ဒီေန႔ေတာ႔ ေန႔လည္ဖန႔ခင္း ဘာမုန္႔ေလး လုပ္စားရင္ ေကာင္းမလဲလို႔ စဥ္းစားရင္းက အုန္းသီးသၾကား မုန္႔ဖက္ထုတ္ေလး စားခ်င္တာနဲ႔ ထုတ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးေတြ ရရင္ေတာ႔ ထုတ္ရတာ ပိုျပီးအဆင္ေျပပါတယ္။
မာမာတိုု႔ဆီမွာေတာ႔ ငွက္ေပ်ာရြက္က လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ မရဘဲ ခဲထားတာေတြဘဲ ရတဲ႔အတြက္ ကိုင္ရတြယ္ရတာလဲ ေတာ္ေတာ္ သတိထားရပါတယ္ ခဲထားတဲ႔ အရြက္ေတြက ပိုျပီးညစ္ပါတ္တယ္လို႔ ထင္ရတဲ႔အတြက္ ေရကိုလဲ သတိထားျပီး စင္ေအာင္ေဆးရပါတယ္။
မုန္႔ထုတ္တဲ႔ ေနရာမွာလဲ အရြက္တစ္ထပ္ဆို ကြဲထြက္လြယ္တဲ႔အတြက္ မိမိအဆင္ေျပသလို အရြက္ကို ႏွစ္ထပ္သံုးထပ္ ထပ္ေပးျပီးမွ ထုတ္ေပးေစခ်င္ပါတယ္ အဓိက ကေတာ႔ မုန္႔သားကို လံုေအာင္ ထုတ္ေပးဖို႔ကသာ အဓိကပါဘဲ ျပီးမွ မလိုတဲ႔ အစကို ကပ္ေက်းနဲ႔ ညွပ္ထုတ္ေပးပါ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ထုတ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေကာက္ညွင္းဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအို ဆန္ခ်င္ဗူး ၄ဗူး
- ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
- Ready made အုန္းသီးမွဳန္႕ အေျခာက္ - ၂၂၀ဂရမ္
- အုန္းသီးမွဳန္႕မ႐ွိပါက အုန္းသီးအစို - တစ္လံုးကို ျခစ္ေပးပါ
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္ ၅ဇြန္း (အခ်ဳိႀကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည့္ပါ)
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ဆီ - အနည္းငယ္
- ငွက္ေပ်ာရြက္ - လိုသေလာက္
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး - ၂ဗူး သာသာ ( မုန္႕သားစပ္ရန္)
- ေရ ထမင္းစားဇြန္း - ေလးဇြန္း (အုန္းယိုထိုးရန္)
ျပင္ဆင္ပံု
အသံုးျပဳမည့္ဖက္ ျပင္ဆင္ရန္
- ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ကိုသံုးလ်ွင္ ခန္႔မွန္းေျခ အနံ ၈လက္မ အလ်ွား ၁၀လက္မ ေလာက္ ျဖတ္ထားေပးျပီး ဖက္႐ြက္ေပ်ာ့သြားေအာင္ မီးႏွင့္အ႐ြက္ မထိဘဲ ပူတယ္ဆို႐ံုေလး ဖက္ေပ်ာ့သြားေအာင္ မီးအနည္းငယ္ ကင္ေပးပါ
- မုန္႕ထုတ္ကာနီးပါက ေရစင္ေအာင္ အ၀တ္စသန္႕သန္႕ႏွင့္ သုတ္ထားေပးပါ
- အဝတ္စႏွင္႔ သုတ္ေပးျပီးတာနဲ႔ ငွက္ေပ်ာရြက္မ်ားကို ဆီႏွင္႔ သုတ္ေပးထားပါ
မုန္႕သားစပ္ပံု
- ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ႏွင့္ ဆန္မွဳန္႕ကို ေရနည္းနည္းျခင္းထည့္ကာ မုန္႕သားေပ်ာ့လာတဲ့အထိ နယ္ေပးပါ
- အသံုးျပဳေသာ ဆန္မွဳန္႕ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕မ်ား မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ ေရကို နည္းနည္းျခင္း ထည့္ျပီးမွ နယ္ေပးျပီး လိုတိုးပိုေလ်ွာ့ လုပ္ေပးပါ
- မုန္႕သား အေနေတာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ခနႏွပ္ထားေပးပါ
အုန္းယိုထိုးရန္
- ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပး၍ အုန္းသီးမွဳန္႕ ဆား သၾကားႏွင့္ေရ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး သၾကားေပ်ာ္ေအာင္ ဆက္တိုက္ေမႊျပီး ေလွာ္လိုက္ပါ
- သၾကားေပ်ာ္ျပီး အုန္းသီးအညိဳေရာင္ေလး နည္းနည္းသန္းလာတာနဲ႕ မီးပိတ္ပါ
- အုန္းယို ေတာ္ေတာ္ေလး ေႏြးေနျပီး အရမ္းမေအးခင္မွာ ကြမ္းသီးဆံ အလံုးေလာက္ေလးေတြ လံုးေပးပါ
- ေအးသြားလ်ွင္ သၾကားမ်ားခဲျပီး လံုး၍မရေတာ့ပါ
- ready made အုန္းသီးျခစ္ျပီးသား မ႐ွိပါက အုန္းသီးတလံုးကို ျခစ္ျပီး အသံုးျပဳႏိူင္ပါတယ္
မုန္႕လံုးအစာသြပ္ပံု
- အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးလံုးေလာက္ အေနေတာ္ဖဲ့ယူျပီး လံုးေပးပါ
- တစ္လံုးစာ ဖဲ့ထားေသာ မုန္႕သားကို မုန္႕သားညက္ေအာင္ လက္ႏွင့္ဆုတ္ေပးျပီး အရင္ဆံုး ၁၀လံုးစာရေအာင္ လံုးေပးပါ
- မုန္႕အလံုးေလး ရျပီဆိုမွ မုန္႕လံုးကို အလယ္အခြက္ေလး ျဖစ္ေအာင္ လက္မႏွင့္ ဖိျပီး ခ်ဳိင့္ေလး လုပ္ေပးပါ
- အခ်ဳိင့္ေလး ရျပီဆိုမွ အုန္းယိုထည့္ျပီး မုန္႕ဧ။္ေဘးသားကို အသာေလးယူျပီး လံုေအာင္ ျပန္ပိတ္ျပီး လက္ႏွစ္ဖက္ၾကားထည့္၍ လံုးသြားေအာင္ လံုးေပးပါ
- ထိုနည္းအတိုင္း မုန္႕လံုး လံုးထားေသာ မုန္႕သားကုန္ေအာင္ အစာသြပ္ေပးပါ
ဖက္ထုတ္ပံု
- ေရစိမ္ျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ သုတ္ကာ ဆီႏွင့္သုတ္ထားေသာ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ႏွစ္ထပ္ထပ္ကာ ကေတာ့ပံု ထိုးေပးပါ
- ဇလံုခပ္ေသးေသး တစ္လံုးထဲမွာ ဆီအနည္းငယ္ ထဲ႔ေပးထားပါ
- အစာသြပ္ျပီး လံုးထားေသာ မုန္႔သားကို ဆီဇလံုထဲမွာ ခနေလး ႏွစ္ေပးပါ
- ကန္ေတာ႔ပံု ထိုးထားေသာ ငွက္ေပ်ာရြက္ထဲမွာ လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးကိုထည့္ျပီး လံုေအာင္ပိတ္ေပးကာ ပိုေနေသာအစကို ကပ္ေၾကးျဖင့္ ညွပ္ေပးပါ
- မုန္႔သားအားလံုး ထုတ္ျပီးတာနဲ႕ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ေမွာက္ရက္ပံုစံ စီျပီးထည့္ေပးပါ
- ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးထဲမွာ ေရတစ္၀က္သာသာထည့္ျပီး ေပါင္းခံခံုကို ထဲ႔ေပးပါ
- ထိုေပါင္းခံခံုေပၚမွာ မုတ္ဖက္ထုတ္ ထဲ႔ထားေသာ ေပါင္းခံဇကာကို တင္ကာ အိုးအဖံုး အုပ္ေပးပါ
- ေပါင္းမည္႔ ခလုတ္ႏွင္႔ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ ခလုတ္ကို ႏွိပ္ျပီး မီးဖြင္႔ေပးကာ အဖံုးအုပ္ျပီး မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ ေပါင္းေပးပါ
- ေပါင္းခ်ိန္ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ ျပည့္တာနဲ႕ အုန္းသီးသၾကား မုန္႕ဖက္ထုတ္ ပူပူေလး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment