန္ အနည္းငယ္ ကြာျခားႏိူင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment