Tuesday, 28 January 2020

ဆန္ျပားအစပ္ေၾကာ္


ျမန္မာျပည္က ျပန္ေရာက္လာတည္းက ၾသစီမွာ ေတာမီးေတြက ဆီးၾကိဳေနေလေတာ႔ ထမင္းဟင္းလဲ ေကာင္းေကာင္း မခ်က္ႏိူင္ ဘေလာ႔ဆီလဲ မဝင္ႏိူင္ခဲ႔ျပန္ပါဘူး။

ဒီေန႔ေတာ႔ ရာသီဥတုေလး နည္းနည္းေလး ေအးခ်မ္းသြားတာနဲ႔ ဆန္ျပားဖတ္ေလးေတြ ဝယ္လာျပီး ထိုင္းစတိုင္လ္ အစပ္ေလး ေၾကာ္စားျဖစ္ပါတယ္ ပူပူေႏြးေႏြး စားတဲ႔အခါ အရမ္းဘဲ ေကာင္းလြန္းလို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆန္ျပားဖတ္ - 150 g
  2. ပဲေတာင္႔ရွည္ - ၅ေတာင့္
  3. ကိုက္လံ - အခက္ၾကီးၾကီး ႏွစ္ပင္
  4. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္ခန္႔
  5. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  6. ဘေဘီေျပာင္းဖူး - ငါးဖူး
  7. ပဲပင္ေပါက္ - လက္တစ္ဆစ္စာ
  8. ေရႊပဲသီး - ငါးေတာင္႔
  9. တ႐ုတ္နံနံ - အနည္းငယ္
  10. ငံျပာရည္အၾကည္ ထမင္းစားဇြန္း - ၂ဇြန္း
  11. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ ထမင္းစားဇြန္း - တစ္ဇြန္း
  12. ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  14. အရသာမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. ႏွမ္းဆီေမႊး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  16. ငံျပာရည္ေမႊး - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  17. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  18. ငရုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  19. ၾကက္ဥ - တလံုး
  20. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  21. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆန္ျပားဖတ္နဲ႔အတူ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  2. ပဲသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  3. ေရႊပဲသီးကို အေၾကာသင္ျပီး ေရေဆးကာ ထက္ဝက္ပိုင္းထားပါ
  4. ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  5. ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  6. မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးေပးထားပါ
  7. တရုတ္နံနံကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ထားပါ
  8. ကိုက္လံကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  9. ေဘဘီေျပာင္းဖူးကို ေရေဆးျပီး ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ
  10. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  11. ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  12. ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ငရုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္တို႔ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ 
  13. ၾကက္သြန္ျဖဴ အနံ႕ ေမႊးလာပါက ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  14. ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႔ ပဲသီး မံုလာဥနီ ဘေဘီေျပာင္းဖူး ေဂၚဖီႏွင္႔ ကိုက္လံတို႕ကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  15. အသီးအရြက္မ်ား ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ ဆား ငံျပာရည္အၾကည္ ႏွမ္းဆီေမႊး ခရုဆီ ငံျပာရည္ေမႊးႏွင္႔ အရသာမွဳန္႕ထဲ့ျပီး အားလံုးကိုေရာကာ အနည္းငယ္ ႏြမ္းေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ
  16. ျပီးတာနဲ႕ ဆန္ျပားဖတ္ ေရာေၾကာ္၍ ေပ်ာ့လာျပီ ဆိုတာနဲ႔ ပဲငံျပာရည္ႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ထည္႔ေမႊေပးပါ 
  17. အရသာ သမေလာက္ျပီ ဆိုတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ 
  18. အရသာ ျပင္ျပီးတာနဲ႔ တ႐ုတ္နံနံႏွင္႔ ပဲပင္ေပါက္တို႔ကိုထည့္ျပီး အားလံုးကို ေရာေမႊကာ မီးပိတ္ေပးပါ။
  19. အသားမပါေပမဲ႔ အင္မတန္မွ စားလို႔ေကာင္းလြန္းတဲ႔  ဆန္ျပားဖတ္ အစပ္ေၾကာ္ေလးကို စားသံုးဖို႔ ျပင္ေပးလို႔ ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment