Wednesday, 23 January 2019

ေရမုန္႔ (သို႔မဟုတ္ ) လမ္းသရဲမုန္႔







ဒီေန႔ေတာ္ သမီးေတာ္ေလး စားခ်င္တဲ႔ လမ္းသရဲမုန္႔ေလးေတြ လုပ္ျဖစ္ပါတယ္ ဒီမုန္႔ေလးေတြကို လုပ္ရတာ အရမ္းလြယ္ေပမဲ႔ ေအာက္ေခ် မကပ္တဲ႔အိုးကို သံုးမွသာ မုန္႔လွလွေလး ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

မုန္႔သားမၾကြတ္ေသးဘဲ မုန္႔သားေအာက္ေခ်ကို ထိုးလွန္ျခင္း မလုပ္မိဖို႔ႏွင္႔ မီးအရမ္း မမ်ားဖို႔ကိုလဲ သတိထားရပါမယ္ ဒီမုန္႔ထဲမွာ မိမိႏွစ္သက္ရာ အသီးအရြက္ေလးေတြ ဘဲဥ ၾကက္ဥတို႔ကိုထည္႔ျပီး လုပ္ႏိူင္သလို မာမာကေတာ႔ မဆလာေလးထည္႔ျပီး လုပ္တဲ႔အတြက္ ပိုျပီးစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၁၀ ခ်ပ္စာအတြက္)

  1. ဆန္အစိမ္းမွဳန္ ့- 1 cup
  2. ေရ - 3 cups
  3. ဆိုဒါ(baking soda) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ (ဆန္မွဳန္႔ထဲ ထည္႔ေဖ်ာ္ရန္)
  5. ပဲျပဳတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  6. နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  7. မုန္လာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  8. ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  9. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးၾကီးၾကီး၂ လုုံး
  10. ငရုုတ္သီးစိမ္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  11. မဆလာ - အနည္းငယ္
  12. ဆား - အနည္းငယ္ ( အသီးအရြက္ထဲထည္႔ရန္)
  13. ဆီ - လိုသေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဇလံုခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုးထဲမွာ ဆန္မွဳန္ ့ေရ ဆိုဒါနွင့္ ဆားတိုု့ကိုု ထည္႔ေပးျပီး အရည္ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ
  2. ဆိုဒါမွဳန္ ့မရွိလွ်င္ မုုန္ ့ႏွစ္ရည္ကိုု အနည္းဆုုံး ၅နာရီခန္ ့နွပ္ထားေပးပါ(မာမာကေတာ႔ ဆိုဒါမၾကိဳက္တဲ႔အတြက္ မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ၾကိဳစပ္ျပီး ေဖာက္ထားပါတယ္)
  3. ဆိုဒါထည့္ျပီး မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ေဖာက္ထားပါက မုန္႔လုပ္ပါက မုန္႔သားက ပိုျပီးၾကြတ္လြယ္ပါတယ္
  4. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  6. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  7. ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  8. မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး အမ်ွင္ေလးမ်ားရေအာင္ ျခစ္ေပးထားပါ
  9. ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  10. ဆီ ဆား မဆလာႏွင္႔ ပဲျပဳပ္တို႔ကို ျပင္ထားပါေ
  11. အာက္ေခ်မကပ္တဲ႔ ဒယ္ျပားကို မီးဖိုုေပၚတင္ကာ အပူေပးပါ
  12. ဒယ္ျပားပူလာတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလွ်ာ႔ေပးပါ
  13. ျပီးတာနဲ႔ ဆီထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာကို ဒယ္ျပားထဲ ထည္႔ေပးပါ
  14. ဆီပူလာတာနဲ႔ အိုုကိုကိုင္းမွကိုင္ျပီး ဆီကိုျဖန္႔ေပးပါ
  15. ဆီပူလာတာနဲ႔ မုုန္ ့ရည္ကို ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းႏွင္႔ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  16. အထက္ေအာက္ သမသြားတာနဲ႔ မုန္႔ႏွစ္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း အျပည္႔ခပ္ေပးပါ
  17. ခပ္ျပီးတာနဲ႔ ဒယ္ျပားထဲကို ေလာင္းခ်ျပီး ဒယ္အိုးလက္ကိုင္ကိုင္းမွကိုင္ကာ မုန္႔ႏွစ္မ်ား အိုးအျပည္႔ ျပန္႔သြားေအာင္ေဝ႔ဝိုက္ျပီး ျဖန္႔ေပးပါ
  18. မုန္႔ႏွစ္မ်ား ဒယ္အိုးအျပည္႔ ျပန္႔သြားတာနဲ႔ မုန္႔ႏွစ္အေပၚကို ဆီနည္းနည္း သုတ္ေပးပါျ
  19. ျပီးတာနဲ႔ အဆင္သင္႔ ျပင္ထားေသာ မံုလာဥနီ ေဂၚဖီ ပဲျပဳတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နံနံပင္ နွင့္ ငရုုတ္သီးစိမ္းတိုု ႔ကိုု ထည့္ေပးပါ
  20. အသီးအရြက္မ်ား အေပၚမွ ဆားအနည္းငယ္နွင့္ မဆလာ အနည္းငယ္ကိုု ျဖဴးေပးျပီး အိုးအဖံုးကို မိနစ္ဝက္ေလာက္ အုပ္ေပးထားပါ
  21. မုန္႔လုပ္ေနစဥ္ မီးကိုသတိထားပါ မီးအရမ္းမ်ားပါက ေအာက္ဖက္ပိုင္း ကြ်မ္းလြယ္ပါတယ္
  22. မုန္႔သားမ်ား ကြ်တ္လာမွ အသီးအရြက္မ်ားကို အုပ္မိေအာင္ ေခါက္တင္ေပးပါ
  23. ျပီးတာနဲ႔ ပန္းကန္ျပားထဲ ေျပာင္းျပီးထည္႔ေပးပါ
  24. အထက္ပါ နည္းအတိုင္း မုန္႔ႏွစ္ရည္ ကုန္တဲ႔အထိ လုပ္ေပးပါ
  25. မုန္႔တစ္ခု ထပ္လုပ္တိုင္း ဒယ္အိုးကို ဆီမထည္႔ခင္ ဒယ္အိုးသန္႔သြားေအာင္ paper towelႏွင္႔ သုတ္သုတ္ေပးပါ
  26. ေရမုန္႔ လို႔ေခၚတဲ႔ လမ္းသရဲမုန္႔ ပူပူၾကြတ္တ္ၾကြတ္ စပ္စပ္ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment